24.3.2017   

BG

Официален вестник на Европейския съюз

C 92/14


Публикация на заявление съгласно член 50, параграф 2, буква а) от Регламент (ЕС) № 1151/2012 на Европейския парламент и на Съвета относно схемите за качество на селскостопанските продукти и храни

(2017/C 92/06)

Настоящата публикация предоставя право на възражение срещу заявлението в съответствие с член 51 от Регламент (ЕС) № 1151/2012 на Европейския парламент и на Съвета (1).

ЕДИНЕН ДОКУМЕНТ

„THYM DE PROVENCE“

№ на ЕС: FR-PGI-0005-01364 — 18.9.2015

ЗНП ( ) ЗГУ ( X )

1.   Наименование/наименования

„Thym de Provence“

2.   Държава членка или трета държава

Франция

3.   Описание на селскостопанския продукт или храната

3.1.   Вид продукт

Клас 1.8. Други продукти от приложение I към Договора (подправки и др.)

3.2.   Описание на продукта, за който се отнася наименованието в точка 1

„Thym de Provence“ е ароматно растение от вида Thymus vulgaris L., семейство Устноцветни. Растението е полухрастовидно и достига височина от 10 до 30 cm, ароматно е, разклонено, със стъбла, които в долната си част са с дървесинна структура, и обикновено е под формата на много гъсти туфи или малки храстчета.

Вечнозелените листа, които са със сив или зелен цвят в зависимост от сезона, както и младите стъбла и цветовете са богато снабдени с жлези, пълни с етерично масло. Това етерично масло е фенолно, като основните му съставки са карвакрол (минимум 15 %), тимол, както и парацимен (техен прекурсор).

„Thym de Provence“ е многогодишно растение, което се отглежда на полето или се събира от одобрен парцел в природната среда.

„Thym de Provence“ произхожда от следните сортове: сортова популация 83 (популация от мащерка), сорт Carvalia, сорт Thymlia.

Списъкът с разрешените сортове подлежи на преразглеждане въз основа на протокол за преразглеждане, който има за цел да гарантира спазването на следните характеристики:

фенолен профил (съдържание на карвакрол + тимол + парацимен > 50 %),

съдържание на карвакрол, по-голямо или равно на 15 %,

прав и дървесинен стъблостой.

След всяко изменение този списък се разпраща на производителите, на контролния орган и на компетентните надзорни органи.

„Thym de Provence“ се представя под формата на сухи или замразени листа или пресни или сушени стръкове. Стръковете могат да се предлагат на пазара в насипно състояние или под формата на букет.

Продуктът има следните характеристики:

за всички форми на представяне: съдържание на карвакрол в етеричното масло минимум 15 %,

освен това според формата на представяне:

за пресните стръкове: максимална дължина на стъблото 16 cm,

за сухите стръкове: максимална дължина на стъблото 16 cm и максимално съдържание на влага 12 %,

за сухите листа: максимално съдържание на влага 12 %, максимално съдържание на стъбла 4 % и максимално съдържание на фини частици 2 %,

за замразените листа: максимално съдържание на стъбла 4 % и максимално съдържание на фини частици 2 %.

3.3.   Фуражи (само за продукти от животински произход) и суровини (само за преработени продукти)

3.4.   Специфични етапи на производството, които трябва да бъдат осъществени в определения географски район

Операциите, които трябва да се осъществяват в географския район, са събиране на реколтата, преработка (сушене/вършитба, сортиране, замразяване) и оформяне на букети.

3.5.   Специфични правила за рязане, настъргване, опаковане и др. на продукта, за който се отнася регистрираното наименование

3.6.   Специфични правила за етикетиране на продукта, за който се отнася регистрираното наименование

На етикетите, поставяни върху пусканите на пазара продукти „Thym de Provence“, освен задължителните съгласно действащото законодателство данни трябва да се упомене също така срокът на минимална трайност и вметка с името и адреса на сертифициращия орган, предшествани от текста „сертифицирано от“.

4.   Кратко определение на географския район

Департамент Vaucluse: всички общини.

Департамент Bouches du Rhône:

цели кантони: Aix-en-Provence (1 и 2), Allauch, Aubagne, Berre-l'Étang, Châteaurenard, Ciotat, Gardanne, Marignane, Marseille (от 1 до 10), Martigues, Pélissanne, Salon-de-Provence (1 и 2), Trets, Vitrolles,

кантон Istres с изключение на община Fos-sur-Mer.

Департамент Gard:

цели кантони: Bagnols-sur-Cèze, Pont-Saint-Esprit, Redessan, Roquemaure, Uzès, Villeneuve-lès-Avignon,

кантон Alès-2: общини Belvézet, Bouquet, Fons-sur-Lussan, Lussan, Seynes, Vallérargues,

кантон Alès-3: община Castelnau-Valence,

кантон Beaucaire с изключение на общините Bellegarde, Fourques,

кантон Marguerittes: общини Manduel, Marguerittes, Poulx,

кантон Rousson: общини Barjac, Méjannes-le-Clap, Saint-Jean-de-Maruéjols-et-Avéjan, Saint-Privat-de-Champclos, Tharaux.

