Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E003627

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL P-3627/02 af Kathleen Van Brempt (PSE) til Kommissionen. Forhøjelse af priserne på legetøj.

    EUT C 222E af 18.9.2003, p. 95–96 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92002E3627

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL P-3627/02 af Kathleen Van Brempt (PSE) til Kommissionen. Forhøjelse af priserne på legetøj.

    EU-Tidende nr. 222 E af 18/09/2003 s. 0095 - 0096


    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL P-3627/02

    af Kathleen Van Brempt (PSE) til Kommissionen

    (10. december 2002)

    Om: Forhøjelse af priserne på legetøj

    Forbrugersammenslutninger i Nederlandene og i Belgien undersøger for tiden udsalgspriserne på legetøj. I Nederlandene oplyser forbrugersammenslutningen, at de har modtageligt tilstrækkeligt med vink om, at de handlende indbyrdes aftaler ensartede priser, og at fabrikanterne kunstigt sætter priserne på et højt niveau. Sammenslutningen kan endvidere oplyse, at priserne på det mest populære legetøj i løbet af to år er steget med 40 %. Desuden mener den, at der er tale om en forsinket virkning af euroens indførelse: Prisen på mange legetøjsartikler blev ved euroens indførelse rundet op. Det indebærer i nogle tilfælde en stigning på 10 % i forhold til sidste år.

    Har Kommissionen kendskab til indbyrdes prisaftaler på markedet for legetøj i Nederlandene og i Belgien og desuden i det øvrige EU? Hvad foretaget den sig i bekræftende fald heroverfor?

    Har Kommissionen viden om, at legetøjsforretninger har sat priserne på legetøj op i forbindelse med euroens indførelse? Kan Kommissionen i bekræftende fald meddele taloplysninger herom?

    Svar afgivet på Kommissionens vegne af Mario Monti

    (17. januar 2003)

    Kommissionen er vidende om, at forbrugerorganisationer i Nederlandene og Belgien i øjeblikket undersøger detailpriserne på legetøj på disse markeder. I betragtning af at de pågældende markeder har stærk national karakter, mener Kommissionen, at det er mest hensigtsmæssigt, at påstandene om prisfastsættelse undersøges af de nationale konkurrencemyndigheder. Kommissionen er blevet underrettet om, at der allerede finder kontakter sted mellem den nederlandske konkurrencemyndighed og den pågældende forbrugerorganisation.

    Overgangen til eurosedler og -mønter i januar 2002 har været genstand for megen opmærksomhed, ikke kun fra Kommissionens side, men også fra ikke-statslige organisationers og en række forskningsinstitutters side.

    Eurostats undersøgelser(1). viser, at overgangen til euroen synes at have medført visse prisstigninger på specifikke produkter og ydelser, såsom restauranter, caféer og frisører, men at den gennemsnitlige indvirkning på priserne i euroområdet har været begrænset. Ifølge det harmoniserede forbrugerprisindeks er det mest sandsynligt, at prisstigningerne ligger på mellem 0,0 % og 0,2 %.

    Hvad angår legetøj vedrører de mest detaljerede oplysninger, som Eurostat råder over, varegruppen Spil, legetøj og hobbyartikler (COICOP klassification 09.3.1 det fremgår nærmere af et bilag, der er sendt direkte til det ærede medlem og til Parlamentets sekretariat, hvad denne klassifikation omfatter).

    For Nederlandenes vedkommende var inflationsraten for de 12 måneder, der udløb i november 2002, 0,6 % for Spil, legetøj og hobbyartikler, medens den tilsvarende samlede inflation var på 4,1 %. For Belgiens vedkommende var inflationsraten for Spil, legetøj og hobbyartikler 1,2 %, medens den samlede inflation var på 1,6 %. Således har prisstigningerne for denne varegruppe i begge lande ligget under gennemsnittet for alle forbrugsvarer.

    Disse sammenligninger viser, at medens priserne på visse former for legetøj kan være steget betydeligt, synes der ikke at være tale om nogen exceptionelle prisstigninger for legetøj som helhed.

    (1) Se Eurostats nyhedsinformation nr. 23/2002 (28. februar 2002), nr. 58/2002 (16. maj 2002) og nr. 84/2002 (17. juli 2002).

    Top