Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009XC0331(06)

Публикация на заявка съгласно член 6, параграф 2 от Регламент (ЕО) № 510/2006 на Съвета относно закрилата на географски указания и наименования за произход на земеделски продукти и храни

OJ C 75, 31.3.2009, p. 41–44 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

31.3.2009   

BG

Официален вестник на Европейския съюз

C 75/41


Публикация на заявка съгласно член 6, параграф 2 от Регламент (ЕО) № 510/2006 на Съвета относно закрилата на географски указания и наименования за произход на земеделски продукти и храни

(2009/C 75/15)

Настоящата публикация предоставя право на възражение срещу заявката в съответствие с член 7 от Регламент (ЕО) № 510/2006 на Съвета (1). Декларациите за възражение трябва да бъдат получени в Комисията в срок от шест месеца от датата на настоящата публикация.

РЕЗЮМЕ

РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 510/2006 НА СЪВЕТА

„SOBAO PASIEGO“

ЕО №: ES-PGI-005-0478-28.6.2005

ЗНП ( ) ЗГУ ( X )

Настоящото резюме представя с информационна цел основните елементи на спецификацията на продукта.

1.   Отговорен отдел в държавата-членка:

Наименование:

Subdirección General de Calidad Diferenciada y Agricultura Ecológica, Dirección General de Industria y Mercados Alimentarios, Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino — España

Адрес:

Paseo de la Infanta Isabel, no 1

28071 — Madrid

ESPAÑA

Тел.

+34 913475394

Факс

+34 913475410

Е-mail:

2.   Група:

Наименование:

Asociación de Fabricantes de Sobaos Pasiegos y Quesadas de Cantabria

Адрес:

C/ Augusto González de Linares, 8 — bajo

39006- Santander

ESPAÑA

Тел.

+34 942290572

Факс

+34 942290573

Е-mail:

afasque@viaflavia.com

Състав:

Производители/преработватели ( Х ) Други ( )

Производители на „sobaos“ и „quesadas“

3.   Вид продукт:

Клас 2.4: хляб, сладкиши, кексове, сладкарски изделия, бисквити и други тестени изделия

4.   Спецификация:

(резюме на изискванията по член 4, параграф 2 от Регламент (ЕО) № 510/2006)

4.1.   Наименование

„Sobao Pasiego“

4.2.   Описание

„Sobao Pasiego“ се приготвя от тесто, приготвено от пшеничено брашно, масло, захар, яйца и набор от второстепенни съставки и добавки, и притежава следните характеристики:

Технически характеристики:

а)

органолептични: хапки с яркожълт цвят и златиста повърхност, плътна и шуплеста консистенция, сладък вкус и ярко изразен аромат на масло;

б)

морфологични: съобразно теглото се различават три вида „sobao“:

голямо (с тегло между 130 и 180 g), средно (между 40 и 80 g) и малко (между 20 и 40 g);

в)

търговски вид: „Sobao Pasiego“ се предлага в четвъртита хартиена обвивка, чиито гънки представляват характерните за продукта крилца.

Физикохимични характеристики:

Те са показани по-долу:

влажност (15 %-20 %), протеини (от 4 % — неограничени), мазнини с киселинна хидролиза (24 %-32 %), гликоза (45 %-неограничена), пепел (най-много 1,70 %), водна активност (0,7 %-0,9 %).

Микробиологични характеристики:

Трябва да се спазват условията, установени от техническо-санитарната нормативна база.

4.3.   Географски район

Определеният географски район обхваща следните общини в Кантабрия: Anievas, Arenas de Iguña, Astillero (El), Bárcena de Pie de Concha, Camargo, Cartes, Castañeda, Cieza, Corrales de Buelna (Los), Corvera de Toranzo, Entrambasaguas, Liérganes, Luena, Marina de Cudeyo, Medio Cudeyo, Miengo, Miera, Molledo, Penagos, Piélagos, Polanco, Puente Viesgo, Reocín, Ribamontán al Mar, Ribamontán al Monte, Riotuerto, San Felices de Buelna, San Pedro del Romeral, San Roque de Riomiera, Santa Cruz de Bezana, Santa María de Cayón, Santander, Santillana del Mar, Santiurde de Toranzo, Saro, Selaya, Suances, Torrelavega, Vega de Pas, Villacarriedo, Villaescusa, Villafufre.

