Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003AR0093

    Forslag til regionsudvalgets udtalelse om "Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om minimumssikkerhedskrav for tunneler i det transeuropæiske vejnet"

    EUT C 256 af 24.10.2003, p. 64–74 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52003AR0093

    Forslag til regionsudvalgets udtalelse om "Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om minimumssikkerhedskrav for tunneler i det transeuropæiske vejnet"

    EU-Tidende nr. C 256 af 24/10/2003 s. 0064 - 0074


    Forslag til regionsudvalgets udtalelse om "Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om minimumssikkerhedskrav for tunneler i det transeuropæiske vejnet"

    (2003/C 256/11)

    REGIONSUDVALGET HAR -

    under henvisning til "Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om minimumssikkerhedskrav for tunneler i det transeuropæiske vejnet" (KOM(2002) 769 endelig - 2002/0309 (COD)),

    under henvisning til Rådets beslutning af 22. januar 2003 om i henhold til EF-traktatens artikel 175, stk. 1, at anmode om dets udtalelse,

    under henvisning til præsidiets beslutning af 12. marts 2002 om at henvise det forberedende arbejde til Underudvalget for Territorial Samhørighed,

    under henvisning til Kommissionens hvidbog af 12. september 2001 om den europæiske transportpolitik(1),

    under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 1692/96/EF af 23. juli 1996 om Fællesskabets retningslinjer for udvikling af det transeuropæiske transportnet(2),

    under henvisning til sin udtalelse om Transeuropæiske transportnet - 1998-beretning om gennemførelsen af retningslinjerne og fremtidige prioriteter - Beretning fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget (i medfør af artikel 18 af beslutning nr. 1692/96/EF) (KOM(1998) 614 endelig) (CdR 60/99 fin)(3),

    under henvisning til sin udtalelse om Kommissionens hvidbog "Den europæiske transportpolitik frem til 2010 - De svære valg" (CdR 54/2001 fin)(4),

    under henvisning til sin udtalelse om "Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets beslutning om ændring af beslutning nr. 1692/96/EF om Fællesskabets retningslinjer for udvikling af det transeuropæiske transportnet" (CdR 284/2001 fin)(5),

    under henvisning til forslag til Regionsudvalgets udtalelse (CdR 93/2003 rev.), som blev vedtaget af Underudvalget for Territorial Samhørighed den 30. april 2003 med Luis Durnwalder (ministerpræsident for den selvstyrende provins Bolzano-Sydtyrol, I/PPE),

    og ud fra følgende betragtninger:

    1) Det er almindeligt anerkendt, at der er behov for en højnelse af sikkerhedsniveauet i tunnelerne i det transeuropæiske transportnet. Der kræves et ensartet niveau for minimumskravene, men også en realistisk afvejning af omkostninger og risici, og gennemførelsen af sikkerhedsforanstaltningerne bør i videst muligt omfang overlades til medlemsstaterne og regionerne;

    2) Da de konstruktionsmæssige og anlægstekniske tilpasninger af de eksisterende tunneler kræver store investeringer, skal der under hensyntagen til såvel tunneltætheden i det pågældende område som til tunneltype, dvs. til den specifikke risiko, gives en rimelig tidsfrist;

    3) De regionale og lokale myndigheder kan yde et afgørende bidrag i denne forbindelse, eftersom de ofte er direkte ansvarlige for vejnettet i deres område og selv varetager eller koordinerer en række sikkerhedsopgaver;

    4) højere sikkerhedsstandarder i tunnelerne bør i præventivt øjemed suppleres med passende informations- og uddannelsesforanstaltninger over for trafikanterne -

    på sin 50. plenarforsamling den 2. og 3. juli 2003 (mødet den 3. juli) enstemmigt vedtaget følgende udtalelse.

    1. Regionsudvalgets synspunkter

    Regionsudvalget

    1.1. ser positivt på Kommissionens bestræbelser på at indføre et nyt EU-koordineret, organisk system af foranstaltninger til fremme af sikkerheden i tunnelerne i det transeuropæiske vejnet.

    1.2. gør dog opmærksom på, at hver enkelt tunnel er et selvstændigt bygningsværk, hvilket gør, at de samme sikkerhedsforanstaltninger ikke uden videre kan bruges i enhver situation.

    1.3. fremhæver dog nødvendigheden af at indføre ensartede, internationale standarder med henblik på at få det højest mulige harmoniserede sikkerhedsniveau i hele EU. Selve implementeringen skal sikre ordninger, som er praktikable og økonomisk forsvarlige og tager hensyn til de offentlige budgetter.

