EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020D0212

Решение за изпълнение (ОВППС) 2020/212 на Съвета от 17 февруари 2020 година за прилагане на Решение 2013/255/ОВППС относно ограничителни мерки срещу Сирия

ST/5863/2020/INIT

OJ L 43I , 17.2.2020, p. 6–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2020/212/oj

17.2.2020   

BG

Официален вестник на Европейския съюз

LI 43/6


РЕШЕНИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ (ОВППС) 2020/212 НА СЪВЕТА

от 17 февруари 2020 година

за прилагане на Решение 2013/255/ОВППС относно ограничителни мерки срещу Сирия

СЪВЕТЪТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ,

като взе предвид Договора за Европейския съюз, и по-специално член 31, параграф 2 от него,

като взе предвид Решение 2013/255/ОВППС на Съвета от 31 май 2013 г. относно ограничителни мерки срещу Сирия (1), и по-специално член 30, параграф 1 от него,

като взе предвид предложението на върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност,

като има предвид, че:

(1)

На 31 май 2013 г. Съветът прие Решение 2013/255/ОВППС.

(2)

Предвид фактът, че видни бизнесмени реализират големи печалби чрез своите връзки с режима на Асад и по този начин помагат финансирането на този режим, включително чрез съвместни предприятия, учредени от някои видни бизнесмени и образувания с дружества, подкрепяни от държавата, за застрояване на отчуждена земя, тези бизнесмени и образувания подкрепят режима на Асад и се облагодетелстват от него, включително чрез ползването на отчужденото имущество.

(3)

Освен това отчуждаването на земя от режима на Асад на лица, прогонени поради конфликта в Сирия, не им позволява да се завърнат по домовете си.

(4)

Осем физически лица и две образувания следва да бъдат добавени към списъка на физическите и юридическите лица, образуванията или органите, подлежащи на ограничителни мерки, поместен в приложение I към Решение 2013/255/ОВППС.

(5)

Поради това Решение 2013/255/ОВППС следва да бъде съответно изменено,

ПРИЕ НАСТОЯЩОТО РЕШЕНИЕ:

Член 1

Приложение I към Решение 2013/255/ОВППС се изменя съгласно приложението към настоящото решение.

Член 2

Настоящото решение влиза в сила в деня на публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз.

Съставено в Брюксел на 17 февруари 2020 година.

За Съвета

Председател

J. BORRELL FONTELLES


(1)  ОВ L 147, 1.6.2013 г., стр. 14.


ПРИЛОЖЕНИЕ

1.   

Следните лица се добавят в списъка, съдържащ се в раздел А (Лица) от приложение I към Решение 2013/255/ОВППС:

 

Име

Идентификационни данни

Основания

Дата на включване в списъка

„288.

Yasser Aziz ABBAS

(изв. още като Yasser, Yaser, Yasr; Aziz, Aziz; Abbas, Abas;ياسرعزيزعباس)

Пол: мъжки

Дата на раждане: 22.8.1978 г.

Гражданство: сирийско

Роднини/бизнес партньори/образувания или партньори/връзки: Bajaa Trading Services LLC, Qudrah Trading, Tafawoq Tourism Projects Company, Top Business, Yang King, Al-Aziz Group.

Виден бизнесмен, извършващ дейност в Сирия. Подкрепя и/или се облагодетелства от режима чрез търговски сделки, включително контрабанда на гориво и трансфер на оръжия. Yasser Aziz Abbas извлича печалба от улесняването на вноса на петрол от името на сирийския режим и използва връзките си с режима за достъп до преференциални сделки и третиране.

17.2.2020 г.

289.

Mahir BurhanEddine AL-IMAM

(изв. още като ماهر برهان الدين الإمام)

Пол: мъжки

Гражданство: сирийско

Позиция: Главен управител на Telsa Group/TelsaTelecom;

Роднини/бизнес партньори/образувания или партньори/връзки: TelsaGroup/TelsaTelecom; Tazamon Contracting LLC; Castro LLC

Виден бизнесмен, извършващ дейност в Сирия, с бизнес интереси в сферите на туризма, телекомуникациите и недвижимите имоти. Като главен управител на подкрепяните от режима Telsa Communication Group и Castro LLC и чрез другите си бизнес интереси Mahir BurhanEddine Al-Imam се облагодетелства от режима и подкрепя неговата политика за финансиране и лобиране, както и политиката в областта на строителството.

17.2.2020 г.

290.

Waseem AL-KATTAN

(изв. още като Waseem, Wasseem, Wassim, Wasim; Anouar; Al-Kattan, Al-Katan, Al-Qattan, Al-Qatan; قطان وسيم, وسيم أنوار القطان)

Пол: мъжки

Дата на раждане: 4.3.1976 г.

