Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0638

    2007/638/EF: Kommissionens beslutning af 24. september 2007 om nødvaccination af fjerkræ i Italien mod lavpatogen aviær influenza (meddelt under nummer K(2007) 4393)

    EUT L 258 af 4.10.2007, p. 31–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/03/2008

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/638/oj

    4.10.2007   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 258/31


    KOMMISSIONENS BESLUTNING

    af 24. september 2007

    om nødvaccination af fjerkræ i Italien mod lavpatogen aviær influenza

    (meddelt under nummer K(2007) 4393)

    (Kun den italienske udgave er autentisk)

    (2007/638/EF)

    KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR —

    under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

    under henvisning til Rådets direktiv 2005/94/EF af 20. december 2005 om fællesskabsforanstaltninger til bekæmpelse af aviær influenza og om ophævelse af direktiv 92/40/EØF (1), særlig artikel 54, stk. 2, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Ved direktiv 2005/94/EF fastsættes de minimumsbekæmpelsesforanstaltninger, der skal gennemføres i tilfælde af udbrud af aviær influenza hos fjerkræ og andre fugle i fangenskab.

    (2)

    I henhold til Kommissionens beslutning 2005/926/EF af 21. december 2005 om indførelse af supplerende foranstaltninger til bekæmpelse af infektioner med lavpatogen aviær influenza i Italien og om ophævelse af beslutning 2004/666/EF (2) har Italien indtil udgangen af 2006 gennemført vaccination mod lavpatogen aviær influenza.

    (3)

    Siden maj 2007 har der i dele af Norditalien været udbrud af lavpatogen aviær influenza, og der er blevet truffet foranstaltninger i henhold til direktiv 2005/94/EF for at forebygge virusspredning.

    (4)

    I juli og august 2007 er der konstateret et øget antal udbrud af lavpatogen aviær influenza, navnlig af subtype H7, og der påvises fortsat yderligere udbrud af sygdommen. Der er indberettet et lille antal udbrud forårsaget af lavpatogen aviær influenza af subtype H5.

    (5)

    I videnskabelige udtalelser om anvendelse af vaccination til bekæmpelse af aviær influenza fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet i 2005 (3) og 2007 (4) fremfører Ekspertpanelet for Dyrs Sundhed og Velfærd, at nødvaccinationer og forebyggende vaccinationer mod aviær influenza er et værdifuldt redskab som supplement til foranstaltningerne til bekæmpelse af sygdommen.

    (6)

    Udbruddene af lavpatogen aviær influenza i Italien omfatter et område med høj fjerkræbelægningsgrad, og den epidemiologiske situation er stadig under udvikling.

    (7)

    De italienske myndigheder har gennemført en risikovurdering og identificeret en særlig risiko for yderligere spredning af virusset i det pågældende område. Italien har derfor ved brev af 7. september 2007 forelagt Kommissionen en nødvaccinationsplan med henblik på godkendelse.

    (8)

    Kommissionen har gennemgået planen sammen med Italien, og den finder, at den er i overensstemmelse med de relevante fællesskabsbestemmelser. Som følge af udviklingen i den epidemiologiske situation i Italien bør den nødvaccinationsplan, Italien har forelagt som supplement til de bekæmpelsesforanstaltninger, Italien har truffet, godkendes, og der bør indføres visse restriktioner for flytning af fjerkræ, fjerkrærugeæg samt daggamle kyllinger og visse fjerkræprodukter.

    (9)

    Ifølge vaccinationsplanen agter Italien at vaccinere visse fjerkrækategorier i overensstemmelse med strategien for differentiering mellem inficerede og vaccinerede dyr (DIVA-strategien), idet der anvendes såvel monovalente vacciner, der er rettet mod aviær influenza af subtype H7 som bivalente vacciner, der er rettet mod både subtype H7 og subtype H5.

