Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000SC1135

    Meddelelse fra Kommissionen til Europa­Parlamentet i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, andet afsnit vedrørende Rådets fælles holdning vedrørende forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af de fælles principper i det europæiske national- og regionalregnskabssystem i Det Europæiske Fællesskab (ENS 95) for så vidt angår skatter og bidrag til sociale ordninger og om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2223/96

    /* SEK/2000/1135 endelig udg. - COD 99/0200 */

    52000SC1135

    Meddelelse fra Kommissionen til Europa­Parlamentet i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, andet afsnit vedrørende Rådets fælles holdning vedrørende forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af de fælles principper i det europæiske national- og regionalregnskabssystem i Det Europæiske Fællesskab (ENS 95) for så vidt angår skatter og bidrag til sociale ordninger og om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2223/96 /* SEK/2000/1135 endelig udg. - COD 99/0200 */


    MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, andet afsnit vedrørende Rådets fælles holdning vedrørende forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af de fælles principper i det europæiske national- og regionalregnskabssystem i Det Europæiske Fællesskab (ENS 95) for så vidt angår skatter og bidrag til sociale ordninger og om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2223/96

    1. Baggrund

    Fremsendelse af forslaget til Europa-Parlamentet og Rådet (KOM(1999) 488 endelig, 1999/0200(COD)): 18. oktober 1999.

    Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse: 26. januar 2000.

    Europa-Parlamentets udtalelse ved førstebehandlingen: 13. april 2000.

    Forventet vedtagelse af den fælles holdning: 26. juni 2000.

    2. Formålet med kommissionens forslag

    At fastlægge principperne for registrering af skatter og bidrag til sociale ordninger i ENS 95 for at sikre, at der er sammenlignelighed mellem medlemsstaternes nationalregnskaber, og især, at der kan fastsættes realistiske og gennemsigtige værdier for det offentlige underskud.

    3. Kommentarer til den fælles holdning

    3.1 Generelle bemærkninger til den fælles holdning

    Den fælles holdning ændrer grundlæggende ved Kommissionens oprindelige forslag på en måde, som i vid udstrækning svarer til Europa-Parlamentets ændringsforslag:

    - Ifølge den fælles holdning skal der i selve titlen til udkastet til forordning ikke kun være tale om en præcisering, men om en ændring af principperne for registrering af skatter og bidrag til sociale ordninger i ENS 95.

    - Den fælles holdning nævner muligheden af, at skatter og bidrag til sociale ordninger, som er fastsat, men som ikke kan forventes opkrævet, alternativt behandles som kapitaloverførsler. Kommissionen beklager denne ændring, for ganske vist sikrer det ændrede udkast til forordning sammenlignelighed mellem de offentlige underskud, men ikke længere direkte sammenlignelighed mellem skattetrykket i de enkelte lande. Kommissionen kan dog acceptere denne ændring, fordi det i de bestemmelser, der med vedtagelse af forordningen vil blive tilføjet til ENS, vil være angivet, at de medlemsstater, der indfører denne alternative registreringsmåde, i en særlig linje i deres regnskab skal angive beløbene for de pågældende kapitaloverførsler, hvorved målet vedrørende gennemsigtighed tilgodeses.

    - Den fælles holdning indfører en bestemmelse, ifølge hvilken medlemsstaterne kan anmode Kommissionen om en overgangsperiode på op til to år, så at de kan tilpasse deres regnskabssystem til forordningen. Kommissionen er betænkelig ved den forsinkelse, som gennemførelsen af denne ændring ville medføre i bestræbelserne for at opnå sammenlignelighed mellem tallene for de offentlige underskud. Desuden mener den ikke, at denne ændring er nødvendig set ud fra et teknisk synspunkt. Kommissionen kan acceptere ændringen under forbehold af, at den fortolkes som følger: Efter Kommissionens opfattelse medfører ændringen, at Kommissionen vil kunne anmode medlemsstaten om en begrundelse og derefter eventuelt afvise medlemsstatens anmodning eller indskrænke overgangsperioden til et år.

    Ud over disse tre grundlæggende ændringer, som både Europa-Parlamentet og Rådet foreslår, er der tale om visse divergenser mellem de to institutioner, som dog kun vedrører detailspørgsmål, bl.a. med hensyn til formuleringen af betragtningerne. Der er også tale om divergenser af formel art, bl.a. følgende:

    - Den fælles holdning tager hensyn til den nye udvalgsprocedure (Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999), som gør det nødvendigt at ændre ENS-forordningen.

    - Europa-Parlamentets ændringsforslag 4, 5 og 6, som vedrører anvendelsen af ENS 95 til beregning af de momsbaserede egne indtægter, er ikke medtaget i den fælles holdning. Kommissionen minder om, at den i forbindelse med førstebehandlingen af udkastet til forordning havde forpligtet sig til at fremlægge en særskilt retsakt til at behandle dette specifikke spørgsmål. Arbejdet med at få vedtaget et kommissionsforslag herom er allerede sat i gang med henblik på at få det forelagt for Europa-Parlamentet og Rådet.

    3.2 Europa-Parlamentets ændringsforslag ved førstebehandlingen

    3.2.1 Accepteret af Kommissionen og indarbejdet i den fælles holdning

    Europa-Parlamentet fremsatte 9 ændringsforslag ved førstebehandlingen af Kommissionens oprindelige forslag.