Гражданство: сирийско

Позиция: Председател на търговската палата на провинция Дамаск

Роднини/бизнес партньори/образувания или партньори/връзки:

Larosa Furniture/Furnishing; Jasmine Fields Company Ltd.; Muruj Cham (Murooj al-Cham) Investment and Tourism Group; Adam and Investment LLC; Universal Market Company LLC; Ковчежник на Федерацията на търговските камари на Сирия

Виден бизнесмен, извършващ дейност в Сирия, който се облагодетелства от режима и го подкрепя. Собственик на множество предприятия и холдингови дружества с интереси и дейност в различни икономически сектори като недвижими имоти, луксозна хотелска индустрия и търговски центрове. Wassim Al-Kattan се превърна бързо във водещ бизнесмен чрез налагане на данъци върху стоки, внесени контрабандно в намиращата се под обсада Източна Гута, и понастоящем участва в агресивни форми на клиентелизъм, които облагодетелстват режима. Wassim Al-Kattan се облагодетелства финансово от преференциален достъп до публични търгове, както и от лицензи и договори, възложени от правителствени агенции в резултат на тесните му връзки с режима.

17.2.2020 г.

291.

Amer FOZ

(изв. още като عامر فوز)

Пол: мъжки

Дата на раждане: 11.3.1976 г.

Гражданство: сирийско

Паспорт № 06010274747

Позиция: Главен управител на ASM International General Trading, LLC (ASM International Trading)

Роднини/бизнес партньори/образувания или партньори/връзки: Посоченото в списъка на ЕС лице Samer Foz; Посоченото в списъка на ЕС Aman Holding (Aman Damascus Joint Stock Company); ASM International General Trading LLC (ASM International Trading)

Виден бизнесмен с лични и семейни бизнес интереси и дейности в множество сектори на сирийската икономика, включително чрез Aman Holding (предишно наименование Aman Group). Чрез Aman Holding се облагодетелства финансово от достъпа до търговски възможности и подкрепя режима на Асад, включително чрез участието в подкрепяното от режима изграждане на Marota City. От 2012 г. е главен управител и на ASM International Trading LLC.

Свързан е и с брат си Samer Foz, който е посочен в списъка на ЕС от януари 2019 г. насам като виден бизнесмен, извършващ дейност в Сирия и подкрепящ режима или облагодетелстващ се от него.

17.2.2020 г.

292.

Saqr RUSTOM

(изв. още като Saqr, Saqer; As’ad, Asaad, Asad; Al-Rustom, Al-Rostom; صقر رستم, صقر أسعد الرستم)

Пол: мъжки

Гражданство: сирийско

Позиция: Ръководител на силите за национална отбрана в Хомс

Роднини/бизнес партньори/образувания или партньори/връзки: Damas Real Estate Development and Investment LLC

Ръководител на местния клон на силите за национална отбрана в Хомс (милиция на режима Shabiha), и в тази позиция, отговорен за нейното участие в бруталните репресии срещу цивилното население в Сирия. Чрез своята милиция Saqr Rustom носи отговорност за многобройни схеми за забогатяване от военните действия и следователно се облагодетелства от сирийския режим и го подкрепя. Свързан е с посоченото лице Bassam Hassan, негов чичо, с когото учредява Damas Real Estate Development and Investment LLC с цел инвестиране в проекти за недвижими имоти.

17.2.2020 г.

293.

Abdelkader SABRA

(изв. още като Abdelkader, Abd el Kader, Abd al Kader, Abdul Kader Abd al Qadr, Abdul Qadr; Sabra, Sabrah; عبد القادر صبرا; عبد القادر صبره)

Пол: мъжки

Дата на раждане: 14.9.1955 г.

Гражданство: сирийско; ливанско

Позиция: Собственик на Sabra Maritime Agency; ръководител на сирийско-турския Съвет по предприемачество и основател на дружеството „Phenicia Tourism Company“; Председател на Камарата за морско корабоплаване на Сирия

Роднини/бизнес партньори/образувания или партньори/връзки:

Phoenicia Tourism Company (شركة فينيقيا للسياحة); Sabra Maritime Agency (كالة صبره البحرية).

Виден бизнесмен, извършващ дейност в Сирия, с множество икономически интереси, по-специално в секторите на корабоплаването и туризма. Като водещ магнат в областта на корабоплаването и близък бизнес съдружник на Rami Makhlouf (поддръжник на режима и братовчед на Башар ал-Асад), Abdelkader Sabra предоставя финансова и икономическа подкрепа за сирийския режим, включително чрез офшорни мрежи. Освен това Abdelkader Sabra се облагодетелства от връзките си с режима, което му позволи да разшири дейността си в сектора на недвижимите имоти. Наред с това участва в дейности по изпиране на пари и търговска дейност в подкрепа на сирийския режим и неговите сътрудници.

17.2.2020 г.

294.

Khodr Ali TAHER

(изв. още като خضر علي طاه)

Пол: мъжки

Дата на раждане: 1976 г.

Гражданство: сирийско

Позиция: Директор и собственик на Ella Tours; Учредител на Castle Security and Protection и Jasmine Contracting Company; Председател и учредител на Syrian Hotel Management Company; Управител и собственик на Ematel

Виден бизнесмен, извършващ дейност в различни сектори на сирийската икономика, включително частна охрана, търговия на дребно с мобилни телефони, управление на хотели, рекламни услуги и вътрешни парични преводи.

