Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022H0553

    Kommissionens henstilling (EU) 2022/553 af 5. april 2022 om overvågning af forekomsten af Alternaria-toksiner i fødevarer

    C/2022/2020

    EUT L 107 af 6.4.2022, p. 90–92 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2022/553/oj

    6.4.2022   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 107/90


    KOMMISSIONENS HENSTILLING (EU) 2022/553

    af 5. april 2022

    om overvågning af forekomsten af Alternaria-toksiner i fødevarer

    EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 292, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA's) Ekspertpanel for Forurenende Stoffer i Fødevarekæden (CONTAM) vedtog i 2011 en videnskabelig udtalelse om de risici, som forekomsten af Alternaria i fødevarer udgør for dyre- og folkesundheden (1).

    (2)

    EFSA offentliggjorde også for nylig en videnskabelig rapport om vurderingen af eksponering via kosten for Alternaria-toksiner i den europæiske befolkning (2). Den konkluderede, at den anslåede kroniske eksponering via kosten for Alternaria-toksinerne alternariol, alternariolmonomethylether og tenuazonsyre overstiger den relevante tærskelværdi for toksikologiske betænkeligheder, hvilket tyder på, at der er behov for yderligere komponentspecifikke toksicitetsdata.

    (3)

    EFSA anbefalede, at der indsamles flere data om forekomsten af Alternaria-toksiner i relevante fødevarer (bl.a. frugt og frugtprodukter, tomater og produkter baseret på tomater og fødevarer baseret på cerealier til spædbørn og småbørn). EFSA anbefalede også, at der anvendes mere følsomme analysemetoder for at mindske usikkerheden om eksponeringen for de forskellige Alternaria-toksiner på grund af den høje andel af data, der er indberettet som »under bestemmelsesgrænsen (LOQ)« i det datasæt, der er til rådighed på nuværende tidspunkt, da de anvendte analysemetoder ikke altid var tilstrækkeligt følsomme.

    (4)

    God landbrugspraksis, gode opbevarings- og transportforhold og god fremstillingspraksis kan reducere eller forebygge forekomsten af Alternaria-toksiner i fødevarer. Der skal dog indsamles flere oplysninger om de faktorer, der fører til et relativt højt niveau af Alternaria-toksiner i visse fødevarer, for at kunne identificere de foranstaltninger, der skal træffes for at undgå eller reducere forekomsten af disse Alternaria-toksiner i disse fødevarer.

    (5)

    For at vejlede om, hvornår det vil være hensigtsmæssigt at identificere de faktorer, der fører til relativt høje eller endog betydelige niveauer af Alternaria-toksiner i fødevarer, er det nødvendigt at fastsætte vejledende værdier for fødevarer på grundlag af de data, der findes i EFSA's database. Der er kun fastsat vejledende niveauer for de fødevarer, for hvilke der foreligger tilstrækkelige data om forekomst.

    (6)

    Det bør derfor anbefales at overvåge Alternaria-toksiner i fødevarer og identificere de faktorer, der resulterer i høje niveauer af disse toksiner i visse fødevarer —

    VEDTAGET DENNE HENSTILLING:

    (1)

    Medlemsstaterne bør i tæt samarbejde med fødevarevirksomhedslederne overvåge Alternaria-toksinerne alternariol, alternariolmonomethylether og tenuazonsyre i fødevarer, navnlig i forarbejdede tomatprodukter, paprikapulver, sesamfrø, solsikkefrø, solsikkeolie, trænødder, tørrede figner og fødevarer baseret på cerealier til spædbørn og småbørn. Om muligt bør andre Alternaria-toksiner også analyseres, og resultaterne indberettes til Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet.

    (2)

    For at sikre, at prøverne er repræsentative, bør medlemsstaterne følge de relevante prøveudtagningsprocedurer i Kommissionens forordning (EF) nr. 401/2006 af 23. februar 2006 (3). For forarbejdede tomatprodukter bør prøveudtagningsproceduren gennemføres i overensstemmelse med reglerne i del H (flydende produkter) eller del I (faste produkter) i bilag I til forordning (EF) nr. 401/2006. Hvis den prøveudtagningsprocedure, som fødevarevirksomhedslederne anvender, fraviger proceduren i forordning (EF) nr. 401/2006, bør den være repræsentativ for det parti, hvoraf prøverne er udtaget.

    (3)

    Til bestemmelse af alternariol og alternariolmonomethylether bør LOQ ikke være højere end 2 μg/kg i fødevarer baseret på cerealier til spædbørn og småbørn og 4 μg/kg i andre fødevarer, og til bestemmelse af tenuazonsyre bør LOQ ikke være højere end 20 μg/kg i alle fødevarer.

    (4)

    Medlemsstaterne bør med aktiv inddragelse af fødevarevirksomhedslederne gennemføre undersøgelser for at identificere de faktorer, der resulterer i, at disse niveauer ligger over de vejledende niveauer, og på forarbejdningens virkninger for niveauet af disse Alternaria-toksiner, jf. bilaget til denne henstilling.

    (5)

    Medlemsstaterne og fødevarevirksomhedslederne bør senest den 30. juni hvert år forelægge EFSA data for det foregående år, så disse data kan samles i én database i overensstemmelse med kravene i EFSA's vejledning om standardprøvebeskrivelse for fødevarer og foder og EFSA's supplerende specifikke rapporteringskrav (4).

    Udfærdiget i Bruxelles, den 5. april 2022.

    På Kommissionens vegne

    Stella KYRIAKIDES

    Medlem af Kommissionen


    (1)  EFSA's Ekspertpanel for Forurenende Stoffer i Fødevarekæden, Scientific Opinion on the risks for animal and public health related to the presence of Alternaria toxins in feed and food. EFSA Journal 2011;9(10):2407. [97 s.] doi:10.2903/j.efsa.2011.2407. Findes på: www.efsa.europa.eu/efsajournal.

    (2)  EFSA, Arcella D, Eskola M og Gómez Ruiz JA, 2016. Scientific report on the dietary exposure assessment to Alternaria toxins in the European population. EFSA Journal 2016;14(12):4654, 32 s. doi:10.2903/j.efsa.2016.4654.

    (3)  Kommissionens forordning (EF) nr. 401/2006 af 23. februar 2006 om prøveudtagnings- og analysemetoder til offentlig kontrol af indholdet af mykotoksiner i fødevarer (EUT L 70 af 9.3.2006, s. 12).

    (4)  https://www.efsa.europa.eu/en/call/call-continuous-collection-chemical-contaminants-occurrence-data-0.


    BILAG

    Vejledende niveau for alternariol, alternariolmonomethylether og tenuazonsyre i visse fødevarer baseret på de tilgængelige data i EFSA's database, over hvilken der bør foretages undersøgelser af de faktorer, der fører til forekomst af Alternaria-toksiner eller af virkningen af fødevareforarbejdning. De vejledende niveauer er ikke fødevaresikkerhedsniveauer.

    Fødevarer

    Alternariol (AOH)

    (μg/kg)

    Alternariolmonomethylether (AME)

    (μg/kg)

    Tenuazonsyre (TeA)

    (μg/kg)

    Forarbejdede tomatprodukter

    10

    5

    500

    Paprikapulver

    10 000

    Sesamfrø

    30

    30

    100

    Solsikkefrø

    30

    30

    1 000

    Solsikkeolie

    10

    10

    100

    Trænødder

    100

    Tørrede figner

    1 000

    Fødevarer baseret på cerealier til spædbørn og småbørn

    2

    2

    500


    Top