Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018H0308(01)

    Rådets henstilling af 6. marts 2018 om en køreplan for gennemførelsen af PESCO

    EUT C 88 af 8.3.2018, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    8.3.2018   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 88/1


    RÅDETS HENSTILLING

    af 6. marts 2018

    om en køreplan for gennemførelsen af PESCO

    (2018/C 88/01)

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 46, stk. 6,

    under henvisning til protokol nr. 10 om permanent struktureret samarbejde etableret ved artikel 42 i traktaten om Den Europæiske Union til traktaten om Den Europæiske Union og til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Rådets afgørelse (FUSP) 2017/2315 af 11. december 2017 om etablering af et permanent struktureret samarbejde (PESCO) og fastlæggelse af listen over deltagende medlemsstater (1),

    under henvisning til forslag fra Forbundsrepublikken Tyskland, Kongeriget Spanien, Den Franske Republik og Den Italienske Republik, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Det Europæiske Råd nåede i juni 2017 til enighed om behovet for at iværksætte et inklusivt og ambitiøst permanent struktureret samarbejde (PESCO) for at styrke Europas sikkerhed og forsvar og bidrage til at nå Unionens ambitionsniveau som udtrykt i EU's globale strategi og som fastsat i Rådets konklusioner af 14. november 2016 om gennemførelse af EU's globale strategi på sikkerheds- og forsvarsområdet. Det bemærkede, at dette arbejde skal være i overensstemmelse med medlemsstaternes nationale forsvarsplanlægning og tilsagn vedtaget inden for rammerne af NATO og FN af de berørte medlemsstater.

    (2)

    Den 13. november 2017 modtog Rådet og den højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik (den højtstående repræsentant) en fælles underretning i overensstemmelse med artikel 46, stk. 1, i traktaten om Den Europæiske Union (TEU), fra 23 medlemsstater og den 7. december 2017 fra to andre medlemsstater.

    (3)

    Afgørelse (FUSP) 2017/2315 etablerede PESCO og fastsatte, at forvaltningen af PESCO skal tilrettelægges på rådsniveau og inden for rammerne af projekter, der gennemføres af grupper af de deltagende medlemsstater, som har aftalt indbyrdes at gennemføre de pågældende projekter.

    (4)

    Den 11. december 2017 vedtog de medlemsstater, der deltager i PESCO, også en erklæring, hvori de gav udtryk for deres hensigt om i forskellige grupperinger at forberede de første samarbejdsbaserede PESCO-projekter som anført i bilaget til erklæringen.

    (5)

    Den 14. december 2017 hilste Det Europæiske Råd etableringen af et ambitiøst og inklusivt PESCO velkommen og understregede betydningen af hurtigt at gennemføre den første række projekter samt opfordrede de deltagende medlemsstater til at levere resultater med hensyn til deres nationale gennemførelsesplaner.

    (6)

    Den 6. marts 2018 vedtog Rådet afgørelse (FUSP) 2018/340 (2) om opstilling af listen over projekter, der skal udvikles under PESCO.

    (7)

    Artikel 4, stk. 2, litra a), i afgørelse (FUSP) 2017/2315 bekræfter, at Rådet, der handler i overensstemmelse med artikel 46, stk. 6, i TEU, kan vedtage afgørelser eller henstillinger, der udstikker den strategiske retning for og retningslinjer til PESCO.

    (8)

    Rådet bør derfor vedtage en henstilling, der udstikker en sådan strategisk retning for og retningslinjer til gennemførelsen af PESCO —

    VEDTAGET DENNE HENSTILLING:

    I.   FORMÅL OG ANVENDELSESOMRÅDE

    1.

    Formålet med denne henstilling er at udstikke den strategiske retning for og retningslinjer til gennemførelsen af PESCO for at strukturere det nødvendige videre arbejde med processer og forvaltning, herunder for så vidt angår projekterne, med henblik på, at de deltagende medlemsstater opfylder de mere bindende forpligtelser, som de indbyrdes har indgået, jf. bilaget til afgørelse (FUSP) 2017/2315.

    II.   GENNEMFØRELSE

    Opstilling af rækkefølgen for opfyldelsen af forpligtelser og specifikation af mere præcise mål

    2.

    Artikel 4, stk. 2, litra b), i afgørelse (FUSP) 2017/2315 fastsætter, at Rådet bør vedtage afgørelser og henstillinger, der opstiller rækkefølgen for opfyldelsen af de mere bindende forpligtelser i bilaget til nævnte afgørelse i løbet af to på hinanden følgende indledende faser (årene 2018-2020 og 2021-2025) og specificerer i begyndelsen af hver fase mere præcise mål for opfyldelsen af de mere bindende forpligtelser.

    3.

    Det er derfor hensigtsmæssigt, at Rådet senest i juni 2018 vedtager en henstilling om opstilling af rækkefølgen for opfyldelse af forpligtelserne for faserne 2018-2020 og 2021-2025 og specifikation af mere præcise mål, herunder de forpligtelser, der skal opfyldes inden 2020. Denne henstilling bør også definere indikatorer, der vedtages i fællesskab for at bistå de deltagende medlemsstater med at opfylde forpligtelserne og vurdere fremskridt i denne henseende.