    1.4. beklager, at man har gjort så lidt ud af at informere trafikanterne om, hvordan de skal forholde sig i tunneler (større sikkerhedsafstand inde i tunneler end udenfor, også når trafikken er gået i stå eller bevæger sig langsomt, fastlæggelse af, hvad man skal gøre i tilfælde af en ulykke m.v.), eftersom trafikulykker som oftest skyldes den menneskelige faktor.

    1.5. gør opmærksom på, at tidsfristen for tilpasning af eksisterende tunneler ikke kun bør fastsættes ud fra tunneltætheden i de enkelte medlemsstater, men også ud fra den pågældende tunneltype.

    1.6. bekræfter, at det påtænkte sikkerhedssystem både hvad angår projektering og konstruktionsmæssige og anlægningstekniske foranstaltninger kræver store investeringer og dermed tilvejebringelse af tilstrækkelige økonomiske ressourcer.

    1.7. mener derfor, at udbygningspligten for eksisterende tunneler skal koncentreres om risikoforebyggelse.

    1.8. kræver en snæver inddragelse af de lokalt og regionalt ansvarlige vejforvaltninger og sikkerhedskontrolmyndigheder i planlægning, gennemførelse og anvendelse af de forskellige foranstaltninger; den trafikåre, som tunnelen er en del af, bør rent sikkerhedsmæssigt opfattes som en helhed, og den bør analyseres som en sådan.

    1.9. så gerne et tilsvarende sikkerhedsforanstaltningssystem for alle tunneler i det europæiske vejnet, da et højt sikkerhedsniveau ikke bør være begrænset til bestemte strækninger.

    2. Regionsudvalgets henstillinger

    Henstilling 1

    artikel 4, stk. 2

    >Oprindeligt forslag>

    >Ændret forslag>

    Henstilling 2

    Artikel 5

    >Oprindeligt forslag>

    >Ændret forslag>

    Henstilling 3

    Artikel 6 og 7

    Regionsudvalget henstiller, at artikel 6 og 7 gøres mindre detaljerede, idet gennemførelsen af sikkerhedsforanstaltningerne bør overlades til medlemsstaterne eller regionerne i overensstemmelse med den eksisterende kompetencefordeling.

    Henstilling 4

    Artikel 11, stk. 7

    I forbindelse med artikel 11, stk. 7, henstiller Regionsudvalget, at der i den foreslåede frist for tilpasning af eksisterende tunneler også tages hensyn til den pågældende tunneltype, således at tilpasningen først gennemføres i klasse I-tunneler og derefter i de øvrige klasser.

    Henstilling 5

    Artikel 13, stk. 1

    >Oprindeligt forslag>

    >Ændret forslag>

    Begrundelse

    Det bør almindeligvis være driftsledelsens opgave at udarbejde risikoanalysen.

    Henstilling 6

    Artikel 14, stk. 1

    >Oprindeligt forslag>

    >Ændret forslag>

    Begrundelse

    Tilsvarende eller bedre sikkerhedsforanstaltninger bør være omfattet af muligheden for undtagelser.

    Henstilling 7

    Bilag 1, punkt 1.2.1

    >Oprindeligt forslag>

    Hvis det under projekteringen af en tunnel fremgår af en 15-årig prognose, at trafikmængden bliver større end 9000 køretøjer pr. dag og pr. vognbane, skal der på det tidspunkt, hvor denne værdi overskrides, findes en dobbeltrørstunnel med ensrettet trafik.

    >Ændret forslag>

    Hvis det under projekteringen af en tunnel fremgår af en 15-årig prognose, at trafikmængden bliver større end >S>9000>/S> 12000 køretøjer pr. dag og pr. vognbane, skal der på det tidspunkt, hvor denne værdi overskrides, findes en dobbeltrørstunnel med ensrettet trafik.

    Henstilling 8

    Bilag 1, punkt 1.4.2

    >Oprindeligt forslag>

    I dobbeltrettede tunneler må der kun benyttes longitudinal ventilation, hvis det under normale trafikforhold er muligt for køretøjerne at køre ud af tunnelen i samme retning som røgen.

    >Ændret forslag>

    I dobbeltrettede tunneler må der kun benyttes longitudinal ventilation, hvis >S>det under normale trafikforhold er muligt for køretøjerne af køre ud af tunnelen i samme retning som røgen,>/S> det gennem særlige beregninger er påvist, at røgudviklingen med de projekterede longitudinale ventilationsanlæg i det mindste kan beherskes, indtil rømningen og redningsindsatsen er gennemført.

