EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0826

Решение за Изпълнение (EС) № 826/2014 на Съвета oт 30 юли 2014 година за прилагане на Регламент (ЕС) № 269/2014 относно ограничителни мерки по отношение на действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна

OB L 226, 30.7.2014, p. 16–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2014/826/oj

30.7.2014   

BG

Официален вестник на Европейския съюз

L 226/16


РЕШЕНИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ (EС) № 826/2014 НА СЪВЕТА

oт 30 юли 2014 година

за прилагане на Регламент (ЕС) № 269/2014 относно ограничителни мерки по отношение на действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна

СЪВЕТЪТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ,

като взе предвид Договора за функционирането на Европейския съюз,

като взе предвид Регламент (ЕС) № 269/2014 на Съвета от 17 март 2014 г. относно ограничителни мерки по отношение на действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна (1), и по-специално член 14, параграф 1 от него,

като има предвид, че:

(1)

На 17 март 2014 г. Съветът прие Регламент (ЕС) № 269/2014.

(2)

Предвид сериозната обстановка в Украйна Съветът смята, че в съдържащия се в приложение I към Регламент (ЕС) № 269/2014 списък на физически и юридически лица, образувания и органи, за които се прилагат ограничителни мерки, следва да бъдат добавени и други лица и образувания.

(3)

Ето защо приложение I към Регламент (ЕС) № 269/2014 следва да бъде съответно изменено,

ПРИЕ НАСТОЯЩИЯ РЕГЛАМЕНТ:

Член 1

Лицата и образуванията, изброени в приложението към настоящия регламент, се добавят в списъка, който се съдържа в приложение I към Регламент (ЕС) № 269/2014.

Член 2

Настоящият регламент влиза в сила в деня на публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз.

Настоящият регламент е задължителен в своята цялост и се прилага пряко във всички държави членки.

Съставен в Брюксел на 30 юли 2014 година.

За Съвета

Председател

S. GOZI


(1)  ОВ L 78, 17.3.2014 г., стр. 6.


ПРИЛОЖЕНИЕ

СПИСЪК НА ЛИЦАТА И ОБРАЗУВАНИЯТА, ПОСОЧЕНИ В ЧЛЕН 1

Физически лица

 

Име

Идентифицираща информация

Основания

Дата на вписване

1.

Alexey Alexeyevich GROMOV

Image

Роден на 31.5.1960 г. в Загорск (Сергиев посад)

В качеството си на първи заместник-ръководител на администрацията на президента е отговорен за даването на указания на руските медии да възприемат линия, благоприятстваща сепаратистите в Украйна и анексирането на Крим, като по този начин подкрепя дестабилизирането на Източна Украйна и анексирането на Крим.

30.7.2014 г.

2.

Oksana TCHIGRINA

Оксана Чигрина

 

Говорител на т.нар. „правителство“ на т.нар. „Луганска народна република“, правила изказвания и изявления, например относно свалянето на украински военен самолет, вземане на заложници, бойни действия на незаконните въоръжени групи, вследствие на което се подкопава териториалната цялост, суверенитетът и единството на Украйна.

30.7.2014 г.

3.

Boris LITVÍNOV

Борис Литвинов

 

От 22 юли е председател на т.нар. „Върховен съвет“ на т.нар. „Донецка народна република“, заемал основно място в процеса на определяне на политиката и организирането на незаконния референдум, довел до провъзгласяването на т.нар. „Донецка народна република“, което представлява нарушение на териториалната цялост, суверенитета и единството на Украйна.

30.7.2014 г.

4.

Sergey ABISOV

Image

Роден на 27.11.1967 г.

Приел назначението си за т.нар. „министър на вътрешните работи на Република Крим“ от президента на Русия (указ № 301) на 5 май 2014 г. и с действията си в качеството на т.нар. „министър на вътрешните работи“ подкопава териториалната цялост, суверенитета и единството на Украйна.

30.7.2014 г.

5

Arkady Romanovich ROTENBERG

Image

Роден на 15.12.1951 г. в Ленинград (Санкт Петербург)

Г-н Ротенберг се познава с президента Путин от дълго време и е негов бивш спаринг партньор по джудо.

Натрупал е богатството си по време на мандата на президента Путин. Облагодетелстван от вземащите решения лица в Русия, като са му възлагани важни договори от руската държава или държавни предприятия. Неговите дружества по-специално са получили няколко високодоходни договора за подготовката на олимпийските игри в Сочи.

Основен акционер в Giprotransmost — дружество, получило договор за обществени поръчки от държавно предприятие за извършване на проучване за осъществимост за строежа на мост от Русия до незаконно анексираната Автономна република Крим, като по този начин консолидира интеграцията й към Руската федерация, което на свой ред допълнително подкопава суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

30.7.2014 г.

6.

