EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0026

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om ændring af Rådets beslutning 2003/17/EF for så vidt angår dens anvendelsesperiode og for så vidt angår ligestilling af markinspektioner i Bolivia af afgrøder til formering af sædekorn og afgrøder til formering af olie- og spindplanter og om ligestilling af sædekorn og frø af olie- og spindplanter, der er produceret i Bolivia

COM/2022/26 final

Bruxelles, den 27.1.2022

COM(2022) 26 final

2022/0016(COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

om ændring af Rådets beslutning 2003/17/EF for så vidt angår dens anvendelsesperiode og for så vidt angår ligestilling af markinspektioner i Bolivia af afgrøder til formering af sædekorn og afgrøder til formering af olie- og spindplanter og om ligestilling af sædekorn og frø af olie- og spindplanter, der er produceret i Bolivia

(EØS-relevant tekst)


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

Forslagets begrundelse og formål

Ved Rådets beslutning 2003/17/EF indrømmes visse tredjelande ligestilling for så vidt angår markinspektioner og produktion af frø af visse arter, der gennemføres i overensstemmelse med direktiv 66/401/EØF, 66/402/EØF, 2002/54/EF, 2002/55/EF og 2002/57/EF. Det er blevet konstateret, at de nationale betingelser for frø, der er høstet og kontrolleret i de pågældende lande, frembyder de samme garantier med hensyn til frøets karakteristika og ordningerne for undersøgelse af frøet, for identitetssikring og for mærkning og kontrol som de bestemmelser, der gælder for frø, der er høstet og kontrolleret i Den Europæiske Union. Frø fra disse tredjelande kan derefter bringes i handelen i Unionen. Denne ligestillingsordning bidrager til at opretholde den fortsatte levering af frø af høj kvalitet i Unionen.

Beslutning 2003/17/EF udløber den 31. december 2022. Formålet med dette forslag er at forlænge beslutningens anvendelsesperiode for at undgå nogen risiko for, at importen af frø til Unionen afbrydes. Produktionen af frø, der er certificeret i overensstemmelse med EU's lovgivning, kræver en række investeringer (f.eks. registrering af sorter på EU's fælles sortslister). Desuden kræver det flere års formering at opnå tilstrækkelige mængder frø til markedsføring. Af hensyn til disse forhold anses det for hensigtsmæssigt at forlænge den periode, for hvilken ligestillingen anerkendes, med syv år.

Endvidere har dette forslag til formål at tilføje Bolivia til listen over tredjelande, for hvilke der anerkendes ligestilling. Bolivia er ikke opført på listen over disse tredjelande. Det er således ikke muligt i øjeblikket at importere sædekorn (majs og sorghum) og frø af olie- og spindplanter (solsikke), der er høstet i Bolivia, til Den Europæiske Union.

Bolivia indgav den 29. januar 2016 en anmodning til Kommissionen om at anse frø af sorghum, majs og solsikke, der er produceret i Bolivia, for at give de samme garantier som frø, der er produceret i EU, med hensyn til frøets ægthed, sundhed og kvalitet gennem offentlig kontrol foretaget af de relevante myndigheder i landet.

Efter denne anmodning har Kommissionen foretaget en vurdering af den gældende bolivianske lovgivning og foretaget en audit i Bolivia af landets frøproduktions- og certificeringssystem 1 . Kommissionen anbefalede, at visse regler og tekniske standarder, der anvendes i Bolivia til produktion og certificering af frø, blev bragt i overensstemmelse med kravene i OECD's ordning for sortscertificering af frø i international handel og med direktiv 66/402/EØF og 2002/57/EF. Den 30. november 2018 havde Bolivia vedtaget alle de administrative beslutninger, der var nødvendige for at gennemføre Kommissionens anbefalinger, hvorefter Kommissionen fandt, at det bolivianske system nu giver samme sikkerhed som EU-systemet.

Forslaget vil fremme handel med frø mellem Bolivia og EU. Ved at investere i frøproduktionskapacitet i Bolivia kan virksomheder i EU, som har ret til at formere sorter af majs, sorghum og solsikke, der er opført på EU's fælles sortsliste, diversificere deres frøproduktion for at mindske de risici, der er forbundet med kun at have sin produktion i én klimazone. Bolivias største fordel på EU-markedet ville være den omvendte årstidsbestemthed i landets frøproduktion, hvilket ville sikre tilgængeligheden af visse frøsorter, når det er forår på den nordlige halvkugle. Ligestilling ville således bidrage til at opretholde den fortsatte levering af frø af høj kvalitet i EU. Det kunne også gøre det mere attraktivt for EU's virksomheder at investere i at udvikle Bolivias landbrug, når EU dermed bliver et eksportmarked.