    Henstilling 9

    Bilag 1, punkt 1.6

    >Oprindeligt forslag>

    Afstanden mellem holdepladser må højst være 1000 m. Den administrative myndighed kan forlange en kortere afstand mellem holdepladserne, hvis det ved en risikoanalyse konkluderes at være påkrævet.

    >Ændret forslag>

    Afstanden mellem holdepladser må højst være 1000 m. Den administrative myndighed kan forlange en kortere afstand mellem holdepladserne, hvis det ved en risikoanalyse konkluderes at være påkrævet. Hvis der er nødsporsafstribning i tunnelen, kan der renonceres på kravet om holdepladser.

    Henstilling 10

    Bilag 1, punkt 1.7.7

    >Oprindeligt forslag>

    Det skal på passende måde, f.eks. ved hjælp af døre eller overtryk, forhindres, at røg og gasser trænger fra det ene rør over i det andet.

    >Ændret forslag>

    Det skal på passende måde, f.eks. ved hjælp af døre eller overtryk, forhindres, at ild, røg og gasser trænger fra det ene rør over i det andet.

    Henstilling 11

    Bilag 1, punkt 1.8

    >Oprindeligt forslag>

    På grund af den øgede risiko tillades ikke stigninger/fald i længderetningen over 5 %.

    >Ændret forslag>

    På grund af den øgede risiko tillades ikke stigninger/fald i længderetningen over >S>5 %>/S> 6 %, undtagen hvor de geografiske forhold ikke tillader anden løsning.

    Henstilling 12

    Bilag 1, punkt 1.11

    >Oprindeligt forslag>

    Tunneler skal være udstyret med følgende:

    - markering af flugtveje ved lys mindst for hver 100 m og ved skiltning for hver 25 m, i en højde af 1,1-1,5 m over gulvet, samt ved lys og skiltning over tilflugtsrum og brandslukningsudstyr

    - systematisk installering af ildslukkere i tunnelerne mindst for hver 150 m og ved åbningerne samt adgang til slukningsvand mindst for hver 150 m

    - radiospredningsudstyr i alle tunneler med særlige kanaler til brug i nødsituationer; tunnelens driftsledelse og redningstjenesterne skal kunne bryde ind i radioudsendelserne for at udsende nødtrafikmeldinger

    - ITV-overvågning i tunneler med en længde på over 1000 m samt automatisk uheldspåvisning

    >Ændret forslag>

    Tunneler skal være udstyret med følgende:

    - markering af flugtveje ved lys mindst for hver 100 m og ved skiltning for hver >S>25>/S> 50 m, i en højde af >S>1,1-1,5>/S> 2 m over gulvet, samt ved lys og skiltning over tilflugtsrum og brandslukningsudstyr

    - afmærkning med svagstrømslys mellem kørebane og fortov

    - lyssignaler til regulering af trafikken ind i tunnelen, ikke kun ved indkørslen, men også i en vis afstand fra indkørslen

    - automatisk uheldspåvisning via (forskellige muligheder):

    - Overskridelse af alarmtærsklen for CO-koncentration

    - Overskridelse af alarmtærsklen for dårlig sigtbarhed

    - Brandalarmkabel

    - Let betjent nødknap

    - systematisk installering af ildslukkere i tunnelerne mindst for hver >S>150>/S> 200 m og ved åbningerne samt adgang til slukningsvand mindst for hver 150 m

    - radiospredningsudstyr i alle tunneler med særlige kanaler til brug i nødsituationer; tunnelens driftsledelse og redningstjenesterne skal kunne bryde ind i radioudsendelserne for at udsende nødtrafikmeldinger

    - ITV-overvågning i tunneler med en længde på over >S>1000>/S> 5000 m samt automatisk uheldspåvisning

    Henstilling 13

    Bilag 1, punkt 1.11.2

    Regionsudvalget henstiller med henvisning til bilag 1, punkt 1.11.2, at der oprettes redningszoner for brand- og redningskøretøjer samt helikoptere ved indkørslen til klasse I-, II- og III-tunneler.

    Henstilling 14

    Bilag 1, punkt 1.13

    >Oprindeligt forslag>

    Den administrative myndighed beslutter, om det i nogle tunneler (f.eks. af hensyn til trafikmængden eller sikkerheden) er påkrævet at have et kontrolrum. Overvågningen af flere tunneler kan foregå fra én driftscentral, f.eks. ved transmission af videosignaler og driftsdata.

    >Ændret forslag>

    Den administrative myndighed beslutter, om det i nogle tunneler (f.eks. af hensyn til trafikmængden eller sikkerheden) er påkrævet at have et kontrolrum. Overvågningen af flere tunneler kan foregå fra én driftscentral, f.eks. ved transmission af >S>videosignaler og>/S> driftsdata.

