Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62017TN0641

Дело T-641/17: Иск, предявен на 20 септември 2017 г. — Ferri/ЕЦБ

OJ C 382, 13.11.2017, p. 57–57 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.11.2017   

BG

Официален вестник на Европейския съюз

C 382/57


Иск, предявен на 20 септември 2017 г. — Ferri/ЕЦБ

(Дело T-641/17)

(2017/C 382/70)

Език на производството: италиански

Страни

Ищец: Claudio Ferri (Рим, Италия) (представител: A. Campagnola, avvocato)

Ответник: Европейска централна банка

Искания на ищеца

Ищецът моли Общия съд да установи, че не са били изпълнени надзорните функции, активирани със съобщението от 24 март 2017 г. и след разменената кореспонденция, във връзка с която компетентната служба на ЕЦБ е счела, че не трябва да взема мерки, като е приела че въпросът касае механизмите за самозащита и задължението за надзор по отношение на приемането на критерии за контрол върху дейността на италианските банки.

Основания и основни доводи

В подкрепа на иска си ищецът изтъква, че Европейската централна банка не е изпълнила надзорните си функции по отношение на следните аспекти:

липса на своевременно приемане на разпоредби за прилагане на Законодателен декрет № 72 от 2015 г. и прилагане на Законодателен декрет № 385 от 1993 г., за който е счетено, че продължава да се прилага по силата на друга дейност поради посочената липса на приемане от Banca d’Italia на разпоредби за прилагане.

неиздаване на разпореждане Banca d’Italia да предприеме действия за адаптиране в рамките на държавната система на правната уредба, която урежда споровете във връзка с налагането на санкции.

неупражняване на надзор за адекватността на критериите за оценка на ефикасността на банковата система, които понастоящем очевидно са определени във връзка с много сложни и силно структурирани банкови институции, като не са налице гъвкави и адекватни указания.

неправилни критерии за оценка на адекватността на дейността на Banca di Credito Cooperativo di Frascati, предвид това, че самите тези критерии очевидно са били замислени и оформени за извършване на оценка за адекватност на сложна и силно структурирана банкова система.


Top