Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E003729

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-3729/02 af Erik Meijer (GUE/NGL) til Rådet. Legaliseringen af den iranske eksilopposition i EU, som går ind for et pluralistisk demokrati og imod teokratisk diktatur.

    EUT C 222E af 18.9.2003, p. 100–101 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92002E3729

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-3729/02 af Erik Meijer (GUE/NGL) til Rådet. Legaliseringen af den iranske eksilopposition i EU, som går ind for et pluralistisk demokrati og imod teokratisk diktatur.

    EU-Tidende nr. 222 E af 18/09/2003 s. 0100 - 0101


    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-3729/02

    af Erik Meijer (GUE/NGL) til Rådet

    (19. december 2002)

    Om: Legaliseringen af den iranske eksilopposition i EU, som går ind for et pluralistisk demokrati og imod teokratisk diktatur

    1. Har Rådet kendskab til, at en ung generation i Iran i tiltagende grad tager afstand fra, at det valgte parlament og den valgte præsident ikke udøver den virkelige statsmagt, men at magten over hæren, politiet, retsvæsenet, censuren og de borgerlige frihedsrettigheder ligger hos en konservativ, teokratisk elite, hvis sammensætning ikke kan ændres ved folkevalg, og som fængsler modstandere eller dræber dem?

    2. Finder Rådet det under disse omstændigheder, hvor Iran ikke kan kaldes et demokrati eller en retsstat, berettiget, at organisationer, som meget stærkt ønsker at ændre denne tilstand og derfor er forbudte i Iran, behandles som terrororganisationer uden for Iran?

    3. Lægger de iranske myndigheder pres på Rådet for at få godkendt National Council of Resistance of Iran (NCRI), der blev oprettet i 1981 og nu har sæde i Paris, som terrororganisation? Det drejer sig om en paraplyorganisation, som med et eksilparlament på 560 medlemmer forener mennesker af forskellige religiøse opfattelser, etniske grupper og politiske opfattelser og fører kampagner for et demokratisk, sekulært og pluralistisk Iran, for ligestilling af kvinder og mænd, selvstyre for regioner med etniske mindretal og frie valg under FN's opsyn?

    4. Har Rådet kendskab til den positive reaktion på de aktioner, som foretages til støtte for den iranske, demokratiske eksilopposition og legaliseringen af sådanne organisationer inden for EU, såvel som appellen af 18. juli 2002 fra 453 medlemmer af begge kamre i det britiske parlament, erklæringen fra det danske folketing af 14. november 2002 om en dialog med relevante oppositionsmedlemmer i Iran for at fremme reformprocessen, og den støtte, som parlamenterne i Italien, Belgien og Luxembourg samt parlamentsmedlemmer i Frankrig, Tyskland og Sverige har givet udtryk for vedrørende legaliseringen af Mujahedin Khalq (P.M.O.I.), der blev oprettet i 1965, og som på indeværende tidspunkt er den største og mest aktive oppositionsbevægelse inden for NCRI?

    5. Er Rådet rede til hurtigst muligt at give den i spørgsmål 4 nævnte Mujahedin Khalq sikkerhed for, at den kan fungere som en fuldstændig lovlig organisation, som ikke mistænkes for at kunne begå terrorhandlinger på EU-medlemsstaternes territorium, og derfor ikke skal hindres i at gennemføre fredelige aktiviteter og foretage pengeindsamlinger?

    Svar

    (13. maj 2003)

    Rådet traf den 17. juni 2002 afgørelse om at uddybe forbindelserne mellem EU og Iran. Rådet understregede, at det ønskede at støtte reformkræfterne i Iran. Da Rådet traf denne afgørelse, understregede det, at en udbygning af handel og samarbejde med Iran ville blive kædet sammen med en væsentlig, positiv udvikling på en række områder, som EU betragter med bekymring, såsom menneskerettigheder, bekæmpelse af terrorisme, spredning af masseødelæggelsesvåben og fredsprocessen i Mellemøsten. Rådet sagde ligeledes, at det vil vurdere fremskridtene på disse områder. EU's politik over for Iran har derfor en politisk kontekst, hvor EU har visse forventninger til udviklingen af reformer i Iran.

    Forhandlinger om både handel, samarbejde og politiske spørgsmål begyndte parallelt den 12. december 2002. Ved den lejlighed forklarede EU sammenhængen mellem de handelsmæssige og de politiske aspekter af forbindelserne mellem EU og Iran, og det ser ud til, at Iran var enig i at betragte de kommende kontraktindgåelser mellem EU og Iran som en pakke.

    Foruden ovennævnte indledte EU og Iran i december 2002 en menneskerettighedsdialog med deltagelse af eksperter, ngo'er og regeringsembedsmænd.

    For så vidt angår det konkrete spørgsmål skal Rådet minde det ærede medlem om, at organisationen Mujahedin Khalq (MeK eller MKO) figurerer på EU's liste over personer og grupper, der er involveret i terrorhandlinger, jf. den ændrede fælles holdning 931/2001(1). Fællesskabet og medlemsstaterne har indgået forpligtelser i så henseende.

    For så vidt angår NCRI noterer Rådet sig det ærede parlamentsmedlems holdning. På nuværende tidspunkt har Rådet ingen konkrete planer vedrørende NCRI.

    (1) EFT L 344 af 28.12.2001.

    Top