Подкрепя режима и се облагодетелства от него посредством сътрудничество в неговите стопански дейности и участие в дейности за контрабанда и спекулиране. Khodr Ali Taher притежава няколко дружества и съфинансира други. Неговото участие в деловите отношения с режима включва участие в съвместно предприятие със Syrian Transport and Tourism Company, в което Министерството на туризма притежава дял от две трети.

17.2.2020 г.

 

 

Роднини/бизнес партньори/образувания или партньори/връзки:

Citadel for Protection, Guard and Security Services (Castle Security and protection); Ematel LLC (Ematel Communications); Syrian Hotel Management Company; Jasmine Contracting Company

 

 

295.

Adel Anwar AL-OLABI

(изв. още като Adel Anouar el-Oulabi, Adil Anwar al-Olabi; عادل أنور العلبي)

Пол: мъжки

Дата на раждане: 1976 г.

Гражданство: сирийско

Позиция: Заместник-председател на Damascus Cham Holding Company (DCHC); Губернатор на Дамаск

Виден бизнесмен, който се облагодетелства от режима и го подкрепя. Заместник-председател на Damascus Cham Holding Company (DCHC), инвестиционния клон на провинция Дамаск за управление на имотите на провинция Дамаск и за изпълнение на проекта Marota City.

Adel Anwar Al-Olabi е губернатор на Дамаск, назначен от Башар ал-Асад през ноември 2018 г. Като губернатор на Дамаск и заместник-председател на DCHC той отговаря за усилията за прилагане на политиките на режима за присвояване и принудително отчуждаване в Дамаск (включително Указ № 66 и Закон № 10), по-специално чрез проекта Marota City.“.

17.2.2020 г.

2.   

Следните образувания се добавят в списъка, съдържащ се в раздел Б (Образувания) от приложение I към Решение 2013/255/ОВППС:

 

Име

Идентификационни данни

Основания

Дата на включване в списъка

„77.

Al Qatarji Company

(изв. още като Qatarji International Group; Al-Sham and Al-Darwish Company; Khatirji / Katarji / Katerji Group; مجموعة/شركة قاطرخي)

Категория субект: частно дружество;

Бизнес сектор: внос/износ; товарни превози; доставка на нефт и стоки

Име на директора/управление: Hussam AL-QATIRJI, CEO (лице, посочено в списъка на ЕС)

Действителен(ни) собственик(ци): Hussam AL-QATIRJI, Muhammad Baraa QATERJI (лице, посочено в списъка на ЕС)

Значимо дружество, извършващо дейност в множество сектори на сирийската икономика. Al Qatarji Company подкрепя сирийския режим и се облагодетелства от него като улеснява търговията с горива, оръжия и боеприпаси между режима и различните участници, включително ИДИЛ (Даиш) под претекст за внос и износ на храни, подкрепя милициите, участващи в боеве наред с режима и се възползва от връзките си с режима за разширяване на търговската си дейност Освен това, управителният съвет на Al Qatarji Company се оглавява от посочено в списъка лице Hossam Qatarji, член на Сирийското народно събрание.

17.2.2020 г.

 

 

Официален адрес: Mazzah, Damascus, Syria;

Роднини/бизнес партньори/образувания или партньори/връзки

Arvada/Arfada Petroleum Company JSC

 

 

78.

Damascus Cham Holding Company

(изв. още като Damascus Cham Private Joint Stock Company; القابضة الشام دمشق)

Категория субект: Публично акционерно дружество, учредено по режима на частното право

Бизнес сектор: Недвижими имоти

Име на директора/управление:

Adel Anwar AL-OLABI, заместник-председател на съвета на директорите и управител на Дамаск (лице, посочено в списъка на ЕС)

Действителен(ни) собственик(ци): Провинция Дамаск

Damascus Cham Holding Company е учредена от режима като инвестиционен орган на провинция Дамаск за управление на имотите на провинция Дамаск и изпълнение на проекта Marota City – проект за луксозен недвижим имот, изграден върху конфискувана и отчуждена земя съгласно по-специално Указ № 66 и Закон № 10.

17.2.2020 г.“

 

 

Роднини/бизнес партньори/образувания или партньори/връзки:

Mazen Tarazi (лице, посочено в списъка на ЕС);

Talas Group, притежавано от бизнесмена Anas Talas (лице, посочено в списъка на ЕС); Exceed Development and Investment Company, притежавана от частните инвеститори Hayan Mohammad Nazem Qaddour и Maen Rizk Allah Haykal (и двете лица са посочени в списъка на ЕС); Khaled Al-Zubaidi и Nader Qalei (лица, посочени в списъка на ЕС)

Като ръководи изпълнението на проекта Marota City, Damascus Cham Holding (чийто съвет на директорите се оглавява от губернатора на Дамаск) подкрепя сирийския режим и се облагодетелства от него, като същевременно осигурява облаги за бизнесмени, тясно свързани с режима, които сключват изгодни сделки с този субект чрез публично-частни партньорства.

 


Top