4.4.   Доказателство за произход

Елементите, които доказват, че „sobaos“ произхождат от определения географски район, са:

характеристиките на „sobao“: „Sobao Pasiego“ притежава специфични характеристики, както е указано в точки 4.2 и 4.5, дължащи се на специалните условия на приготвяне,

контролът, който гарантира проследяването и, следователно, произхода на „sobao“.

Аспекти, които се имат предвид:

„sobaos“ се произвеждат и опаковат изключително в производствени цехове, вписани в Регистъра на пекарите на Запазеното географско указание,

пекарите трябва да се подлагат на оценяване преди вписването им, както и на периодични оценки с оглед на оставането си в регистъра на ЗГУ,

„sobaos“ трябва да бъдат приготвяни съобразно с метода, описан в точка 4.5,

в продажба с гарантиран произход се пускат само „sobaos“, които са удовлетворили всички проверки на процедурите и са сертифицирани посредством номериран етикет или вторичен етикет,

контролният орган извършва периодични проверки и оценки на производствения процес и пускането в търговската мрежа на продукта,

в случай на открити несъответствия се прилага режимът на санкции, предвиден в нормативната база,

тестовете на продукта се състоят от физикохимични, органолептични и микробиологични анализи.

След като съответните оценки и контроли са преминали успешно, контролният орган, споменат в точка 4.7, разрешава употребата на номерираните етикети или вторични етикети, които гарантират по този начин проследяването на продукта.

4.5.   Метод на производство

1.

„Sobao Pasiego“ се получава от следните съставки: масло (26 % ± 3), захар (26 % ± 4) (захароза), пресни яйца (19 % ± 6), пшеничено брашно (26 % ± 4). Второстепенни съставки: декстроза, гликоза и сол (0,3 % ± 0,3), възможно е да се добавят настъргани лимонови кори, анасон или ром.

2.

Добавки: разрешена е употребата на следните добавки:

Набухватели: (1,5 % ± 1,5), консерванти: калиев сорбат в максимална доза от 1,5 грама на килограм тесто, аромат на масло и овлажняващ агент.

Производството на „sobaos“ преминава през следните етапи:

1.

Приготвяне на сместа.

2.

Дозировка.

3.

Изпичане на фурна.

4.

Охлаждане.

5.

Опаковане: когато напускат производствения цех, продуктите са опаковани или увити по подходящ начин и надлежно етикетирани с оглед на експедирането и транспортирането им.

6.

Съхранение: забранено е съхранението посредством замразяване.

4.6.   Връзка

Исторически фактори

Според определени автори (García Lomas и Vega Ruiz), „sobao“ е сладкиш, който се е приготвял първоначално с хлебно тесто (за да се оползотворят остатъците), захар и масло. Това старинно „sobao“ се усъвършенствало с добавянето на яйца, настъргани лимонови кори и анасон или ром.

Големият скок в приготвянето на „sobao“ става със заместването на хлебното тесто с пшеничено тесто от добро качество и с количествените промени в останалите съставки. García Lomas в книгата си „Los Pasiegos“ (1986 г.) приписва създаването на това ново sobao (sobao moderno) на Eusebia Hernández Martín, като се основава върху писмо на един от синовете на тази готвачка, в което фигурира следната информация: „Отдавна знаех, че моята покойна майка е откривателката на сегашното „sobao“, т.е. приготвено с брашно и вдъхновено от старинната рецепта с хлебно тесто. Било е около 1896 г., когато тя се е омъжила за баща ми Joaquín Laso; тогава е била на 19 години и е починала в La Vega на 25 години, през 1902 г., като оставила една дъщеря и трима сина, от които аз съм най-големият, роден през 1897 г.“.

Трябва да се спомене, че J. Calderón Escalada, в едно проучване от 1946 г. относно думите, които не са включени в Речника на испанския език, но се използват във високопланинските долини на провинция Сантандер, отбелязва термина „Sobau“ и му дава следното определение „сладкиш, приготвен с брашно, яйца, захар, масло, изпечен на фурна в сгъната по специален начин хартия, който булката предлага на приятелките си в деня на сватбата“.