    Henstilling 15

    Bilag 1, punkt 1.14

    >Oprindeligt forslag>

    Hvis transport af farligt gods er tilladt, skal brændbare væsker kunne bortledes via hensigtsmæssigt udformede afløbsrender med rist på tværs af tunnelen.

    >Ændret forslag>

    Hvis transport af farligt gods er tilladt, skal brændbare væsker kunne bortledes via hensigtsmæssigt udformede afløbsrender med rist på tværs af tunnelen, suppleret med opsamlingsanordninger (hydrauliske mekanismer), som stopper ildens spredning i tilfælde af brand.

    Henstilling 16

    Bilag 1, punkt 2.2

    Regionsudvalget henstiller med henvisning til bilag 1, punkt 2.2, at den sikkerhedsansvarlige for tunneler på over 1 km udarbejder en nødplan, afprøver denne ved hjælp af regelmæssige øvelser (hvert 5. år) med nødhjælpsmandskabet og foretager nødvendige forbedringer.

    Henstilling 17

    Bilag 1, punkt 2.5.1

    >Oprindeligt forslag>

    For alle tunneler, især tunneler, der forbinder to medlemsstater, skal der til enhver tid være ét kontrolcenter, der står for styringen alene.

    >Ændret forslag>

    For alle klasse I- og II-tunneler, især tunneler, der forbinder to medlemsstater, skal der >S>til enhver tid>/S> være et kontaktpunkt, der modtager alle nødmeldinger.>S>ét kontrolcenter, der står for styringen alene>/S>.

    Henstilling 18

    Bilag 1, punkt 3.2

    >Oprindeligt forslag>

    Hvis store lastbiler er forsynet med ekstra tanke, f.eks. tanke, der er monteres på påhængskøretøj, eller tanke, der ikke er fast forbundet med motoren, sørger driftsledelsen for, at sådanne tanke er tomme. Denne bestemmelse gælder ikke for bærbare dunke.

    >Ændret forslag>

    >S>Hvis store lastbiler er forsynet med ekstra tanke, f.eks. tanke, der er monteres på påhængskøretøj, eller tanke, der ikke er fast forbundet med motoren, sørger driftsledelsen for, at sådanne tanke er tomme. Denne bestemmelse gælder ikke for bærbare dunke.>/S>

    Begrundelse

    Dette punkt forekommer overflødigt og bør udgå.

    Henstilling 19

    Bilag 1, punkt 4.2.1

    >Oprindeligt forslag>

    Tunneler skal være sådan udstyret, at kommunikationsudstyr i køretøjerne (f.eks. radioer, navigations- og positioneringssystemer og mobiltelefoner) fortsat fungerer.

    >Ændret forslag>

    Tunneler skal være sådan udstyret, at kommunikationsudstyr i køretøjerne (f.eks. radioer>S>, navigations- og positioneringssystemer>/S> og mobiltelefoner) fortsat fungerer.

    Begrundelse

    Brugen af navigations- og positioneringssystemer i tunneler forekommer ikke væsentlig.

    Henstilling 20

    Bilag 1, punkt 4.2.2

    >Oprindeligt forslag>

    Hvis en trafikant kalder alarmnummeret 112 fra en mobiltelefon i en tunnel, skal denne oplysning straks gives videre til tunneloperatøren og redningstjenesterne.

    >Ændret forslag>

    Hvis en trafikant kalder det fastlagte alarmnummer>S>et 112>/S> fra en mobiltelefon i en tunnel, skal denne oplysning straks gives videre til det af de administrative myndigheder udpegede kontaktpunkt >S>tunneloperatøren og redningstjenesterne>/S>.

    Henstilling 21

    Bilag 2, punkt 1, 2. afsnit

    >Oprindeligt forslag>

    Tunnelledelsen rådfører sig med den sikkerhedsansvarlige, når et nyt byggeri projekteres. Med en positiv udtalelse fra den sikkerhedsansvarlige forelægger tunnelledelsen projektet for den administrative myndighed med henblik på godkendelse.

    >Ændret forslag>

    Tunnelledelsen rådfører sig med den sikkerhedsansvarlige, når et nyt byggeri projekteres. Med en positiv udtalelse fra den sikkerhedsansvarlige forelægger den projektansvarlige >S>tunnelledelsen>/S> projektet for den administrative myndighed med henblik på godkendelse.

    Henstilling 22

    Bilag 2, punkt 2, 1. og 3. afsnit

    >Oprindeligt forslag>

    - Tunnelledelsen opbevarer til stadighed sikkerhedsdokumentation for hver enkelt tunnel. ...