    4.

    PESCO-sekretariatet, som Tjenesten for EU's Optræden Udadtil, herunder Den Europæiske Unions Militærstab (EUMS), og Det Europæiske Forsvarsagentur varetager i fællesskab, jf. artikel 7 i afgørelse (FUSP) 2017/2315, opfordres til senest ved udgangen af marts 2018 at give indledende feedback med hensyn til typen, detaljeringsgraden og strukturen af oplysninger, der gives i de nationale gennemførelsesplaner, som de deltagende medlemsstater gav meddelelse om i december 2017, i lyset af opfyldelsen af deres forpligtelser. Denne feedback bør bidrage til at præge udarbejdelsen af den henstilling om opstilling af rækkefølgen, som Rådet skal vedtage i overensstemmelse med artikel 4, stk. 2, litra b), i afgørelse (FUSP) 2017/2315. PESCO-sekretariatet kan også efter anmodning støtte de deltagende medlemsstater individuelt for at forbedre kvaliteten af deres nationale gennemførelsesplaner.

    5.

    Efter vedtagelsen af henstillingen om opstilling af rækkefølgen bør de deltagende medlemsstater revidere og, hvor det er relevant, ajourføre deres nationale gennemførelsesplaner i overensstemmelse hermed og meddele PESCO-sekretariatet dem senest den 10. januar 2019 i overensstemmelse med artikel 3, stk. 2, i afgørelse (FUSP) 2017/2315. Fra 2020 bør disse planer årligt forelægges PESCO-sekretariatet senest den 10. januar, idet der også tages hensyn til Rådets undersøgelse af PESCO — på grundlag af det foregående års rapport fra den højtstående repræsentant som omhandlet i artikel 6 i afgørelse (FUSP) 2017/2315 — kapacitetsudviklingsplanen og henstillingerne i den toårige CARD-rapport.

    6.

    I overensstemmelse med artikel 4, stk. 2, litra c), i afgørelse (FUSP) 2017/2315 skal Rådet ved slutningen af den første fase ajourføre og om nødvendigt udvide de mere bindende forpligtelser, der er fastsat i denne afgørelse, på baggrund af de resultater, der opnås via PESCO, for at afspejle Unionens kapacitet og operationelle behov og sikkerhedsmiljø, der er i forandring. En sådan beslutning skal træffes på baggrund af en strategisk gennemgang, der evaluerer opfyldelsen af PESCO-forpligtelserne.

    7.

    I begyndelsen af den næste fase bør Rådet derefter vedtage endnu en række mere præcise mål for fasen 2021-2025 under hensyntagen til artikel 4, stk. 2, litra c), i afgørelse (FUSP) 2017/2315.

    Liste over projekter, der skal udvikles under PESCO

    8.

    Efter Rådets vedtagelse den 6. marts 2018 af en afgørelse om opstilling af listen over projekter, der skal udvikles under PESCO, bør de deltagende medlemsstater gøre en betydelig indsats for at definere mål og tidsfrister for hvert enkelt projekt.

    9.

    Rådet bør ajourføre denne liste senest i november 2018 for at medtage et næste sæt PESCO-projekter i overensstemmelse med den procedure, der er fastsat i artikel 5 i afgørelse (FUSP) 2017/2315.

    10.

    Med henblik på en bæredygtig og effektiv gennemførelse af PESCO bør denne procedure til at vurdere nye projekter, der er forelagt af de deltagende medlemsstater, herefter i princippet afsluttes hvert år i november efter indkaldelse af nye projektforslag senest i begyndelsen af maj samme år. PESCO-sekretariatets vurdering af PESCO-projektforslag bør følge gennemsigtige kriterier, som omfatter både kapacitetsperspektivet og det operationelle perspektiv, og som bør videreudvikles med de deltagende medlemsstater. I overensstemmelse med artikel 5 i afgørelse (FUSP) 2017/2315 vil Den Europæiske Unions Militærkomité (EUMC) yde militær rådgivning vedrørende den højtstående repræsentants henstilling om identifikation og evaluering af PESCO-projekter.

    11.

    Deltagende medlemsstater, der har til hensigt at foreslå et individuelt projekt, bør underrette de øvrige deltagende medlemsstater i god tid, inden de fremlægger deres forslag med henblik på at samle støtte og give dem mulighed for i fællesskab at indsende forslaget. De detaljerede projektforslag, herunder tidsfrister for gennemførelsen heraf, bør forelægges så betids, at PESCO-sekretariatet kan vurdere dem med henblik på en henstilling fra den højtstående repræsentant til Rådet i overensstemmelse med artikel 5, stk. 1, i afgørelse (FUSP) 2017/2315. Rådet opfordrer PESCO-sekretariatet til at udarbejde en model for de projekter, der skal fremlægges, og til at bistå de deltagende medlemsstater med at fremsende deres individuelle PESCO-projektforslag til andre medlemsstater.

    Fælles sæt forvaltningsregler for projekter

    12.