    (10)

    Der bør kun anvendes vacciner, der er godkendt i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/82/EF af 6. november 2001 om oprettelse af en fællesskabskodeks for veterinærlægemidler (5) og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 726/2004 af 31. marts 2004 om fastlæggelse af fællesskabsprocedurer for godkendelse og overvågning af human- og veterinærmedicinske lægemidler og om oprettelse af et europæisk lægemiddelagentur (6).

    (11)

    Endvidere bør der foretages overvågning af vaccinerede og uvaccinerede fjerkræflokke som fastsat i nødvaccinationsplanen.

    (12)

    Foranstaltningerne indført ved beslutning 2005/926/EF er ikke længere relevante, og nævnte beslutning bør derfor ophæves.

    (13)

    Foranstaltningerne i denne beslutning er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed —

    VEDTAGET FØLGENDE BESLUTNING:

    Artikel 1

    Formål, anvendelsesområde og definitioner

    1.   I denne beslutning fastsættes visse foranstaltninger, der skal anvendes i Italien, når der foretages nødvaccination på bestemte fjerkræbedrifter med særlig risiko for indslæbning af aviær influenza, herunder visse restriktioner med hensyn til flytning og afsendelse af fjerkræ, fjerkrærugeæg samt daggamle kyllinger og visse produkter heraf.

    2.   Denne beslutning berører ikke anvendelsen af de foranstaltninger, Italien har truffet i henhold til direktiv 2005/94/EF til bekæmpelse af udbrud af lavpatogen aviær influenza.

    Artikel 2

    Nødvaccinationsplanen

    1.   Planen for nødvaccination mod lavpatogen aviær influenza (i det følgende benævnt »nødvaccinationsplanen«), som Italien forelagde for Kommissionen den 7. september 2007, godkendes.

    2.   Italien gennemfører nødvaccinationsplanen i de områder, der er opført i bilag I (i det følgende benævnt »nødvaccinationsområdet«).

    Italien sikrer, at nødvaccinationsplanen gennemføres i praksis.

    3.   Kommissionen offentliggør nødvaccinationsplanen på sit netsted.

    Artikel 3

    Vacciner, der skal anvendes

    Italien sikrer, at fjerkræ vaccineres i overensstemmelse med nødvaccinationsplanen med en af følgende vaccinetyper, der er godkendt i henhold til direktiv 2001/82/EF eller forordning (EF) nr. 726/2004:

    a)

    en inaktiveret heterolog vaccine af aviær influenza-subtype H7, eller

    b)

    en bivalent inaktiveret heterolog vaccine, der indeholder aviær influenza af både subtype H5 og H7.

    Artikel 4

    Restriktioner med hensyn til flytning af fjerkræ

    1.   Den kompetente myndighed sikrer, at fjerkræ, der kommer fra og/eller har oprindelse på bedrifter i Italien, hvor der er foretaget nødvaccination (i det følgende benævnt »nødvaccinationsbedrifter«), ikke flyttes til andre dele af Italien eller afsendes til andre medlemsstater.

    2.   Uanset stk. 1 kan slagtefjerkræ, der kommer fra og/eller har oprindelse på nødvaccinationsbedrifter, flyttes til andre dele af Italien eller afsendes til andre medlemsstater, hvis det pågældende fjerkræ har oprindelse i flokke, der:

    a)

    inden læsningen er blevet undersøgt med tilfredsstillende resultat i overensstemmelse med punkt 1 i bilag II, og

    b)

    sendes til et slagteri:

    i)

    i Italien og slagtes straks ved ankomsten, eller

    ii)

    i en anden medlemsstat, hvis bestemmelsesmedlemsstaten har givet sit samtykke hertil, og slagtes straks ved ankomsten.