Af ovennævnte årsager bør Bolivias frøproduktions- og certificeringssystem anerkendes som værende ligestillet med EU's, og import fra dette land til EU-markedet af sorghum, majs og solsikkefrø bør tillades.

Sammenhæng med de gældende regler på samme område

Dette er en teknisk gennemførelse af eksisterende krav og dermed i overensstemmelse med de eksisterende politiske bestemmelser inden for det politiske område handel med frø.

Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

Ved at tage sigte på at sikre en gnidningsløs fortsættelse af handelen med frø og opretholde den fortsatte forsyning med frø i Unionen er dette forslag i overensstemmelse med målene for den fælles landbrugspolitik.

Desuden er dette forslag i overensstemmelse med målene i EU's fælles europæiske strategi for Bolivia, som blev vedtaget i 2018, fordi det vil fremme handelen med frø, der er i overensstemmelse med EU's regler, og vil bidrage til udviklingen af landdistrikterne i Bolivia.

2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

Retsgrundlag

Retsgrundlaget for denne retsakt er artikel 43, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF), der bemyndiger Europa-Parlamentet og Rådet til at fastsætte bestemmelser, der er nødvendige for at virkeliggøre målsætningerne for den fælles landbrugspolitik.

   Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

Initiativet hører under EU's enekompetence, jf. artikel 43 i TEUF. Nærhedsprincippet finder derfor ikke anvendelse.

Kravene til markedsføring af frø reguleres desuden på EU-plan. For at sikre, at importerede frø kan bevæge sig frit inden for det indre marked, er det nødvendigt at agere på EU-plan.

   Proportionalitetsprincippet

Dette er den eneste form for handling fra Unionens side, der kan nå det ønskede mål. 

   Valg af retsakt

En afgørelse er det rette instrument til denne tekniske gennemførelse af eksisterende krav.

3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

   Efterfølgende evalueringer/kvalitetskontrol af gældende lovgivning

Ikke relevant.

   Høringer af interesserede parter

Medlemsstaterne er blevet underrettet om den juridiske vurdering af den relevante bolivianske lovgivning og om den audit, der er foretaget for at fastslå, om det bolivianske system kan anses for at være ligestillet, og er blevet hørt om initiativets elementer. Bolivia har selv kommenteret udkastet til auditrapport og har gennemført de anbefalede ændringer for at afhjælpe de konstaterede mangler. Der er blevet offentliggjort en køreplan for indrømmelse af ligestilling til Bolivia med henblik på, at interessenterne kan afgive feedback fra den 19. august 2021 til den 30. september 2021 via portalen for bedre regulering. Der er kun indkommet ét bidrag, og dette bidrag anfægter ikke forslaget om at indrømme ligestilling til Bolivia. Interessenterne og medlemsstaterne er ligeledes blevet underrettet om, at anvendelsen af Rådets beslutning 2003/17/EF er blevet forlænget.

   Indhentning og brug af ekspertbistand

EU's ligestillingsordning har eksisteret i flere årtier og har i vid udstrækning været baseret på OECD's ordning for sortscertificering af frø i international handel og de metoder, som benyttes af International Seed Testing Association (ISTA), eller, om relevant, i overensstemmelse med regler fra Association of Official Seed Analysts (AOSA), som svarer til ISTA-reglerne. Denne multilaterale ramme for international handel med frø giver yderligere garantier for kvaliteten af de importerede frø og for deres overensstemmelse med EU-lovgivningen.

Frø, der importeres fra tredjelande under ligestillingsordningen, er genstand for officielle inspektioner, som medlemsstaterne foretager i forbindelse med handel med frø, som minimum i form af stikprøvekontrol, for at verificere, at kravene og betingelserne i direktiv 66/401/EØF, 66/402/EØF, 2002/54/EF, 2002/55/EF og 2002/57/EF er opfyldt.

Kommissionen har foretaget en lovgivningsmæssig vurdering af det system, der er indført i Bolivia. Derudover har Kommissionens tjenestegrene foretaget en audit i Bolivia og udarbejdet en rapport, der beskriver resultatet af denne audit, og som kan tilgås på Kommissionens websted. Bolivia er desuden medlem af OECD-ordningen, og der foretages frøprøvetagning og frøanalyse med henblik på OECD-certificering i henhold til ISTA-reglerne.