Konstantin Valerevich MALOFEEV

Константин Валерьевич Малофеев

Роден на 3.7.1974 г. в Пушчино

За г-н Малофеев е известно, че е тясно свързан с украинските сепаратиски в Източна Украйна и Крим. Той е бивш работодател на г-н Borodai, т.нар. министър-председател на т.нар. „Донецка народна република“ и се е срещал с г-н Aksyonov, т. нар. министър-председател на т.нар. „Република Крим“. Той е основател и асоцииран директор на Marshall Capital и председател на Saint Basil the Great Charitable Foundation. Украинското правителство е започнало наказателно разследване на материалната и финансова подкрепа, която се твърди, че предоставя на сепаратистите.

Освен това е направил редица публични изявления в подкрепа на анексирането на Крим и инкорпорирането на Украйна в Русия, като по-конкретно през юни 2014 г. е заявил: „Не може да се инкорпорира цялата Украйна в Русия. Източната част (на Украйна) — може би“.

Следователно г-н Малофеев действа за дестабилизирането на Източна Украйна.

30.7.2014 г.

7.

Yuriy Valentinovich KOVALCHUK

Юрий Валентинович Ковальчук

Роден на 25.7.1951 г. в Ленинград (Санкт Петербург)

Г-н Ковальчук се познава от дълго време с президента Путин. Той е съосновател на т.нар. Ozero Dacha, кооперативно дружество, в което участват лица от влиятелна група, приближена на президента Путин.

Облагодетелства се от връзките си с вземащите решения лица в Русия. Той е председател и най-големият акционер на Bank Rossiya, от която през 2013 г. притежава около 38 % и която се счита за личната банка на висши длъжностни лица в Руската федерация. След незаконното анексиране на Крим Bank Rossiya открива клонове в Крим и Севастопол, като по този начин консолидира интеграцията им в Руската федерация.

Освен това Bank Rossiya има сериозно участие в National Media Group, което на свой ред контролира телевизии, които активно подкрепят политиките на руското правителство за дестабилизиране на Украйна.

30.7.2014 г.

8.

Nikolay Terentievich SHAMALOV

Николай Терентьевич Шамалов

Роден на 24.1.1950 г.

Г-н Шамалов се познава от дълго време с президента Путин. Той е съосновател на т.нар. Ozero Dacha, кооперативно дружество, в което участват лица от влиятелна група, приближена на президента Путин.

Облагодетелства се от връзките си с вземащите решения лица в Русия. Той вторият най-голям акционер на Bank Rossiya, от която през 2013 г. притежава около 10 % и която се счита за личната банка на висши длъжностни лица в Руската федерация. След незаконното анексиране на Крим Bank Rossiya открива клонове в Крим и Севастопол, като по този начин консолидира интеграцията им в Руската федерация.

Освен това Bank Rossiya има сериозно участие в National Media Group, което на свой ред контролира телевизии, които активно подкрепят политиките на руското правителство за дестабилизиране на Украйна.

30.7.2014 г.


Образувания

 

Наименование

Идентифицираща информация

Основания

Дата на вписване

1.

OAO Концерн ΠBO „Алмаз- Антей“

JOINT-STOCK COMPANY CONCERN ALMAZ-ANTEY (известно още като ALMAZ-ANTEY CORP; известно още като ALMAZ-ANTEY DEFENSE CORPORATION; известно още като ALMAZ-ANTEY JSC)

Image

41 ul.Vereiskaya, Moscow 121471, Russia;

Уебсайт: almazantey.ru;

Email: antey@almaz-antey.ru

„Алмаз-Антей“ е руско държавно предприятие. То произвежда противовъдушни оръжия, включително ракети земя-въздух, с които снабдява руската армия. Руските власти предоставят тежко въоръжение на сепаратистите в Източна Украйна, с което допринасят за дестабилизирането на Украйна. Тези оръжия се използват от сепаратистите, включително за сваляне на самолети. Следователно, като държавно предпри ятие „Алмаз-Антей“ допринася за дестабилизирането на Украйна.

30.7.2014 г.

2.

ДОБРОЛЕТ

DOBROLET (известно още като DOBROLYOT)

Добролет/Добролёт

Airline code QD

International Highway, House 31, building 1, 141411 Moscow

141411, Москва г, Международное ш, дом 31, строение 1

Уебсайт: www.dobrolet.com

Добролет е дъщерно предприятие на руско държавно дружество за авиационна дейност. След незаконното анексиране на Крим Добролет извършва изключително полети между Москва и Симферопол. Следователно улеснява интеграцията на незаконно анексираната Автономна република Крим към Руската федерация и подкопава суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

30.7.2014 г.

3.

РУСКА НАЦИОНАЛНА ТЪРГОВСКА БАНКА

RUSSIAN NATIONAL COMMERCIAL BANK

Image

Лиценз № 1354 от Централната банка на Русия

Russian Federation, 127 030 Moscow, Krasnoproletarskaya street 9/5.

След незаконното анексиране на Крим Руската национална търговска банка (RNCB) става изцяло собственост на т.нар. „Република Крим“. Тя е основен участник в пазара, докато преди анексирането не е имала присъствие в Крим. Като изкупува или поема управлението на клонове на оттеглящи се банки, действащи в Крим, RNCBпредоставя материална и финансова подкрепа на действията на руското правителство за интегрирането на Крим в Руската федерация, като по този начин подкопава териториалната цялост на Украйна.

30.7.2014 г.


Top