Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006IE1573

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om Forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EØF) nr. 404/93, (EF) nr. 1782/2003 og (EF) nr. 247/2006 for så vidt angår banansektoren KOM(2006) 489 endelig — 2006/0173 (CNS)

    EUT C 325 af 30.12.2006, p. 41–42 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    30.12.2006   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 325/41


    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EØF) nr. 404/93, (EF) nr. 1782/2003 og (EF) nr. 247/2006 for så vidt angår banansektoren

    KOM(2006) 489 endelig — 2006/0173 (CNS)«

    (2006/C 325/11)

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg besluttede den 26. oktober 2006 i overensstemmelse med forretningsordenens artikel 29, stk. 2, at udarbejde en initiativudtalelse om det ovennævnte emne.

    Det forberedende arbejde henvistes til Den Faglige Sektion for Landbrug, Udvikling af Landdistrikterne og Miljø, som udpegede José María Espuny Moyano til ordfører. Sektionen vedtog sin udtalelse den 8. november 2006.

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 431. plenarforsamling den 13.-14. december 2006, mødet den 13. december, følgende udtalelse med 134 stemmer for og 6 hverken for eller imod:

    1.   Konklusioner og henstillinger

    1.1

    Udvalget erkender, at det er nødvendigt at reformere den nuværende ordning for støtte til EU's bananproducenter og udtrykker derfor tilfredshed med Kommissionens forslag. Dog må det anses for at være for tidligt at vurdere indvirkningen på producenternes indkomster som følge af den nye importordning med én enkelt toldsats, som trådte i kraft pr. 1. januar 2006 og som der ikke tages behørigt hensyn til i det foreliggende forslag;

    1.2

    Udvalget forslår at indføje følgende ændringer i forslagets femte betragtning:

    »Ifølge afsnit III i Rådets forordning (EF) nr. 247/2006 af 30. januar 2006 om særlige foranstaltninger på landbrugsområdet i EU's fjernområder skal der fastsættes EF-støtteprogrammer for fjernområderne med særlige foranstaltninger til fordel for lokal landbrugsproduktion. Ifølge nævnte forordning skal der fremlægges en generel rapport senest den 31. december 2009. Sker der store ændringer i de økonomiske vilkår for de mennesker, der lever i fjernområderne, fremlægger Kommissionen rapporten inden da. Imidlertid forelægger Kommissionen, for at tage hensyn til den ganske specielle situation for EU's bananproducenter, en særrapport inden denne dato i tilfælde af, at der optræder en forværring af disse producenters indkomster som følge af ændringerne i importordningen. Dette instrument synes bedst tilpasset til at støtte bananproduktionen i hvert af de pågældende områder, fordi det giver fleksible og decentrale mekanismer til at støtte bananproduktionen. Muligheden for at indlemme bananstøtten i disse støtteprogrammer skulle forbedre sammenhængen mellem strategierne for støtte til landbrugsproduktionen i disse områder.«

    1.3

    Udvalget foreslår, at der i artikel 3, stk. 2, indsættes et nyt stykke 3 a) i artikel 28 i forordning EF nr. 247/2006:

    »I tilfælde af en forværring af bananproducenternes økonomiske vilkår som følge af en ændring af importordningen forelægger Kommissionen en særlig rapport senest den 31. december 2009 eventuelt ledsaget af de nødvendige forslag

    1.4

    Udvalget foreslår at ændre artikel 30 i forordning nr. 247/2006 ved at indsætte følgende afsnit:

    »Kommissionen kan give medlemsstaterne tilladelse til i deres støtteprogrammer at medtage en særlig forskudsordning for bananproducenter«.

    2.   Generelle bemærkninger

    2.1

    Banansektoren er ganske speciel og er derfor genstand for en særlig markedsordning. Det specielle ligger primært i, at hovedparten af EU's produktion foregår i ultraperifere regioner, der, således som det erkendes i Traktatens art. 299, stk. 2, lider under en række særlige vanskeligheder, at produktionen kun dækker 16 % af EU-markedet og at verdensmarkedet for bananer stort set er et oligopol, idet salget af bananer kontrolleres af fem store virksomheder.

