This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Putting the Charter of Fundamental Rights into practice
Chartret om grundlæggende rettigheder i praksis
Chartret om grundlæggende rettigheder i praksis
Europa-Kommissionens 2020-strategi har til formål at realisere Den Europæiske Unions (EU) charter om grundlæggende rettigheder for alle.
Den kræver et fornyet engagement for at sikre, at EU’s institutioner og EU’s medlemsstater udnytter hele chartrets potentiale. Den bygger videre på 2010-strategien.
Kommissionens 2020-strategi fokuserer på fire prioriteter.
Sikring af, at medlemsstaterne anvender chartret effektivt
Chartret er bindende for medlemsstaterne, når de gennemfører EU-retten. Kommissionen arbejder tæt sammen med medlemsstaterne og støtter dem i at gennemføre EU-retten effektivt med fuld respekt for chartret. Medlemsstaterne opfordres til at udpege et kontaktpunkt for chartret for at lette koordinering og informationsudveksling. Fra 2021 rapporterer Kommissionen årligt om chartret med mere fokus på anvendelsen af chartret i medlemsstaterne på særlige områder, der er omfattet af EU-retten.
Styrkelse af civilsamfundsorganisationer, rettighedsforkæmpere og retsvæsenets aktører
Civilsamfundsorganisationer og rettighedsforkæmpere er afgørende for et sundt demokrati og for at gøre grundlæggende rettigheder en realitet i borgernes liv. De står over for et stigende antal udfordringer.
Kommissionen vil overvåge nationale tiltag tæt og træffe foranstaltninger mod tiltag, der berører civilsamfundets aktiviteter og er i strid med EU-retten. Nogle medlemsstater har endnu ikke fuldt funktionsdygtige nationale menneskerettighedsinstitutioner, der er afgørende forbindelser mellem regeringen og civilsamfundet. Medlemsstaterne bedes oprette sådanne institutioner og sikre, at de har midlerne til at arbejde i fuld uafhængighed. Kommissionen fremmer også uddannelse i chartret for dommere, andre aktører inden for retsvæsenet og rettighedsforkæmpere.
Fremme af anvendelsen af chartret som ledetråd for EU’s institutioner
EU-institutionerne skal overholde chartret i alle deres handlinger. Kommissionen forbedrer sin interne kapacitet, hvad angår overholdelse af chartret, herunder gennem e-læring, ajourført vejledning til medarbejderne og uddannelsesplaner. Kommissionen er klar til at støtte Europa-Parlamentet og Rådet for at sikre, at de anvender chartret effektivt i deres arbejde.
Styrkelse af borgernes kendskab til deres rettigheder i henhold til chartret
En Eurobarometerundersøgelse fra 2019 viste, at kun 42 % af respondenterne havde hørt om chartret, og kun 12 % havde fuldt kendskab til, hvad det er. Seks ud af ti respondenter ønskede dog at vide mere om deres rettigheder og om, hvor de skal henvende sig, hvis chartret ikke overholdes.
Kommissionen tackler det manglende kendskab ved at:
Den beder medlemsstaterne om at udvikle initiativer, der skal fremme kendskabet og styrke lokale organer og enkeltpersoner.
Fremtidige foranstaltninger
Kommissionen vil:
Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — Strategi til styrkelse af anvendelsen af chartret om grundlæggende rettigheder i EU (COM(2020) 711 final af 2.12.2020).
Meddelelse fra Kommissionen: Strategi for Den Europæiske Unions effektive gennemførelse af chartret om grundlæggende rettigheder (COM(2010) 573 final af 19.10.2010).
Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder (EUT C 202 af 7.6.2016, s. 389-405).
Rådets forordning (EF) nr. 168/2007 af 15. februar 2007 om oprettelse af Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder (EUT L 53 af 22.2.2007, s. 1-14).
Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — EU-strategi om barnets rettigheder (COM(2021) 142 final af 24.3.2021).
Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — om handlingsplanen for europæisk demokrati (COM(2020) 790 final af 3.12.2020).
Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — Rapport om retsstatssituationen 2020 Retsstatssituationen i Den Europæiske Union (COM(2020) 580 final af 30.9.2020).
Arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene: Retningslinjer for indarbejdelse af grundlæggende rettigheder i Kommissionens konsekvensanalyser (SEC(2011) 567 final af 6.5.2011).
seneste ajourføring 09.12.2021