Департамент Alpes de Haute Provence:

цели кантони: Château-Arnoux-Saint-Auban, Forcalquier, Manosque (от 1 до 3), Oraison, Reillanne, Valensole,

кантон Digne-les-Bains-2 с изключение на общините Champtercier, Digne-les-Bains,

кантон Sisteron с изключение на общините Authon, Saint-Geniez,

кантон Riez: общини Bras-d'Asse, Le Castellet, Le Chaffaut-Saint-Jurson, Entrevennes, Estoublon, Mézel, Moustiers-Sainte-Marie, Puimichel, Puimoisson, Riez, Roumoules, Saint-Jeannet, Saint-Julien-d'Asse, Saint-Jurs,

кантон Seyne: общини Claret, Melve, Sigoyer, Thèze, Valernes, Vaumeilh.

Департамент Ardèche:

целият кантон Bourg-Saint-Andéol,

кантон Pouzin: община Rochemaure,

кантон Teil: общини Alba-la-Romaine, Aubignas, Saint-Andéol-de-Berg, Saint-Maurice-d'Ibie, Saint-Thomé, Le Teil, Valvignères,

кантон Vallon-Pont-d'Arc: общини Labastide-de-Virac, Orgnac-l'Aven, Saint-Remèze.

Департамент Var:

цели кантони: Brignoles, Draguignan, Garde, Garéoult, Hyères, Ollioules, Saint-Cyr-sur-Mer, Saint-Maximin-la-Sainte-Baume, Seyne-sur-Mer (1 и 2), Solliès-Pont, Toulon (от 1 до 4),

кантон La Crau: общини Hyères, La Crau,

кантон Flayosc с изключение на общините Bargème, Bargemon, Brenon, Châteauvieux, Claviers, Comps-sur-Artuby, La Bastide, Le Bourguet, La Martre, La Roque-Esclapon, Trigance,

кантон Luc с изключение на общините Collobrières, La Garde-Freinet,

кантон Vidauban с изключение на община Le Muy.

Департамент Hautes Alpes:

целият кантон Laragne-Montéglin,

кантон Serres: общини Le Bersac, Bruis, Chanousse, L’Épine, Étoile-Saint-Cyrice, Eyguians, Lagrand, Méreuil, Montclus, Montjay, Montmorin, Montrond, Moydans, Nossage-et-Bénévent, Orpierre, Ribeyret, Rosans, Saint-André-de-Rosans, Sainte-Colombe, Sainte-Marie, Saint-Genis, Saléon, Savournon, Serres, Sorbiers, Trescléoux.

Департамент la Drôme:

цели кантони: Grignan, Tricastin, Montélimar-2,

кантон Dieulefit с изключение на общините Bézaudun-sur-Bîne, Bourdeaux, Bouvières, Comps, Crupies, Félines-sur-Rimandoule, Francillon-sur-Roubion, Mornans, Le Poët-Célard, Les Tonils, Orcinas, Rochebaudin, Saou, Soyans, Truinas,

кантон Nyons и Baronnies с изключение на община Chaudebonne,

кантон Diois: общини La Motte-Chalancon, Rottier,

кантон Montélimar-1: общини Ancône, Montélimar, Savasse.

5.   Връзка с произхода

Специфична характеристика на района

Географският район на „Thym de Provence“ е част от територия, която е общоизвестна с наименованието Прованс и се намира в Югоизточна Франция.

Най-често срещаните видове почви са глинесто-варовиковите с различна компактност. Те позволяват на дъждовната вода да прониква или да се стича и да се оттича с лекота. Много често са каменисти. Тази открита, варовита, суха и слънчева природна среда, която е позната под името „garrigues“, е типична за района на Прованс.

Географският район се характеризира също така със средиземноморски климат, при който летата са горещи и сухи, а зимите са меки. Периодите на слънцегреене са значителни и с голяма продължителност, вятърът е от север/северозапад (Мистрал), като понякога духа често и устойчиво, което води до поддържане на ниска влажност. Зимите в Прованс се характеризират с редки периоди на слани, които обикновено са слаби и не се задържат дълго.

На последно място, географският район се характеризира с голяма гъстота на спонтанно поникваща мащерка със съдържание на феноли, при която има изразено количество карвакрол и която образува почти чисти популации, разрастващи се на туфи с почти кръгла форма.

В резултат на дългогодишната традиция на бране на дива мащерка, която се практикува и до днес, и на древните процеси на сушене, сортиране или изработване на букети от мащерка производителите от географския район са развили специфични умения.

Производителите на „Thym de Provence“ са положили усилия популацията от мащерка, която никне спонтанно в природна среда в района, да бъде възпроизведена посредством сортова селекция на видовете мащерка със съдържание на феноли, чието етерично масло съдържа над 15 % карвакрол.

Освен това производителите ограничават напояването на парцелите с култивирана мащерка, като по този начин осигуряват начин на производство, който се доближава до естествените условия.