    Artikel 5

    Restriktioner med hensyn til flytning af fjerkrærugeæg

    Den kompetente myndighed sikrer, at fjerkrærugeæg, der kommer fra og/eller har oprindelse på nødvaccinationsbedrifter, kun flyttes til andre dele af Italien eller afsendes til andre medlemsstater, hvis de pågældende rugeæg:

    a)

    har oprindelse i flokke, der er blevet undersøgt med tilfredsstillende resultat i overensstemmelse med punkt 2 i bilag II

    b)

    er blevet desinficeret inden flytningen eller afsendelsen efter en metode, der er godkendt af den kompetente myndighed

    c)

    transporteres direkte til bestemmelsesrugeriet

    d)

    kan spores på selve rugeriet.

    Artikel 6

    Restriktioner med hensyn til flytning af daggamle kyllinger

    Den kompetente myndighed sikrer, at daggamle kyllinger, der kommer fra og/eller har oprindelse på nødvaccinationsbedrifter, kun flyttes til andre dele af Italien eller afsendes til andre medlemsstater, hvis de pågældende daggamle kyllinger:

    a)

    er udklækket af fjerkrærugeæg, der opfylder betingelserne i artikel 5

    b)

    anbringes i et fjerkræhus eller en stald, hvori der ikke allerede holdes fjerkræ.

    Artikel 7

    Udstedelse af sundhedscertifikater med henblik på handel inden for Fællesskabet for sendinger af fjerkræ, fjerkrærugeæg og daggamle kyllinger

    Den kompetente myndighed sikrer, at der i sundhedscertifikater til brug ved handel inden for Fællesskabet med fjerkræ, fjerkrærugeæg og daggamle kyllinger, der kommer fra og/eller har oprindelse i Italien, anføres følgende:

    »Dyresundhedsbetingelserne for denne sending er i overensstemmelse med beslutning 2007/638/EF«.

    Artikel 8

    Restriktioner med hensyn til flytning af konsumæg

    Den kompetente myndighed sikrer, at konsumæg, der kommer fra og/eller har oprindelse på nødvaccinationsbedrifter, kun flyttes til andre dele af Italien eller afsendes til andre medlemsstater, hvis de pågældende æg:

    a)

    har oprindelse i flokke, der er blevet undersøgt med tilfredsstillende resultat i overensstemmelse med punkt 2 i bilag II

    b)

    transporteres direkte til:

    i)

    et pakkeri udpeget af den kompetente myndighed, og de pakkes i engangsemballage og overholder de biosikkerhedsforanstaltninger, den kompetente myndighed har truffet, eller

    ii)

    en virksomhed, der fremstiller ægprodukter, jf. afsnit X, kapitel II, i bilag III til forordning (EF) nr. 853/2004, hvor de håndteres og behandles i overensstemmelse med kapitel XI i bilag II til forordning (EF) nr. 852/2004.

    Artikel 9

    Restriktioner med hensyn til fjerkrækød, hakket kød, tilberedt kød, maskinsepareret kød og kødprodukter, som består af eller indeholder fjerkrækød

    1.   Den kompetente myndighed sikrer, at fjerkrækød, der kommer fra og/eller har oprindelse på nødvaccinationsbedrifter, kun flyttes til andre dele af Italien eller afsendes til andre medlemsstater, hvis det pågældende kød:

    a)

    stammer fra fjerkræ, som opfylder kravene i artikel 4

    b)

    er fremstillet i henhold til bilag II og afsnit II og III i bilag III til forordning (EF) nr. 853/2004 og kontrolleret i henhold til afsnit I, II, III, og afsnit IV, kapitel V og VII, i bilag I til forordning (EF) nr. 854/2004.

    2.   Den kompetente myndighed sikrer, at hakket kød, tilberedt kød, maskinsepareret kød og kødprodukter, som består af eller indeholder fjerkrækød, og som kommer fra og/eller har oprindelse på nødvaccinationsbedrifter, kun flyttes til andre dele af Italien eller afsendes til andre medlemsstater, hvis de pågældende produkter er fremstillet:

    a)

    af kød, som opfylder kravene i stk. 1

    b)

    i overensstemmelse med afsnit V og VI i bilag III til forordning (EF) nr. 853/2004.