    Det fælles sæt forvaltningsregler for projekter i overensstemmelse med artikel 4, stk. 2, litra f), i afgørelse (FUSP) 2017/2315, som de deltagende medlemsstater, der deltager i et individuelt projekt, kan tilpasse som nødvendigt for det pågældende projekt, bør vedtages af Rådet senest i juni 2018. Det bør opstille en ramme, der sikrer en sammenhængende og konsekvent gennemførelse af PESCO-projekter, og omfatte nærmere retningslinjer for regelmæssig underretning af Rådet om udviklingen i de individuelle projekter i overensstemmelse med artikel 5, stk. 2, i afgørelse (FUSP) 2017/2315 og for at muliggøre den nødvendige overvågning fra Rådets side. I den forbindelse bør de deltagende medlemsstaters roller og ansvarsområder, herunder, hvis det er relevant, f.eks. observatørers rolle, samt PESCO-sekretariatets roller og ansvarsområder også præciseres nærmere. Denne ramme bør også yde generel vejledning til deltagerne i forbindelse med udformningen af passende ordninger for forvaltning af de enkelte projekter i overensstemmelse med artikel 5, stk. 3, i afgørelse (FUSP) 2017/2315. I denne sammenhæng vil Rådet i juni 2018 også vende tilbage til spørgsmålet om de deltagende medlemsstaters koordinationsfunktioner i projekterne.

    Generelle betingelser for tredjelandes undtagelsesvise deltagelse i individuelle projekter

    13.

    I overensstemmelse med artikel 4, stk. 2, litra g), og artikel 9, stk. 1, i afgørelse (FUSP) 2017/2315 vedtager Rådet en afgørelse om rettidigt at fastsætte de generelle betingelser, hvorpå tredjelande undtagelsesvis kan indbydes til at deltage i individuelle projekter, og det vil i henhold til artikel 9, stk. 2, i afgørelse (FUSP) 2017/2315 fastslå, om et givet tredjeland opfylder disse betingelser. Arbejdet med at udvikle disse generelle betingelser bør påbegyndes, så snart det fælles sæt forvaltningsregler for projekterne og opstilling af rækkefølgen for opfyldelsen af forpligtelser er udarbejdet senest i juni 2018, og der bør med forbehold af en yderligere vurdering fra Rådets side i princippet vedtages en afgørelse inden udgangen af 2018.

    HR's årlige rapport til Rådet og vurderingsmekanismen

    14.

    I overensstemmelse med artikel 6, stk. 3, i afgørelse (FUSP) 2017/2315 og på grundlag af ajourførte nationale gennemførelsesplaner, som de deltagende medlemsstater forelægger, vil den højtstående repræsentant forelægge Rådet en årlig rapport om status for gennemførelsen af PESCO, og herunder de enkelte deltagende medlemsstaters opfyldelse af deres forpligtelser i overensstemmelse med deres nationale gennemførelsesplaner. Den bør fokusere på konkrete aktioner og foranstaltninger, som de deltagende medlemsstater har iværksat for at opfylde deres forpligtelser, herunder gennem PESCO-projekterne, og på grundlag af de mere præcise mål og den rækkefølge, der er fastlagt for de to på hinanden følgende indledende faser. I denne forbindelse opfordres PESCO-sekretariatet til at forelægge den ajourførte model for nationale gennemførelsesplaner.

    De deltagende medlemsstater bør i deres nationale gennemførelsesplaner indarbejde oplysninger om de konkrete aktioner og foranstaltninger, som de har iværksat for at opfylde deres forpligtelser, herunder oplysninger om bidrag til projekter. Desuden kan uformelle høringer medvirke til at præcisere oplysningerne heri.

    15.

    Den højtstående repræsentant bør forelægge sin første årlige rapport i april 2019 eller i hvert fald forud for den relevante samling i Udenrigsrådet i første halvdel af året for at tage hensyn til de ajourførte nationale gennemførelsesplaner, som de deltagende medlemsstater har forelagt senest den 10. januar 2019. Fra og med 2020 bør den årlige rapport fremlægges i marts eller april under hensyntagen til den reviderede og ajourførte nationale gennemførelsesplan, der er forelagt i januar samme år.

    16.

    På grundlag af rapporten fra den højtstående repræsentant bør EUMC sørge for militær rådgivning og henstillinger til Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité (PSC), således at den kan forberede Rådets undersøgelse senest i maj hvert år af, om de deltagende medlemsstater fortsat opfylder de mere bindende forpligtelser. I denne sammenhæng bør Rådet også gennemgå de fremskridt, der er gjort hen imod opfyldelsen af Unionens ambitionsniveau, med henblik på derved at forbedre Unionens kapacitet til at agere som formidler af sikkerhed og dens strategiske autonomi og styrke dens evne til at samarbejde med partnere og beskytte sine borgere.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 6. marts 2018.

    På Rådets vegne

    F. MOGHERINI

    Formand


    (1)  EUT L 331 af 14.12.2017, s. 57.

    (2)  EUT L 65 af 8.3.2018, s. 24.


    Top