Сегашна репутация: Голямата енциклопедия на Кантабрия счита „sobao“ за продукт, който датира „поне от началото на ХХ в. — и който сe радва на голяма популярност“.

„Inventario Español de Productos Tradicionales“ (Списък на испанските традиционни продукти), издаден от Министерството на земеделието, рибарството и храните, цитира, че „Sobao Pasiego“ е „един от най-представителните продукти на Кантабрия, чийто произход е от Vega de Pas и който оттогава е известен в цяла Испания“.

Човешки фактори

Компетентността и професионализмът на пекарите е допринесъл за поддържане на типичността на „Sobao Pasiego“ в течение на времето върху цялата защитена територия.

„Sobao“ символизира съчетанието между брашното и маслото, яйцата и захарта, като ги превръща в блюдо, обединяващо културните традиции на региона, символизирани от маслото.

Причинна връзка между географския район и характеристиките или репутацията на продукта

Връзката между „Sobao Pasiego“ и географския му район на производство се базира преди всичко на репутацията и характеристиките, описани в точка 4.2, които произтичат от използвания традиционен метод на приготвяне.

„Sobao Pasiego“ представлява продукт, типичен за областта Pas, както го доказват многобройните позовавания, цитирани по-горе. Човешките фактори са допринесли с течение на времето за придаването на известност на продукта, за репутацията му, предавана от поколение на поколение, за уменията, които принадлежат към наследството на областта Pas и оттам продуктът носи името на областта, която е допринесла за известността му.

Благодарение на тази известност и репутация продуктът, чието производство в течение на десетилетия е било домашен обичай, свързан с определени дни и празници (сватби, празници, пазарни дни и др.), се е превърнал в един от стълбовете на местната икономика, който осигурява повече от 90 % от регионалната продукция на „Sobao“.

Разширяването на продукцията и като следствие от това на известността на „Sobao Pasiego“ става през втората половина на миналия век, когато производителите от околностите на Vega de Pas са се настанили по-близо до по-развитите комуникационни възли с цел по-добро търговско предлагане на своите продукти и са се приближили до по-гъстонаселените места в улеснение на търговията в тях и транспортирането към други места в региона.

От друга страна регионът Pas традиционно се отличава с производството на млечни продукти: сирена, сладолед, масло и др. поради своите агроклиматични условия, които благоприятстват млекопроизводството. Маслото е именно една от основните съставки на „Sobao Pasiego“, която допринася определено за специфичността му и го прави продукт, различен от останалите тестени изделия, които съдържат други видове мазнина като маргарин и това представлява още едно допълнение на географския район към репутацията и специфичността на „Sobao Pasiego“.

Високата степен на известност и репутация на „Sobao Pasiego“ е отразена в едно скорошно изследване сред потребителите от различни области на Испания, според които девет от десет анкетирани познават продукта, а повече от 73 % го признават за твърде реномиран; от друга страна и произходът му е добре познат, всъщност повече от 80 % от анкетираните лица разполагат произхода му в Кантабрия и, макар че става дума за малък регион, повече от 35 % го разполагат в региона Pas.

4.7.   Инспекционен орган

Наименование:

Oficina de Calidad Alimentaria de Cantabria (ODECA)

Адрес:

C/Héroes del 2 de Mayo, 27

39600 Muriedas (Cantabria)

ESPAÑA

Тел.

+34 942 26 98 55

Факс

+34 942 26 98 56

Е-mail:

odeca@odeca.es

Вид и характеристики: публичен орган.

4.8.   Етикетиране

Освен задължителните текстове, установени от общата нормативна уредба, върху етикета трябва да има следните означения:

наименованието на географското указание: „Sobao Pasiego“,

текста „Indicación Geográfica Protegida“ или „IGP“.

Тези текстове трябва да бъдат групирани в едно и също визуално поле и да бъдат представени с ясни, четливи и неизтриваеми букви, по-големи от тези на другите текстове върху етикета.

Следните елементи, разрешени предварително от контролния орган, трябва да фигурират върху същия етикет или върху вторичен етикет, без да закриват етикета, предвиден от общата нормативна уредба:

логото на географското указание;

контролната номерация, осигурена от контролния орган;

наименованието на контролния орган.


(1)  ОВ L 93, 31.3.2006 г., стр. 12.


Top