    Artikel 10

    Overvågning

    Der foretages overvågning af vaccinerede og uvaccinerede fjerkræflokke som fastsat i nødvaccinationsplanen.

    Artikel 11

    Rapporter

    Italien forelægger en statusrapport for Kommissionen om gennemførelsen af nødvaccinationsplanen senest den 1. november 2007 og forelægger derefter kvartalsrapporter inden udgangen af den måned, der følger efter det pågældende kvartal.

    Kommissionen sikrer, at Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed holdes orienteret om rapporterne.

    Artikel 12

    Revision af foranstaltninger

    Foranstaltningerne i denne beslutning tages op til revision på baggrund af udviklingen af den epidemiologiske situation i Italien og eventuelle nye oplysninger.

    Artikel 13

    Ophævelse

    Beslutning 2005/926/EF ophæves.

    Artikel 14

    Anvendelsesperiode

    Denne beslutning finder anvendelse fra den 24. september 2007 til den 31. marts 2008.

    Artikel 15

    Adressat

    Denne beslutning er rettet til Den Italienske Republik.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 24. september 2007.

    På Kommissionens vegne

    Markos KYPRIANOU

    Medlem af Kommissionen


    (1)  EUT L 10 af 14.1.2006, s. 16.

    (2)  EUT L 337 af 22.12.2005, s. 60.

    (3)  EFSA Journal (2005) 266, s. 1-21. Animal health and welfare aspects of Avian Influenza.

    (4)  The EFSA Journal (2007) 489, Scientific Opinion on »Vaccination against avian influenza of H5 and H7 subtypes in domestic poultry and captive birds«.

    (5)  EFT L 311 af 28.11.2001, s. 1. Senest ændret ved direktiv 2004/28/EF (EUT L 136 af 30.4.2004, s. 58).

    (6)  EUT L 136 af 30.4.2004, s. 1. Senest ændret ved forordning (EF) nr. 1901/2006 (EUT L 378 af 27.12.2006, s. 1).


    BILAG I

    NØDVACCINATIONSOMRÅDE

    Regionen Veneto

    Provinsen Verona

    ALBAREDO D'ADIGE

     

    ANGIARI

     

    ARCOLE

     

    BELFIORE

     

    BONAVIGO

     

    BOVOLONE

     

    BUTTAPIETRA

     

    CALDIERO

    området syd for motorvej A4

    CASALEONE

     

    CASTEL D'AZZANO

     

    CASTELNUOVO DEL GARDA

    området syd for motorvej A4

    CEREA

     

    COLOGNA VENETA

     

    COLOGNOLA AI COLLI

    området syd for motorvej A4

    CONCAMARISE

     

    ERBÈ

     

    GAZZO VERONESE

     

    ISOLA DELLA SCALA

     

    ISOLA RIZZA

     

    LAVAGNO

    området syd for motorvej A4

    MINERBE

     

    MONTEFORTE D'ALPONE

    området syd for motorvej A4

    MOZZECANE

     

    NOGARA

     

    NOGAROLE ROCCA

     

    OPPEANO

     

    PALÙ

     

    PESCHIERA DEL GARDA

    området syd for motorvej A4

    POVEGLIANO VERONESE

     

    PRESSANA

     

    RONCO ALL'ADIGE

     

    ROVERCHIARA

     

    ROVEREDO DI GUÀ

     

    SALIZZOLE

     

    SAN BONIFACIO

    området syd for motorvej A4

    SAN GIOVANNI LUPATOTO

    området syd for motorvej A4

    SANGUINETTO

     

    SAN MARTINO BUON ALBERGO

    området syd for motorvej A4

    SAN PIETRO DI MORUBIO

     

    SOAVE

    området syd for motorvej A4

    SOMMACAMPAGNA

    området syd for motorvej A4

    SONA

    området syd for motorvej A4

    SORGÀ

     

    TREVENZUOLO

     