    4 af disse ændringsforslag blev accepteret af Kommissionen og indarbejdet i den fælles holdning, for nogles vedkommende med små redaktionelle forskelle, som dog ikke ændrer noget i selve substansen:

    - Ændringsforslag 1 vedrørende forslagets titel: titlen angiver nu, at forordningen ændrer og ikke kun præciserer principperne for registrering af skatter og bidrag til sociale ordninger i ENS 95.

    - Med ændringsforslag 7 (vedrørende forordningens artikel 3) indføjes en alternativ behandling, hvor fastsatte skatter og bidrag til sociale ordninger, som ikke forventes opkrævet, registreres som kapitaloverførsler.

    - Ændringsforslag 8 indeholder en præcisering af forordningens artikel 6 vedrørende dens gennemførelse.

    - Ændringsforslag 9 tilføjer et nyt stykke til artikel 7 vedrørende forordningens ikrafttræden. Det drejer sig om muligheden for, at medlemsstaterne kan anmode Kommissionen om en overgangsperiode på op til to år. Kommissionen accepterer dette ændringsforslag under forbehold af, at ændringen fortolkes sådan, at den giver den mulighed for eventuelt at afvise en anmodning fremsat af en medlemsstat.

    3.2.2 Accepteret af Kommissionen, men ikke indarbejdet i den fælles holdning (Kommissionens holdning hertil)

    Europa-Parlamentets ændringsforslag 2 og 3 vedrørende betragtning 3 og 4 i Kommissionens oprindelige forslag, er ikke indarbejdet i den fælles holdning. Den fælles holdning indeholder en omformulering af de pågældende betragtninger, som herefter er reduceret til en enkelt betragtning.

    Kommissionen finder, at der med den fælles holdning er tilført en forbedring, både i forhold til dens oprindelige forslag og i forhold til Europa-Parlamentets ændringsforslag 2 og 3.

    3.3 Eventuelle nye bestemmelser indføjet af Rådet og Kommissionens holdning hertil

    Rådet har indføjet yderligere en række bestemmelser i udkastet til forordning. Der er tale om 6 ændringer, som Kommissionen alle godkender:

    - Den nye udvalgsprocedure (Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999) gør det nødvendigt at foretage en ændring af ENS-forordningen; der tages hensyn hertil i titlen på den nye forordning, i en ny betragtning 7 og i en ny artikel 6.

    - Af stilistiske årsager samles de tidligere betragtninger 3 og 4 i en ny betragtning 3.

    - Den tidligere betragtning 6 udgår, fordi landene ikke har samme fortolkning af de afsnit i System of National Accounts (SNA 1993), som nævnes. Det er derfor lettere at slette denne henvisning til SNA 1993.

    - Der indføjes en ny betragtning 5 for at angive, at Udvalget for Det Statistiske Program, Udvalget for Penge-, Kreditmarkeds- og Betalingsbalancestatistik og BNI-udvalget kan afgive udtalelse om de procedurer for registrering af skatter og bidrag til sociale ordninger, som anvendes af medlemsstaterne.

    - Artikel 2, som vedrører de almindelige principper, omformuleres for at tage hensyn til konsekvenserne af ændringsforslaget, som i artikel 3 indføjer muligheden for alternativt at behandle skatter og bidrag til sociale ordninger som kapitaloverførsler. Det er ikke længere muligt i de almindelige principper at sige, at skatter og bidrag til sociale ordninger ikke omfatter beløb, som ikke forventes oppebåret, men det er vigtigt at fastslå, at disse beløb ikke indgår i beregningen af den offentlige sektors underskud.

    - Den tidligere artikel 4 (overensstemmelse i beregningen af BNP) er udgået, fordi Rådet mente, at forordningen kun skulle indeholde de almindelige registreringsprincipper. Kommissionen tilslutter sig denne forenkling.

    3.4 Eventuelle problemer med udvalgsproceduren i forbindelse med vedtagelsen af den fælles holdning (og Kommissionens holdning hertil)

    Ingen.

    4. Konklusioner / almindelige bemærkninger

    Kommissionen kan tilslutte sig den fælles holdning som helhed under forbehold af, at det er Kommissionens fortolkning af bestemmelsen vedrørende overgangsperioden, der er den gældende.

    Kommissionen finder, at de ændringer, der er indført ved Rådets fælles holdning, tilgodeser hovedmålet med forordningsudkastet, som er at sikre gennemsigtighed og sammenlignelighed i beregningen af det offentlige underskud i alle medlemsstater.

    Det skal erindres, at ENS 95 er det værktøj, der anvendes til beregning og sammenligning af medlemsstaternes nationalregnskaber og økonomiske aggregater, og at protokollen om proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store underskud henviser udtrykkeligt hertil med henblik på beregningen af det offentlige underskud.

    Selv om den fælles holdning afviger fra Kommissionens oprindelige forslag, bibeholder den dog dets grundidé, som er at sikre, at medlemsstaterne ligestilles, uanset hvilke statistiske kilder de anvender, det være sig indbetalinger af skatter og bidrag til sociale ordninger eller fastsatte skatter og bidrag til sociale ordninger. Skatter og bidrag til sociale ordninger, som ikke forventes opkrævet, må under ingen omstændigheder føre til, at det offentlige underskud ansættes for lavt.

    5. Kommissionens erklæringer

    Kommissionen har afgivet en ensidig erklæring til Rådets mødeprotokol om sin fortolkning af bestemmelsen vedrørende overgangsperioden (se bilaget).

    Top