Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005H0762

    Rådets henstilling af 12. oktober 2005 om lettelse af tredjelandsstatsborgeres indrejse i Det Europæiske Fællesskab med henblik på videnskabelig forskning

    EUT L 289 af 3.11.2005, p. 26–28 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2005/762/oj

    3.11.2005   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 289/26


    RÅDETS HENSTILLING

    af 12. oktober 2005

    om lettelse af tredjelandsstatsborgeres indrejse i Det Europæiske Fællesskab med henblik på videnskabelig forskning

    (2005/762/EF)

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION,

    som henviser til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 63,

    som henviser til forslag fra Kommissionen,

    som henviser til udtalelse fra Europa-Parlamentet (1),

    som henviser til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (2)

    som henviser til udtalelse fra Regionsudvalget (3), og

    som tager følgende i betragtning:

    (1)

    Med henblik på at styrke og strukturere den europæiske forskningspolitik fandt Kommissionen det nødvendigt i januar 2000 at oprette et europæisk forskningsrum som omdrejningspunktet for Fællesskabets fremtidige indsats på dette område.

    (2)

    Det Europæiske Råd i Lissabon i marts 2000 godkendte det europæiske forskningsrum og fastsatte det mål, at Fællesskabet inden 2010 skulle være den mest konkurrencedygtige og dynamiske videnbaserede økonomi i verden.

    (3)

    Globaliseringen af økonomien kræver større forskermobilitet, hvilket anerkendes i Det Europæiske Fællesskabs sjette rammeprogram (4), i og med at det i højere grad giver forskere fra tredjelande mulighed for at deltage i dets programmer.

    (4)

    Det antal forskere, som Fællesskabet har brug for inden 2010 for at kunne opfylde det mål, som blev fastsat af Det Europæiske Råd i Barcelona i marts 2002, nemlig at 3 % af BNP skal investeres i forskning, anslås til 700 000 personer. Dette mål skal nås ved hjælp af en række samordnede foranstaltninger, såsom at gøre videnskabelige karrierer mere tiltrækkende for unge, fremme kvinders inddragelse i videnskabelig forskning, øge mulighederne for uddannelse og mobilitet inden for forskning, forbedre karrieremuligheder for forskere i Fællesskabet og åbne Fællesskabet for tredjelandsstatsborgere, som kan få tilladelse til indrejse med henblik på forskning.

    (5)

    Indtil Rådets direktiv 2005/71/EF af 12. oktober 2005 om en særlig indrejseprocedure for tredjelandsstatsborgere med henblik på videnskabelig forskning (5) gennemføres, opfordrer denne henstilling medlemsstaterne til allerede nu at lette disse personers indrejse.

    (6)

    Da der er mangel på forskere i Fællesskabet, og da det er nødvendigt at lette deres indrejse, bør der tages skridt til at fremme adgangen til forskerstillinger på arbejdsmarkedet, f.eks. ved at dispensere for kravet om arbejdstilladelse.

    (7)

    For at medlemsstaterne kan være konkurrencedygtige og attraktive på internationalt plan, bør de forenkle og fremskynde deres procedurer for udstedelse og fornyelse af visa og opholdstilladelser for forskere.

    (8)

    Gennemførelsen af denne henstilling bør ikke fremme hjerneflugten fra de nye vækstlande og udviklingslandene. Med henblik på etableringen af en samlet migrationspolitik bør der som led i partnerskabet med hjemlandene træffes ledsageforanstaltninger, som i disse tilfælde letter forskernes integration i hjemlandene og fremmer deres mobilitet. I den forbindelse bør medlemsstaterne forsøge at finde en balance mellem antallet af forskere, der modtages fra tredjelande, og de behov, der skønnes at være på forskningsområdet i deres hjemland. I den forbindelse bør de også tage forskernes personlige situation i betragtning, navnlig i de tilfælde, hvor den pågældende har indgået en kontrakt med en forskningsorganisation i sit hjemland.

    (9)

    Da aspekterne vedrørende familiesammenføring er en afgørende faktor for forskernes beslutning om at udføre deres forskning i Fællesskabet, bør medlemsstaterne lette sammenføringen af forskernes familiemedlemmer, f.eks. hvad angår adgang til arbejdsmarkedet og mulighed for, at familiemedlemmerne kan indgive ansøgning, når de opholder sig lovligt på den pågældende medlemsstats område.

    (10)

    Når medlemsstaterne fastsætter varigheden af den opholdstilladelse, der skal udstedes til familiemedlemmer, bør de tage i betragtning, om den pågældende person skal fuldføre et uddannelsesforløb eller ej.

    (11)

    Udvekslingen af oplysninger og god praksis bør fremmes for at forbedre indrejseprocedurerne for forskere. I denne henstilling påpeges det også, at kontakter mellem de kompetente myndigheder og etablering af netværk er faktorer, der kan medføre forbedringer. Navnlig »Pan-european Researchers Mobility Web Portal« samt de tilsvarende nationale redskaber er en vigtig informationskilde for forskerne.