   Konsekvensanalyse

Der er tale om en afgørelse af rent teknisk karakter til gennemførelse af eksisterende regler. Indrømmelsen af ligestilling af tredjelandes markinspektioner af afgrøder til formering af udsæd samt ligestilling af frø, der er produceret i tredjelande, er baseret på OECD's ordning for sortscertificering af frø i international handel og de metoder, der benyttes af International Seed Testing Association (ISTA). EU og dets medlemsstater medvirker aktivt i udviklingen af disse ordninger og metoder, som desuden danner grundlag for EU-lovgivningen, og i henhold til hvilke der eksporteres frø fra medlemsstaterne til tredjelande. En konsekvensanalyse er derfor ikke påkrævet.

   Målrettet regulering og forenkling

Forslaget er ikke knyttet til Refit. Forslaget har ingen konsekvenser for operatørers overholdelsesomkostninger. Den "digitale kontrol" er ikke relevant for dette forslag.

   Grundlæggende rettigheder

Forslaget har ingen konsekvenser for beskyttelsen af de grundlæggende rettigheder.

4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

Forslaget har ingen virkninger for budgettet.

5.ANDRE FORHOLD

Planer for gennemførelsen og foranstaltninger til overvågning, evaluering og rapportering

Ikke relevant.

Forklarende dokumenter (for direktiver)

Ikke relevant.

Nærmere redegørelse for de enkelte bestemmelser i forslaget

Den eneste materielle bestemmelse i forslaget er at ændre Rådets beslutning 2003/17/EF ved, for det første, at forlænge dens anvendelsesperiode til den 31. december 2029 og, for det andet, at tilføje Bolivia til listen over tredjelande, for hvilke markinspektioner af afgrøder til formering af udsæd og af frø, der er produceret i disse lande, betragtes som ligestillede med EU's markinspektioner og frøproduktion, men kun med hensyn til sorghum, majs og solsikke.

2022/0016 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

om ændring af Rådets beslutning 2003/17/EF for så vidt angår dens anvendelsesperiode og for så vidt angår ligestilling af markinspektioner i Bolivia af afgrøder til formering af sædekorn og afgrøder til formering af olie- og spindplanter og om ligestilling af sædekorn og frø af olie- og spindplanter, der er produceret i Bolivia

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 43, stk. 2,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg 2 ,

efter den almindelige lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)I henhold til Rådets beslutning 2003/17/EF 3 skal markinspektioner af visse afgrøder til formering af udsæd i de tredjelande, der er opført i bilag I til nævnte beslutning, på visse betingelser betragtes som ligestillede med markinspektioner, der foretages i overensstemmelse med EU-retten. Det fastsættes ligeledes, at frø af visse arter, der er produceret i disse lande, på visse betingelser skal betragtes som ligestillede med frø, der er produceret i overensstemmelse med EU-retten.

(2)Disse tredjelande er blevet indrømmet ligestilling ved brug af de multilaterale rammer for international handel med frø, nemlig OECD's ordning for sortscertificering af frø i international handel, og de metoder, som benyttes af International Seed Testing Association (ISTA), eller, om relevant, i overensstemmelse med regler fra Association of Official Seed Analysts (AOSA), som svarer til ISTA-reglerne. Kommissionen har også foretaget lovgivningsmæssige vurderinger og audit i nogle af disse tredjelande for at kontrollere, om de opfylder kravene i EU's lovgivning, inden der indrømmes ligestilling for første gang. Årlige undersøgelser og rapportering inden for OECD's rammer, periodisk audit af laboratorier med henblik på ISTA-akkreditering samt officielle inspektioner inden for rammerne af EU-lovgivningen viser, at markinspektioner, der foretages i disse tredjelande, fortsat giver de samme garantier som markinspektioner, der udføres af medlemsstaterne, og at frø, der er produceret og certificeret i disse tredjelande, fortsat giver de samme garantier som frø, der produceret og certificeret i medlemsstaterne. Disse markinspektioner og frø bør derfor fortsat betragtes som ligestillede med EU-kravene.

(3)I 2016 indgav Bolivia en anmodning til Kommissionen om at indrømme ligestilling til landets system for markinspektion af afgrøder til formering af udsæd og frø af Sorghum spp. (sorghum), Zea mays (majs) og Helianthus annuus (solsikke), der er produceret og certificeret i Bolivia.