    - Sikkerhedsdokumentation

    - I projekteringsfasen består sikkerhedsdokumentationen for en tunnel i følgende:

    - en beskrivelse af det planlagte byggeri og adgangsforholdene til det, vedlagt de tegninger, der er nødvendige for at forstå udformningen, og de forventede driftsarrangementer

    - ....

    >Ændret forslag>

    - Tunnelledelsen eller den projektansvarlige opbevarer til stadighed sikkerhedsdokumentation for hver enkelt tunnel. ...

    - Sikkerhedsdokumentation

    - I projekteringsfasen består sikkerhedsdokumentationen for en tunnel i følgende:

    - en beskrivelse af det planlagte byggeri og adgangsforholdene til det, vedlagt de tegninger, der er nødvendige for at forstå udformningen, og de planlagte >S>forventede>/S> driftsarrangementer

    - ...

    Henstilling 23

    Bilag 2, punkt 3, 3. afsnit

    >Oprindeligt forslag>

    Med dette for øje samler tunnelledelsen den fuldstændige sikkerhedsdokumentation, som skal indeholde følgende:

    >Ændret forslag>

    Med dette for øje samler tunnelledelsen eller den projektansvarlige den fuldstændige sikkerhedsdokumentation, som skal indeholde følgende:

    Henstilling 24

    Bilag 2, punkt 3, 4. afsnit

    >Oprindeligt forslag>

    Tunnelledelsen sender denne sikkerhedsdokumentation til den sikkerhedsansvarlige, som afgiver udtalelse om åbning af tunnelen for offentlig trafik.

    >Ændret forslag>

    Tunnelledelsen eller den projektansvarlige sender denne sikkerhedsdokumentation til den sikkerhedsansvarlige, som afgiver udtalelse om åbning af tunnelen for offentlig trafik.

    Henstilling 25

    Bilag 2, punkt 3, 5. afsnit

    >Oprindeligt forslag>

    Når den sikkerhedsansvarlige har afgivet positiv udtalelse, sender tunnelledelsen sikkerhedsdokumentationen til den administrative myndighed, som kan beslutte at rådføre sig med inspektionsorganet. Når inspektionsorganet har fremsat sine bemærkninger, træffer den administrative myndighed beslutning om, om åbning af tunnelen for offentlig trafik skal godkendes, og om dette er betinget af særlige begrænsninger, og underretter tunnelledelsen herom. Der sendes en kopi af beslutningen til redningstjenesterne.

    >Ændret forslag>

    Når den sikkerhedsansvarlige har afgivet positiv udtalelse, sender tunnelledelsen eller den projektansvarlige sikkerhedsdokumentationen til den administrative myndighed, som kan beslutte at rådføre sig med inspektionsorganet. Når inspektionsorganet har fremsat sine bemærkninger, træffer den administrative myndighed beslutning om, om åbning af tunnelen for offentlig trafik skal godkendes, og om dette er betinget af særlige begrænsninger, og underretter tunnelledelsen eller den projektansvarlige herom. Der sendes en kopi af beslutningen til redningstjenesterne.

    Henstilling 26

    Bilag 2, punkt 5

    >Oprindeligt forslag>

    Mindst en gang om året holder tunnelledelsen øvelse for tunnelpersonalet og redningstjenesterne i samarbejde med den sikkerhedsansvarlige. Sådanne øvelser:

    ...

    >Ændret forslag>

    Mindst >S>en gang om året>/S> hvert femte år, ved idriftsætningen og når sikkerhedsdokumentationen er fornyet på grund af ændringer holder tunnelledelsen øvelse for tunnelpersonalet og redningstjenesterne i samarbejde med den sikkerhedsansvarlige. Sådanne øvelser:

    ...

    Henstilling 27

    Bilag 3

    Regionsudvalget henstiller med henvisning til bilag 3, at skiltningen generelt skal være letforståelig og selvindlysende og være anerkendt over hele Europa. Tunnelerne bør ikke gøres til skiltejungler.

    Bruxelles den 3. juli 2003.

    Albert Bore

    Formand for

    Regionsudvalget

    (1) Kommissionens hvidbog af 12. september 2001: "Den europæiske transportpolitik frem til 2010 - De svære valg", KOM(2001) 370 endelig.

    (2) EFT L 228 af 9.9.1996, s. 1 - beslutning som ændret ved beslutning nr. 1346/2001/EF, EFT L 185 af 6.7.2001, s. 1.

    (3) EFT C 293 af 13.10.1999, s. 9.

    (4) EFT C 192 af 12.8.2002, s. 8.

    (5) EFT C 278 af 14.11.2002, s. 7.

    Top