Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E003662

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-3662/02 af Marie Isler Béguin (Verts/ALE) til Rådet. Ændring af WHA-aftalen 12-40 mellem WHO og Den Internationale Atomenergiorganisation (IAEA).

    EUT C 222E af 18.9.2003, p. 99–100 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92002E3662

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-3662/02 af Marie Isler Béguin (Verts/ALE) til Rådet. Ændring af WHA-aftalen 12-40 mellem WHO og Den Internationale Atomenergiorganisation (IAEA).

    EU-Tidende nr. 222 E af 18/09/2003 s. 0099 - 0100


    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-3662/02

    af Marie Isler Béguin (Verts/ALE) til Rådet

    (18. december 2002)

    Om: Ændring af WHA-aftalen 12-40 mellem WHO og Den Internationale Atomenergiorganisation (IAEA)

    Med vedtagelsen af WHA-resolutionen på sin 12. samling den 28. maj 1959 lod WHO sig knytte til Den Internationale Atomenergiorganisation (IAEA). Aftalen indebærer, at de af WHO's aktiviteter og programmer, der menes at gribe ind over IAEA's arbejdsområde, underlægges IAEA's kontrol og bedømmelse, og at de to parter skal nå til enighed om proceduren for og opfølgningen af disse aktiviteter og programmer (artikel 1, stk. 3).

    Af artikel 1 fremgår det desuden klart, at IAEA ser det som sin opgave at tilskynde til, støtte og koordinere forskning i samt udvikling og praktisk anvendelse af atomenergi til fredelige formål i hele verden. I WHO's statut, der ratificeredes i juli 1946 og trådte i kraft den 7. april 1948, definerede partnerstaterne i overensstemmelse med FN's pagt et princip for deres sikkerhed, hvorefter en oplyst offentlighed og offentlighedens aktive medvirken er af afgørende betydning for forbedringen af befolkningernes sundhedstilstand, og regeringerne har ansvaret for befolkningernes sundhed, hvorimod Undersøgelsesgruppen vedrørende Mentale Sundhedspørgsmål i tilknytning til Anvendelsen af Atomenergi i sin rapport til WHO i 1958 mente, at den bedste løsning for udnyttelsen af atomenergi til fredelige formål i fremtiden ville være at afvente en ny generation, der vil have lært at leve med uvidenheden og uvisheden.

    Kræver denne skændige aftale mellem to internationale institutioner, som indebærer, at WHO's rapporter underkastes det notorisk atomvenlige IAEA's censur, ikke en reaktion fra Rådets side?

    Er Rådet ikke oprørt over, at der som følge af WHO's uafviselige kompromittering lægges hindringer i vejen for klarhed og pålidelighed i de undersøgelser, som EU gennemfører som led i udarbejdelsen af programmer og aktioner vedrørende atomkraft og atomkraftrelaterede sygdomme (der skyldes anvendelsen af forarmet uran i Irak og Forbundsrepublikken Jugoslavien og konsekvenserne af Tjernobyl i Østeuropa)?

    Gør undertrykkelsen af gennemsigtighed og uafhængighed i WHO, som bl.a. fremgår af, at der skulle gå 10 år, før WHO selv afholdt en konference om Tjernobyl-katastrofen, og af, at forhandlingerne ikke er blevet offentliggjort, det ikke nødvendigt med en påtale fra Rådets side?

    Vil Rådet i sin bilaterale dialog med disse to internationale institutioner kræve WHA-aftale 12-40 ændret (artikel 1, stk. 3: gensidige oplysninger), sådan som det er fastsat i aftalens artikel 13?

    Svar

    (13. maj 2003)

    Rådet meddeler det ærede parlamentsmedlem, at det ikke har drøftet de punkter, der rejses i forespørgslen.

    Top