Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62014CA0023

Дело C-23/14: Решение на Съда (втори състав) от 6 октомври 2015 г. (преюдициално запитване от Sø- og Handelsretten — Дания) — Post Danmark A/S/Konkurrencerådet (Преюдициално запитване — Член 82 ЕО — Злоупотреба с господстващо положение — Пазар на доставката на масови пощенски пратки — Пряка пощенска реклама — Схема за отстъпки със задна дата — Отстраняващ ефект — Критерий за равностойния по ефикасност конкурент — Степен на вероятност и тежест на антиконкурентните последици)

OJ C 389, 23.11.2015, p. 4–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

23.11.2015   

BG

Официален вестник на Европейския съюз

C 389/4


Решение на Съда (втори състав) от 6 октомври 2015 г. (преюдициално запитване от Sø- og Handelsretten — Дания) — Post Danmark A/S/Konkurrencerådet

(Дело C-23/14) (1)

((Преюдициално запитване - Член 82 ЕО - Злоупотреба с господстващо положение - Пазар на доставката на масови пощенски пратки - Пряка пощенска реклама - Схема за отстъпки със задна дата - Отстраняващ ефект - Критерий за равностойния по ефикасност конкурент - Степен на вероятност и тежест на антиконкурентните последици))

(2015/C 389/04)

Език на производството: датски

Запитваща юрисдикция

Sø- og Handelsretten

Страни в главното производство

Ищец: Post Danmark A/S

Ответник: Konkurrencerådet

Диспозитив

1)

За да се определи дали схема за отстъпки като разглежданата в главното производство, прилагана от предприятие с господстващо положение, може да има отстраняващ ефект на пазара в нарушение на член 82 ЕО, следва да се проверят всички обстоятелства по случая, и в частност критериите и условията за предоставяне на отстъпките, обхватът на господстващо положение на съответното предприятие и конкретните условия на конкуренцията на релевантния пазар. Обстоятелството, че тази схема за отстъпки обхваща по-голямата част от клиентите на пазара, може да представлява полезно указание за мащаба на тази практика и за нейното отражение на пазара, които могат да увеличат вероятността за отстраняващ антиконкурентен ефект.

2)

Прилагането на т.нар. критерий за „равностойния по ефикасност конкурент“ не е абсолютно необходимо условие, за да се констатира злоупотреба със схема за отстъпки по смисъла на член 82 ЕО. В положение като разглежданото в главното производство не е релевантно прилагането на т.нар. критерий за „равностойния по ефикасност конкурент“.

3)

Член 82 ЕО трябва да се тълкува в смисъл, че за да попаднат в приложното поле на този член, антиконкурентните последици от схема за отстъпки, използвана от предприятие с господстващо положение като разглежданото в главното производство, трябва да са вероятни, без да е необходимо да се доказва, че са сериозни или значителни.


(1)  ОВ C 78, 15.3.2014 г.


Top