Επιλέξτε τις πειραματικές λειτουργίες που θέλετε να δοκιμάσετε

Το έγγραφο αυτό έχει ληφθεί από τον ιστότοπο EUR-Lex

Έγγραφο 91998E000934

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 934/98 του Elena MARINUCCI προς την Επ τροπή. Πρόγραμμα Life

    OB C 386, 11.12.1998, σ. 57 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    91998E0934

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αρ θ. 934/98 του Elena MARINUCCI προς την Επ τροπή. Πρόγραμμα Life

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 386 της 11/12/1998 σ. 0057


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0934/98

    υποβολή: Elena Marinucci (PSE) προς την Επιτροπή

    (26 Μαρτίου 1998)

    Θέμα: Πρόγραμμα Life

    Το Δεκέμβριο του 1997 η Επιτροπή υπέβαλε στο Συμβούλιο, με τρεις περίπου μήνες καθυστέρηση, την έκθεση που προβλέπει το άρθρο 7 του Κανονισμού 1404/96 LIFE(1). Η έκθεση αυτή θα έπρεπε να αποτελεί τη βάση διαλόγου με τις αρχές του προϋπολογισμού για την επανεξέταση του ποσού αναφοράς ενόψει μιας ενδεχόμενης αναθεώρησης και επομένως αύξησής του, λαμβάνοντας υπόψη τις ληφθείσες αιτήσεις. Ο διάλογος αυτός δεν φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε εν ευθέτω χρόνω και ούτε λίγο ούτε πολύ η Επιτροπή πρότεινε μείωση του ποσού αναφοράς σε σχέση με το αρχικό χρηματοδοτικό σχέδιο.

    Μπορεί η Επιτροπή να αναφέρει:

    1. Το ποσοστό εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τους τρεις τομείς του LIFE τόσο όσον αφορά τις πιστώσει υποχρεώσεων όσο και όσον αφορά τις πιστώσεις πληρωμών.

    2. Την ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των προγραμμάτων που ελήφθησαν μέσω των κρατών μελών για το οικονομικό έτος 1998.

    Στην περίπτωση που το επίπεδο εκτέλεσης του προϋπολογισμού ήταν ικανοποιητικό και σημειώθηκε αύξηση των υποβληθέντωn προγραμμάτων στο πλαίσιο του LIFE ιδιαίτερα σε χώρες που κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες για την ενημέρωση και τη διάδοση των αποτελεσμάτων του μέσου αυτού, ποιές δικαιολογίες θα προτάξει η Επιτροπή στους ενδιαφερομένους που υπέβαλαν αξιόλογα προγράμματα τα οποία όμως δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν λόγω έλλειψης πόρων;

    Δεν θεωρεί η Επιτροπή ότι διατρέχει κίνδυνο να δεχθεί δικαιολογημένες επικρίσεις για αμέλεια στον τομέα του περιβάλλοντος καθόσον ανίκανη να εξασφαλίσει τη δέουσα υποστήριξη που αξίζουν επιτυχή, όπως το LIFE, χρηματοδοτικά μέσα; Ποίοι λόγοι κρύβονται πίσω από την ενδεχόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης στο εν λόγω μέσον;

    Απάντηση της κ.Bjerregaard εξ ονόματος της Επιτροπής

    (25 Μαΐου 1998)

    Η έκθεση που προβλέπεται στο άρθρο 7 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1404/96 για την τροποποίηση του κανονισμού (EΟΚ) αριθ. 1973/92 σχετικά με τη δημιουργία χρηματοδοτικού μέσου για το περιβάλλον (LIFE)(2), υπεβλήθη όντως με καθυστέρηση, αν και το βασικό συμπέρασμα ανακοινώθηκε έγκαιρα στο Συμβούλιο προφορικά. Το συμπέρασμα αυτό είναι ότι το LIFE θα μπορούσε πραγματικά να διαθέσει περισσότερους πόρους μέχρι το ποσό αναφοράς των 450 εκατ. ECU και πλέον. Στις σημερινές όμως συνθήκες των δημόσιων οικονομικών στην Ευρώπη, η Επιτροπή έκρινε ότι επιβαλλόταν να μην ζητεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε σχεδόν καθόλου αύξηση των συνολικών πιστώσεων έναντι του προηγούμενου έτους. Στην περίπτωση του LIFE, άμεση απόρροια της πολιτικής αυτής επιλογής είναι η αδυναμία κάλυψης του ποσού αναφοράς που έχει προβλεφθεί για όλη την περίοδο.

    Ο προϋπολογισμός του 1998 που εγκρίθηκε από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό Αρχή, επιβεβαίωσε την πολιτική επιλογή που πρότεινε η Επιτροπή. Το ποσό αναφοράς του κανονισμού πράγματι δεν αναθεωρήθηκε, δεδομένου ότι είναι απλώς ενδεικτικό.

    Ο βαθμός εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 1997 ήταν: για το Life-Φύση, 100% των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων και 86% των πιστώσεων πληρωμών; για το Life-Περιβάλλον, 100% των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων και 100% των πιστώσεων πληρωμών; για το Life-Tρίτες χώρες, 96% των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων και 79% των πιστώσεων πληρωμών.

    Η εκατοστιαία αύξηση των προτάσεων έργων το 1998 σε σύγκριση με το 1997 ήταν για το Life-Φύση 10%, για το Life-Περιβάλλον 23% και για το Life-Tρίτες χώρες 50%.

    Γενικός στόχος του LIFE είναι να συμβάλει στην εξέλιξη και την εφαρμογή της κοινοτικής πολιτικής και νομοθεσίας στον τομέα του περιβάλλοντος. Είναι ασφαλώς λυπηρό το γεγονός ότι οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι του LIFE δεν επιτρέπουν τη χρηματοδότηση όλων των αξιόλογων προτάσεων, για τον πρόσθετο λόγο ότι έχει βελτιωθεί η ποιότητα των υποβαλλόμενων προτάσεων, εν μέρει χάρη στις ενημερωτικές εκστρατείες που οργάνωσε η Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη μέλη.

    Η Επιτροπή θεωρεί το LIFE πολύ σημαντικό και επιτυχημένο μέσο. Ωστόσο, στο πλαίσιο της προπαρασκευής της πρότασης για αναθεώρηση, που προβλέπεται στο άρθρο 14 του κανονισμού για το Life, βρίσκεται σε εξέλιξη εξωτερική αξιολόγηση της απόδοσής του. Η έκθεση των εξωτερικών αξιολογητών αναμένεται να υποβληθεί τον Ιούνιο τρέχοντος έτους.

    Τέλος και μετά τις ανωτέρω εξηγήσεις, η Επιτροπή μπορεί μόνο να τονίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη της στο μέσο αυτό, που είναι και θα παραμείνει απαραίτητο για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών στις σημερινές δικαιούχους χώρες καθώς και στις χώρες που πρόκειται να προσχωρήσουν στην Ένωση.

    (1) EE L 181, της 20.07.1996, σελ. 1.

    (2) EE L 181 της 20.7.1996.

    Επάνω