(4)Kommissionen vurderede den relevante lovgivning i Bolivia og foretog i 2018 en audit af landets system for offentlig kontrol af frøproduktion og certificering af frø af majs, sorghum og solsikke samt dets mulige ligestilling med EU-kravene. Den offentliggjorde resultaterne af sin audit i en rapport 4 .

(5)Kommissionens audit viste, at Bolivia har et velorganiseret system for frøproduktion og -certificering. Kommissionen identificerede visse mangler og fremsatte henstillinger til Bolivia. Eftersom Bolivia afhjalp disse mangler inden den 30. november 2018, opfylder landet betingelserne i bilag II til beslutning 2003/17/EF og de respektive krav i Rådets direktiv 66/402/EØF 5 og 2002/57/EF 6 .

(6)Der bør derfor indrømmes ligestilling for så vidt angår markinspektion af afgrøder til formering af udsæd og frø af sorghum, majs og solsikke, der er produceret i Bolivia og officielt certificeret af landets myndigheder.

(7)Da beslutning 2003/17/EF udløber den 31. december 2022, bør den periode, for hvilken ligestilling anerkendes i henhold til nævnte beslutning, forlænges for at undgå nogen risiko for, at importen af frø til Unionen afbrydes. I betragtning af de investeringer og den tid, det kræver at producere frø, der er certificeret i overensstemmelse med EU-lovgivningen, bør denne periode forlænges med syv år.

(8)Beslutning 2003/17/EF bør derfor ændres —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1
Ændring af beslutning 2003/17/EF

I beslutning 2003/17/EF foretages følgende ændringer:

1)I artikel 6 ændres "31. december 2022" til "31. december 2029".

2)Bilag I ændres som angivet i bilaget til nærværende afgørelse.

Artikel 2
Ikrafttræden

Denne afgørelse træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Artikel 3
Adressater

Denne afgørelse er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

På Europa-Parlamentets vegne    På Rådets vegne

Formand    Formand

(1)    Final report of an audit carried in the Plurinational State of Bolivia from 14 March 2018 to 22 March 2018 in order to evaluate the system of official controls and certification of seed and their equivalence with European Union requirements (http://ec.europa.eu/food/fvo/rep_details_2_en.cfm?rep_id=4005).
(2)    EUT C af , s. .
(3)    Rådets beslutning 2003/17/EF af 16. december 2002 om ligestilling af markinspektioner af afgrøder til formering af udsæd i tredjelande og om ligestilling af frø produceret i tredjelande (EFT L 8 af 14.1.2003, s. 10).
(4)    Final report of an audit carried in the Plurinational State of Bolivia from 14 March 2018 to 22 March 2018 in order to evaluate the system of official controls and certification of seed and their equivalence with European Union requirements (http://ec.europa.eu/food/fvo/rep_details_2_en.cfm?rep_id=4005).
(5)    Rådets direktiv 66/402/EØF af 14. juni 1966 om handel med sædekorn (EFT 125 af 11.7.1966, s. 2309).
(6)    Rådets direktiv 2002/57/EF af 13. juni 2002 om handel med frø af olie- og spindplanter (EFT L 193 af 20.7.2002, s. 74).
Top

Bruxelles, den 27.1.2022

COM(2022) 26 final

BILAG

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

om ændring af Rådets beslutning 2003/17/EF for så vidt angår dens anvendelsesperiode og for så vidt angår ligestilling af markinspektioner i Bolivia af afgrøder til formering af sædekorn og afgrøder til formering af olie- og spindplanter og om ligestilling af sædekorn og frø af olie- og spindplanter, der er produceret i Bolivia


BILAG

I tabellen i bilag I til beslutning 2003/17/EF foretages følgende ændringer:

(1)I fodnoten til overskriften i første kolonne, "Land", foretages følgende ændringer:

"(1) AR — Argentina, AU — Australien, BO – Bolivia, BR — Brasilien, CA — Canada, CL — Chile, GB — Det Forenede Kongerige, IL — Israel, MA — Marokko, MD — Republikken Moldova, NZ — New Zealand, RS — Serbien, TR — Tyrkiet, UA — Ukraine, US — USA, UY — Uruguay, ZA — Sydafrika."

(2)Følgende oplysninger indsættes mellem oplysningerne for "AU" og "BR":

"

BO

Ministeriet for udvikling af landdistrikterne og for landarealer (Ministerio de Desarrollo Rural y Tierras)
Bolivia

Av. Camacho entre calles Loaya y Bueno N°1471, LA PAZ

66/402/EEC — kun for Zea mays og Sorghum spp.

2002/57/EC — kun for Helianthus annuus

".

Top