EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0658

Регламент за изпълнение (ЕС) 2022/658 на Съвета от 21 април 2022 година за прилагане на Регламент (ЕС) № 269/2014 относно ограничителни мерки по отношение на действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна

ST/6037/2022/INIT

OJ L 120, 21.4.2022, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/658/oj

21.4.2022   

BG

Официален вестник на Европейския съюз

L 120/1


РЕГЛАМЕНТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ (ЕС) 2022/658 НА СЪВЕТА

от 21 април 2022 година

за прилагане на Регламент (ЕС) № 269/2014 относно ограничителни мерки по отношение на действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна

СЪВЕТЪТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ,

като взе предвид Договора за функционирането на Европейския съюз,

като взе предвид Регламент (ЕС) № 269/2014 на Съвета от 17 март 2014 г. относно ограничителни мерки по отношение на действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна (1), и по-специално член 14, параграф 1 от него,

като взе предвид предложението на върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност,

като има предвид, че:

(1)

На 17 март 2014 г. Съветът прие Регламент (ЕС) № 269/2014.

(2)

Съюзът продължава да осъжда действията и политиките, подкопаващи териториалната цялост на Украйна.

(3)

Съветът счита, че към списъка на подлежащите на ограничителни мерки лица, образувания и органи, поместен в приложение I към Регламент (ЕС) № 269/2014, следва да се добавят две лица заради ролята им в подкопаването или застрашаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна и поради факта, че извличат ползи от вземащите решения лица в Русия, отговорни за анексирането на Крим или дестабилизирането на Източна Украйна.

(4)

Регламент (ЕС) № 269/2014 следва да бъде съответно изменен,

ПРИЕ НАСТОЯЩИЯ РЕГЛАМЕНТ:

Член 1

Регламент (ЕС) № 269/2014 се изменя в съответствие с приложението към настоящия регламент.

Член 2

Настоящият регламент влиза в сила в деня на публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз.

Настоящият регламент е задължителен в своята цялост и се прилага пряко във всички държави членки.

Съставено в Брюксел на 21 април 2022 година.

За Съвета

Председател

J.-Y. LE DRIAN


(1)  ОВ L 78, 17.3.2014 г., стр. 6.


ПРИЛОЖЕНИЕ

Следните лица се добавят в списъка на физическите и юридическите лица, образуванията и органите, поместен в приложение I към Регламент (ЕС) № 269/2014:

Лица

 

Име

Идентифицираща информация

Основания

Дата на вписване

„211.

Serhiy Vitaliyovich KURCHENKO

(Украински: Сергiй Вiталiйович КУРЧЕНКО; Руски: Сергей Витальевич КУРЧЕНКО)

Пол: мъжки

Дата на раждане: 21.9.1985 г.

Място на раждане: Харков, Украйна

Гражданство: украинско

Г-н Сергей Курченко е украински бизнесмен. С подкрепата на проруски сепаратисти той поема контрола над няколко големи металургични, химически и енергийни заводи в контролираните от сепаратистите части на Донбас. Неговото дружество „Газ-Алианс“ монополизира въгледобива в Донбас, след като конкурентите му са принудени да напуснат пазара, според някои сведения с помощта на Русия. Той организира незаконната схема за износ на въглища от Донбас за Русия и Европа въпреки санкциите на ЕС и се облагодетелства от нея. Въглищата, добити в мините на г-н Курченко, са пререгистрирани и незаконно изнесени през руски пристанища.

Г-н Курченко помага на големи руски дружества и държавни холдинги да заобиколят ограничителните мерки на ЕС, като действа като техен подизпълнител в контролираните от Русия територии. Той е посредник в износа на руски газ, гориво и електроенергия за контролираните от сепаратистите части на Донбас, което укрепва техните независими енергийни доставки и подкопава икономическата им интеграция с Украйна. Освен това той доставя гориво на незаконно окупирания Кримски полуостров. По този начин той укрепва независимите енергийни доставки на тази територия. Освен това той притежава най-голямото петролно депо на Кримския полуостров.

По този начин той се възползва от вземащите решения лица в Русия, отговорни за анексирането на Крим и дестабилизирането на Източна Украйна, извършва сделки със сепаратистките групи в региона на Донбас в Украйна и активно подкрепя действия и политики, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

21.4.2022 г.

234.

Yevgeniy Viktorovich PRIGOZHIN

(Евгений Викторович ПРИГОЖИН)

Дата на раждане: 1.6.1961 г.

Място на раждане: Ленинград, бивш СССР (понастоящем Санкт Петербург, Руска федерация)

Длъжност: Виден бизнесмен, тясно свързан с руското политическо ръководство

Свързани лица: Lyubov Valentinovna Prigozhina (Любов Валентинова Пригожина) (съпруга); Violetta Prigozhina (Виолета Пригожина) (майка)

Свързани образувания: групата „Вагнер“, „Internet Research Agency“, „Concord company group“, „Concord Management and Consulting LLC“, „Megaline LLC“

Гражданство: руско;

Пол: мъжки

Евгений Пригожин е виден руски бизнесмен, тясно свързан с президента Путин и руското министерство на отбраната. Той е спонсор и неофициален ръководител на групата „Вагнер“, некорпоративна военна единица, базирана в Русия, отговорна за разполагането на наемници на групата „Вагнер“ в Украйна.

„Concord“, известно още като KOMBINAT PITANIYA KONKORD OOO, дружество, което Пригожин основава и притежава до ноември 2019 г., и група от други свързани с него дружества, включително „Concord Management and Consulting LLC“ и „Megaline LLC“, се ползват от големи обществени поръчки с руското Министерство на отбраната след незаконното анексиране на Крим от Русия и окупацията на Източна Украйна от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Следователно той носи отговорност и активно е изпълнявал действия, подкопаващи и застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Освен това той се възползва от вземащите решения лица в Русия, отговорни за анексирането на Крим и за дестабилизирането на Източна Украйна.

21.4.2022 г.“


Top