    (12)

    I henhold til tiltrædelsesakten af 2003 skal de daværende medlemsstater i en periode, hvor der anvendes nationale foranstaltninger eller foranstaltninger i henhold til bilaterale aftaler, give arbejdstagere, der er statsborgere i medlemsstaterne, en fortrinsstilling i forhold til arbejdstagere, der er statsborgere i tredjelande, for så vidt angår adgangen til arbejdsmarkedet.

    (13)

    Vandrende arbejdstagere fra Den Tjekkiske Republik, Cypern, Estland, Ungarn, Letland, Litauen, Malta, Polen, Slovakiet og Slovenien og deres familier, som lovligt opholder sig og arbejder i en anden medlemsstat, eller vandrende arbejdstagere fra andre medlemsstater og deres familier, som lovligt opholder sig og arbejder i Den Tjekkiske Republik, Cypern, Estland, Ungarn, Letland, Litauen, Malta, Polen, Slovakiet og Slovenien, må ikke behandles mere restriktivt end arbejdstagere fra tredjelande, som opholder sig og arbejder i denne medlemsstat eller henholdsvis Den Tjekkiske Republik, Cypern, Estland, Ungarn, Letland, Litauen, Malta, Polen, Slovakiet og Slovenien.

    (14)

    Denne henstilling overholder de grundlæggende rettigheder og de principper, som især anerkendes i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder.

    (15)

    I medfør af artikel 1 og 2 i protokollen om Det Forenede Kongeriges og Irlands stilling, der er knyttet som bilag til traktaten om Den Europæiske Union og traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, og med forbehold af artikel 4 i nævnte protokol, deltager Irland ikke i vedtagelsen af denne henstilling, og dens bestemmelser finder ikke anvendelse i Irland.

    (16)

    I medfør af artikel 1 og 2 i protokollen om Det Forenede Kongeriges og Irlands stilling, der er knyttet som bilag til traktaten om Den Europæiske Union og traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, og med forbehold af artikel 4 i nævnte protokol, deltager Det Forenede Kongerige ikke i vedtagelsen af denne henstilling, og dens bestemmelser finder ikke anvendelse i Det Forenede Kongerige.

    (17)

    I henhold til artikel 1 og 2 i protokollen om Danmarks stilling, der er knyttet som bilag til traktaten om Den Europæiske Union og traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, deltager Danmark ikke i vedtagelsen af denne henstilling, og dens bestemmelser finder ikke anvendelse i Danmark.

    HENSTILLER TIL MEDLEMSSTATERNE:

    1)

    Vedrørende indrejse med henblik på forskning:

    a)

    at lette forskeres indrejse i Fællesskabet ved at give dem fordelagtige vilkår med henblik på videnskabelig forskning, fortrinsvis ved at fritage dem for kravet om arbejdstilladelse eller alternativt ved at fastsætte, at de tildeles en sådan tilladelse automatisk eller via hurtige procedurer

    b)

    ikke at begrænse tredjelandsstatsborgeres indrejse med henblik på forskerstillinger i form af kvoter

    c)

    at garantere tredjelandsstatsborgere mulighed for at arbejde som forskere, herunder give passende mulighed for at forlænge eller forny arbejdstilladelser.

    2)

    Vedrørende opholdstilladelser:

    a)

    at udstede opholdstilladelser, som tredjelandsstatsborgere har ansøgt om med henblik på forskning, så hurtigt som muligt, samt fremme hurtige procedurer

    b)

    at garantere tredjelandsstatsborgere, der arbejder som forskere, at deres opholdstilladelse vil blive fornyet

    c)

    gradvis at inddrage forskningsorganisationerne i indrejseproceduren for forskere.

    3)

    Vedrørende familiesammenføring: at lette og støtte sammenføring af familiemedlemmer ved at tilbyde dem gunstige og attraktive betingelser og procedurer

    4)

    Vedrørende operationelt samarbejde:

    a)

    at lette forskernes adgang til de relevante oplysninger og gøre dem lettere tilgængelige via alle relevante informationskilder

    b)

    at fremme et netværk af kontaktpersoner inden for de kompetente forvaltninger

    c)

    at tilskynde forskningsorganisationerne til at udvikle sådanne netværk

    d)

    at oplyse Kommissionen om de foranstaltninger, de har vedtaget med henblik på at lette indrejsen for forskere fra tredjelande.

    Udfærdiget i Luxembourg, den 12. oktober 2005.

    På Rådets vegne

    C. CLARKE

    Formand


    (1)  Europa-Parlamentets udtalelse af 12.4.2005 (endnu ikke offentliggjort i EUT).

    (2)  EUT C 120 af 20.5.2005, s. 60.

    (3)  EUT C 71 af 22.3.2005, s. 6.

    (4)  Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1513/2002/EF af 27. juni 2002 om Det Europæiske Fællesskabs sjette rammeprogram for forskning, teknologisk udvikling og demonstration som bidrag til realiseringen af det europæiske forskningsrum og til innovation (2002-2006) (EFT L 232 af 29.8.2002, s. 1). Ændret ved afgørelse nr. 786/2004/EF (EUT L 138 af 30.4.2004, s. 7).

    (5)  Se side 15 i denne EUT.


    Top