    VALEGGIO SUL MINCIO

     

    VERONA

    området syd for motorvej A4

    VERONELLA

     

    VIGASIO

     

    VILLAFRANCA DI VERONA

     

    ZEVIO

     

    ZIMELLA

     


    Regionen Lombardia

    Provinsen Brescia

    ACQUAFREDDA

     

    ALFIANELLO

     

    BAGNOLO MELLA

     

    BASSANO BRESCIANO

     

    BORGOSATOLLO

     

    BRESCIA

    området syd for motorvej A4

    CALCINATO

    området syd for motorvej A4

    CALVISANO

     

    CAPRIANO DEL COLLE

     

    CARPENEDOLO

     

    CASTENEDOLO

    området syd for motorvej A4

    CIGOLE

     

    DELLO

     

    DESENZANO DEL GARDA

    området syd for motorvej A4

    FIESSE

     

    FLERO

     

    GAMBARA

     

    GHEDI

     

    GOTTOLENGO

     

    ISORELLA

     

    LENO

     

    LONATO

    området syd for motorvej A4

    MANERBIO

     

    MILZANO

     

    MONTICHIARI

     

    MONTIRONE

     

    OFFLAGA

     

    PAVONE DEL MELLA

     

    PONCARALE

     

    PONTEVICO

     

    POZZOLENGO

    området syd for motorvej A4

    PRALBOINO

     

    QUINZANO D'OGLIO

     

    REMEDELLO

     

    REZZATO

    området syd for motorvej A4

    SAN GERVASIO BRESCIANO

     

    SAN ZENO NAVIGLIO

     

    SENIGA

     

    VEROLANUOVA

     

    VEROLAVECCHIA

     

    VISANO

     

    Provinsen Mantova

    CASTIGLIONE DELLE STIVIERE

     

    CAVRIANA

     

    CERESARA

     

    GOITO

     

    GUIDIZZOLO

     

    MARMIROLO

     

    MEDOLE

     

    MONZAMBANO

     

    PONTI SUL MINCIO

     

    ROVERBELLA

     

    SOLFERINO

     

    VOLTA MANTOVANA

     


    BILAG II

    PROCEDURE FOR UNDERSØGELSE, PRØVEUDTAGNING OG TEST I FORBINDELSE MED FLYTNING, JF. ARTIKEL 4, 5 OG 8

    Punkt 1

    Inden slagtefjerkræ flyttes, jf. artikel 4, stk. 2, skal embedsdyrlægen foretage:

    a)

    kontrol af bedriftens registre over produktion og sundhedstilstand

    b)

    en klinisk inspektion i alle produktionsenheder, herunder en evaluering af enhedens kliniske historie og kliniske undersøgelser af fjerkræet højst 72 timer før afsendelsen, med særligt fokus på kontroldyrene

    c)

    indsamling af følgende prøver:

    vaccineret fjerkræ: 20 blodprøver, som testes med et passende DIVA-assay højst 72 timer før afsendelsen

    d)

    indsamling af følgende prøver, hvis resultaterne af kontrol, klinisk inspektion og undersøgelser, jf. litra a), b) og c), ikke er tilfredsstillende:

    kontroldyr: 20 svaberprøver fra luftrør og/eller svælg og 20 kloaksvaberprøver og 20 blodprøver, som testes serologisk med HI-testen højst 72 timer før afsendelsen.

    Punkt 2

    Forud for den første flytning af rugeæg og konsumæg, jf. artikel 5 og 8, og derefter mindst hver 30. dag skal embedsdyrlægen foretage:

    a)

    en klinisk inspektion af forældrefjerkræ eller æglæggere i alle produktionsenheder, herunder en evaluering af enhedens kliniske historie og kliniske undersøgelser af kontroldyr i flokkene

    b)

    indsamling af 10 blodprøver fra kontroldyr. Hvis det er nødvendigt, udtages der dog også 20 prøver til iIFA-testen.


    Top