Експлоатацията на парцелите с култивирана мащерка е ограничена, тъй като след определена възраст на насажденията стъблата стават твърде едри и делът на листата спрямо теглото на дървесината (дебели стъбла) става недостатъчен. Що се отнася до мащерката в диво състояние берачите преценяват умело големината на растенията, които са готови за бране, за да се гарантира същият резултат.

Освен това производителите отделят специално внимание на оптималния период за събиране на реколтата, както и на проветряването по време на съхранението на мащерката, преди да бъде преработена или подложена на сушене, като разчитат на сухия климат на географския район.

По отношение на преработката уменията на операторите се състоят по-специално в бързата преработка след събирането на реколтата (сушене — за мащерката, която се предлага под формата на сушени листа, и замразяване — за мащерката, която се предлага в замразена форма).

Сушенето също е важен етап, който позволява регулирането на съдържанието на влага и по-нататъшната преработка на продукта без опасност от влошаване на качеството му: ако мащерката „Thym de Provence“ не е достатъчно добре изсушена, листата не могат да се отделят правилно (стъблата няма да се отделят от листата), а ако е прекалено суха, при вършитбата ще има твърде много натрошени стъбла. Етапът на сушене се извършва с оглед на външните климатични условия и обуславя външния вид на продукта и съхранението му с течение на времето. Той е свързан, както с истински умения, така и с внедряването на специализирани машини (визуална оценка на пресния продукт, специфичен процес на сортиране по партиди и т.н.).

Производителите имат нужда от специални умения и при оформянето на букети — те правят преценка на съдържанието на влага в продуктите си, за да ограничат загубата на листа и влошаването на качеството. Тези умения са основата за получаване на очаквания краен продукт.

Благодарение на специфичния си материал и натрупания си опит провансалските оператори прилагат особено ефикасни и строги методи на сортиране. Тъй като познават продукта, те могат да определят необходимите инструменти, гарантиращи оптимално сортиране на мащерката, като се отстраняват максимално нежеланите частици.

Специфична характеристика на продукта

„Thym de Provence“ има силен характерен аромат и вкус: топъл и пикантен.

Тя се отличава от останалите видове мащерка, които в голямата си част са т.нар. „меки“ или „зеленчукови“ мащерки с чисто съдържание на тимол като химичен състав и с по-слаб аромат, както и в по-малка степен от мащерките със съдържание на цинеол (Thymus mastichina L. cineolifera).

Останалите отличителни характеристики на „Thym de Provence“ са: чистота, еднородност на листата, почти пълно отсъствие на примеси (при мащерката, предлагана под формата на листа).

Когато продуктът се предлага на пазара под формата на букети, те са правилни, добре оформени и с богата листна маса.

Тези специфики допринасят за стабилната репутация на „Thym de Provence“.

Причинно-следствена връзка

Характерните особености на добре дренираните почви в географския район и температурният режим способстват за спонтанното поникване на „Thym de Provence“ и нейното отглеждане. За да расте при добри условия и да развие силния си аромат, „Thym de Provence“ има нужда от топлината и слънцегреенето, характерни за климата в географския район.

Селекционираните традиционни сортове, които са специфични за този климат, способстват за отделянето на специфично етерично масло, богато на карвакрол, който подчертава топлия и пикантен аромат, характерен за „Thym de Provence“. Високото съдържание на карвакрол в етеричното масло на листата е вторична характеристика, обособена вследствие на приспособяването на растението към средата, която се характеризира по-специално със силна суша през лятото.

Контролираното напояване позволява да се ограничи затревяването (което има отражение върху чистотата на крайния продукт) и да се поддържат условия на ниска влажност, близки до естествените.

Събирането на реколтата от производителите в оптималния за целта период допринася за най-добро проявяване на ароматите, но и за чистотата на „Thym de Provence“.

Практиките на бързо сушене или замразяване след събиране на реколтата, както и проветривото съхранение гарантират получаване на мащерка с еднороден цвят и участват в стабилизирането на аромата. Тези етапи са от ключово значение и за изпълнението им е необходим опитът на операторите в района, по-специално способността им бързо да преценяват визуално качеството на прясно събрания продукт.

Чистотата на „Thym de Provence“ е гарантирана от уменията, свързани с етапите на отделяне на листата и сортиране, които играят важна роля за отстраняването на по-големите части от стъблата и ограничаването на количеството натрошени частици.

Мащерката „Thym de Provence“, която се предлага под формата на правилни, добре оформени и с богата листна маса букети, е резултат от уменията, свързани с отстраняването на едрите стъбла, преценката на съдържанието на влага и избора на правилния момент за осъществяване на тази операция.

Присъствието на мащерката в Прованс и ароматните и вкусовите особености на „Thym de Provence“ често се цитират в литературата — от времето на Плиний Стари през I век до съвременни автори, като например Марсел Паньол (Les Bucoliques, Grasset, 1958 г.). „Thym de Provence“ е стълб на кулинарното наследство на Прованс и се предлага на пазара под различни форми.

Препратка към публикуваната спецификация

(член 6, параграф 1, втора алинея от настоящия регламент)

https://www.inao.gouv.fr/fichier/CDC-IGP-ThymdeProvence.pdf


(1)  OВ L 343, 14.12.2012 г., стp. 1.