    2.2

    Kommissionens forslag, som blev vedtaget efter en omfattende ekstern og intern høringsproces, lægger op til en gennemgribende reform af den nuværende EU-bananstøtteordning. Den nuværende, interne støtteordning baseret på princippet om udligningsbetalinger, med en støtte der varierer hvert år afhængigt af bananprisernes niveau, skal erstattes af en støtte opdelt i nationale budgetter, der for de ultraperifere regioner indgår i de respektive POSEI-programmer og for de øvrige produktionsprogrammer i EU indgår i enkeltbetalingsordningen.

    2.3

    Forslaget indebærer en reform af tre EF-forordninger:

    2.3.1

    Forordning 404/93, den fælles markedsordning for bananer. Afsnit II (producentorganisationer og samrådsmekanismer) udgår, afsnit III (udligningsstøtteordning, operative programmer og rydningspræmie) og diverse artikler i afsnit IV og V, som er blevet forældede efter overgangen fra en toldkontingentordning til en ren toldordning, ophæves; endvidere ændres nogle artikler i afsnit V: man ophæver forvaltningskomitéen for bananer (i stedet henvises der til forvaltningskomitéen for friske frugter og grøntsager) og man ophæver bestemmelsen om forpligtelsen til at forelægge en årlig rapport i henhold til forordning 404/93.

    2.3.2

    Forordning 1782/2003, reform af den fælles landbrugspolitik 2003. Der ændres visse relevante artikler, så bananer, som ikke produceres i de ultraperifere områder, kommer til at indgå i enkeltbetalingsordningen. Således ændres de nationale lofter for Grækenland (+ 1,1 mio. EUR), Portugal ( + 0,1 mio. EUR) og Cypern (+ 3,4 mio. EUR). Disse medlemsstater fastsætter referencebeløbene og det hektarareal, som kan nyde godt af enkeltbetalingsordningen med udgangspunkt i en repræsentativ periode dækkende årene mellem 2000 og 2005.

    2.3.3

    Forordning 247/2006, POSEI-landbrugsprogrammerne. POSEI-budgetterne hæves med 278,80 mio. EUR: POSEICAN 141,1 mio. EUR, POSEIDOM 129,1 mio. EUR og POSEIMA 8,6 mio. EUR.

    2.4

    Udvalget mener, at Kommissionens forslag i en vis forstand lægger op til, at Kommissionen fralægger sig ansvaret for EU's bananproduktionssektor og i praksis berøver bananmarkedsordningen dens indhold og overfører den finansielle støtte til dette produkt til POSEI-programmernes samlede budget, uden at der afsættes et særskilt kapitel til bananer.

    2.5

    Udvalget ser positivt på, at Kommissionen foreslår en ordning med faste nationale budgetrammer, men er bange for, at det deraf følgende samlede budget ikke vil være tilstrækkeligt i tilfælde af et betydelig fald i EF-priserne som følge af den mere udstrakte markedsliberalisering, som den nye importordning vil medføre, og den forventede udvikling i denne som følge af de igangværende internationale forhandlinger.

    3.   Særlige bemærkninger

    3.1

    Kommissionen bør finde frem til et alternativ for at bibeholde EF-rammen omkring bananproducentorganisationer, idet EU's bananproduktion er meget spredt, da der er tale om en lang række småproducenter, som sælger deres frugter på et marked, der er præget af skarp konkurrence, og det er derfor nødvendigt, at udbuddet koncentreres stærkt. Udvalget vurderer, at man vil kunne bibeholde EF-rammen omkring producentorganisationer ved at bevare nogle af bestemmelserne i afsnit II i forordning (EF) nr. 404/93, især artikel 5,8, og 9.

    3.2

    Bananer er en meget intensiv afgrøde, som kræver pleje året rundt, hvilket indebærer konstante udgifter, hovedsagelig til den omfattende arbejdskraft og brug af overrisling. Derfor er der i den nuværende ordning indført et system med forskudsbetalinger, som bør bibeholdes.

    3.3

    Kommissionens forslag bør være mere præcist med hensyn til indholdet af den rapport, der skal danne grundlag for relevante tiltag i tilfælde af indkomsttab for landbrugerne som følge af den nye importordning.

    Bruxelles, den 13. december 2006

    Dimitris DIMITRIADIS

    Formand for

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


    Top