Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E002847

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-2847/02 af Erik Meijer (GUE/NGL) til Kommissionen. Manglende forskning og forebyggende foranstaltninger i forbindelse med nedslag fra verdensrummet og de deraf følgende katastrofer.

    EUT C 222E af 18.9.2003, p. 22–22 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92002E2847

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-2847/02 af Erik Meijer (GUE/NGL) til Kommissionen. Manglende forskning og forebyggende foranstaltninger i forbindelse med nedslag fra verdensrummet og de deraf følgende katastrofer.

    EU-Tidende nr. 222 E af 18/09/2003 s. 0022 - 0022


    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-2847/02

    af Erik Meijer (GUE/NGL) til Kommissionen

    (10. oktober 2002)

    Om: Manglende forskning og forebyggende foranstaltninger i forbindelse med nedslag fra verdensrummet og de deraf følgende katastrofer

    1. Er Kommissionen bekendt med, at der ud over de velkendte naturkatastrofer, hvor det vides, i hvilket område de vil optræde, men hvis tidspunkt og intensitet ikke kan forudsiges på længere sigt, herunder vulkanudbrud, jordskælv, tropiske orkaner og oversvømmelser, også er fare for naturkatastrofer af langt alvorligere art, som kan forudsiges, herunder meteornedslag og sammenstød med kometer og småplaneter? Sådanne katastrofer er sket flere gange i jordens historie og de medfører bl.a. enorme flodbølger, øget støvindhold i atmosfæren og en indgribende klimaændring, som kunne komme til at koste flere hundrede millioner menneskeliv!

    2. Kan Kommissionen bekræfte, at faren ikke blot truer fra meget store klumper sten og is med en diameter på flere 100 km, hvis omløbsbaner allerede er omhyggelig kortlagt, men også fra mindre brokker med en diameter på under en kilometer, som for hovedpartens vedkommende endnu ikke er opdaget, skønt de flyver foruroligende tæt forbi jorden og i gennemsnit rammer jorden en gang hvert titusinde år?

    3. Findes der et internationalt samarbejde på mellemstatslig plan for forskning og foranstaltninger med henblik på i videst muligt omfang at begrænse risiciene? Er det kun USA, der gennemfører forskning med henblik på en bedre kortlægning af faren for nedslag fra verdensrummet i deres verdensdel og muligheden for at ændre småplaneters baner? Indtager EU en afventende holdning?

    4. Deler Kommissionen den opfattelse, at de enkelte medlemsstater i EU ikke har tilstrækkelig kapacitet til forskning og forebyggelse, og at der netop på dette område, hvor der er tale om enorme problemer, ligger en vigtig opgave på overordnet europæisk plan i det omfang, hvor FN ikke i forvejen i tilstrækkeligt grad beskæftiger sig med problemet?

    5. Hvad agter Kommissionen at gøre for at bidrage til i videst muligt omfang at sikre de europæiske staters område og deres indbyggere mod eventuelle katastrofale, men i princippet forudsigelige nedslag fra verdensrummet?

    Kilde: De Volkskrant af 19. september 2002.

    Svar afgivet på Kommissionens vegne af Philippe Busquin

    (28. november 2002)

    Kommissionen er bekendt med de potentielle risici, der udgøres af jordnære meteorer og asteroider, som er himmellegemer fra solsystemets Oort-sky og Kuiper-bæltet, og som har en bane, der krydser jordens, og hvor en kollission ville have katastrofale følger.

    Sandsynligheden for et sammenstød anses normalt for ekstremt lille, men en kollision har potentielt enorme konsekvenser. Bekymringer over risiciene og almindelig videnskabelig interesse i solsystemets oprindelse har i de seneste år ført til etablering af en række projekter inden for overvågning af rummet med henblik på at opdage og registrere alle større objekter (større end ca. 1 km i diameter), som kommer tæt på solsystemets centrum. Projekterne er hovedsageligt etableret i USA og med støtte fra NASA.

    I Europa er truslen fra objekter i jordnære omløbsbaner blevet taget op i en rapport af september 2000 fra Near Earth Objects Task Group, der er nedsat af Det Forenede Kongeriges regering, og som også anbefaler foranstaltninger. Som opfølgning til rapporten afholder OECD's globale videnskabsforum en workshop om Near Earth Objects i Det Europæiske Rumagenturs ESRIN-facilitet i Frascati i Italien i januar 2003. Workshoppen sigter mod at drøfte jordnære objekter, herunder teknik- og politik-relaterede aktiviteter på nationalt og internationalt plan. Kommissionen vil studere workshoppens resultater og overveje, om der er behov for fællesskabsinitiativer.

    Top