Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E000473

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-0473/03 af Erik Meijer (GUE/NGL) til Kommissionen. Lufttilførsel til passagererne i Eurostar og andre højhastighedstog, når energiforsyningen svigter.

    EUT C 242E af 9.10.2003, p. 134–135 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92003E0473

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-0473/03 af Erik Meijer (GUE/NGL) til Kommissionen. Lufttilførsel til passagererne i Eurostar og andre højhastighedstog, når energiforsyningen svigter.

    EU-Tidende nr. 242 E af 09/10/2003 s. 0134 - 0135


    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-0473/03

    af Erik Meijer (GUE/NGL) til Kommissionen

    (20. februar 2003)

    Om: Lufttilførsel til passagererne i Eurostar og andre højhastighedstog, når energiforsyningen svigter

    1. Er det Kommissionen bekendt, at et Eurostar-tog fredag aften den 7. februar 2003 på vej fra London til Paris umiddelbart efter starten holdt stille i fem timer, og at det seks timer efter afgangen vendte tilbage til stationen London Waterloo International?

    2. Er det også Kommissionen bekendt, at passagererne i toget, mens dette holdt stille, ikke bare var afskåret fra adgang til vand og toiletbesøg, men også til frisk luft med et tilstrækkeligt iltindhold til, at de kunne trække vejret normalt, så passagererne måtte slå hul på vinduerne med nødhamrene?

    3. Skyldes den mangelfulde lufttilførsel det forhold, at denne togtype i modsætning til tidligere versioner er fuldstændig lufttætte, så lufttilførslen, mens dørene ikke er åbne, er fuldstændig afhængig af et ventilationssystem, som kun fungerer, når der er permanent strømforsyning?

    4. Hvad ville følgerne være af et sådant uheld i sommervarmen, hvor der ikke alene ikke er tilstrækkelig ilttilførsel, men hvor lufttemperaturen samtidig stiger kraftigt? Vil konsekvensen kunne være, at mange mennesker mister bevidstheden, og at nogle endog vil dø?

    5. Kan der også opstå sådanne problemer i andre højhastighedstog, f.eks. det franske TGV, som kun udvendigt er anderledes end Eurostar, men hvor der indvendigt er anvendt de samme materialer, det tilsvarende Thalys til grænseoverskridende kørsel gennem Belgien, det spanske AVE, det tyske ICE, det italienske ETR 500 og det svenske X-2000?

    6. Hvilke foranstaltninger træffes der for i fremtiden at beskytte passagerer mod sådanne uheld? Vil Kommissionen indføre bestemmelser om, at der i togene altid skal kunne åbnes tilstrækkeligt mange vinduer, sådan som det tidligere var tilfældet i alle tog?

    Kilde: TV 1 Vlaanderen, Journaal Laat, den 8. februar 2003.

    Svar afgivet på Kommissionens vegne af Loyola de Palacio

    (1. april 2003)

    Det spørgsmål, det ærede medlem har bragt på bane, vedrører en hændelse, der fandt sted i et Eurostar-tog mellem London og Paris den 7. februar kl. 17.15, og som Kommissionen allerede er informeret om.

    Der er nu iværksat en formel undersøgelse hos Eurostar og Network Rail, som forvalter denne infrastruktur. Ifølge Kommissionens oplysninger skyldtes varigheden af denne unormalt langvarige hændelse et sammenfald af flere forskellige faktorer: at det var vanskeligt at identificere fejlen,

    da den er meget sjælden, at det var vanskeligt at udbedre den som følge af, at toget var standset på et meget uheldigt sted, og tidspunktet (myldretiden), samt at det var nødvendigt at afbryde elforsyningen. Denne sidste faktor indebærer, at togenes egne nødbatterier må anvendes, men de batterier har kun en begrænset kapacitet; det forklarer vanskelighederne med klimaanlægget, belysningen samt informering af passagererne over højttaleranlægget.

    På det fællesskabsretlige plan er man begyndt at udarbejde tekniske fællesskabsbestemmelser på jernbaneområdet i henhold til Rådets direktiv 96/48/EØF af 23. juli 1996(1) og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/16/EF af 19. marts 2001(2), som omhandler interoperabilitet i det transeuropæiske jernbanesystem. Med disse direktiver etableres der en procedure for vedtagelse af tekniske specifikationer for interoperabilitet (TSI). På højhastighedsområdet (Rådets direktiv 96/48/EF) blev den første TSI-generation vedtaget af Kommissionen den 30. maj 2002, mens arbejdet hermed vedrørende konventionel togtrafik endnu ikke er afsluttet.

    De pågældende TSI'er er ikke udtømmende. De omfatter kun de aspekter, som kræver harmonisering for, at togene kan køre på tværs af landegrænserne, idet det, der ikke specificeres på fællesskabsplan, specificeres af de kompetente myndigheder i de enkelte EU-medlemsstater.

    Kommissionen tager det ærede medlems forslag til beskyttelse af passagererne til efterretning og vil drage omsorg for, at det tages med i betragtning ved den revision af den første TSI-generation, som allerede er i gang, samt i forbindelse med Kommissionens forslag om passagerers rettigheder, som efter planerne skal fremsættes i løbet af 2003.

    (1) EFT L 235 af 17.9.1996.

    (2) EFT L 110 af 20.4.2001.

    Top