EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Condițiile pentru importuri și cerințele de carantină pentru păsări

Statutul juridic al documentului Această sinteză a fost arhivată și nu va fi mai fi actualizată, deoarece documentul pe care îl sintetizează nu mai este în vigoare sau nu mai reflectă situația actuală.

Condițiile pentru importuri și cerințele de carantină pentru păsări

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 139/2013 – condițiile pentru importurile anumitor păsări în Uniune și condițiile de carantină aferente

SINTEZĂ

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul precizează păsările care pot fi importate în UE și condițiile pe care acestea trebuie să le îndeplinească.

Actul are obiectivul de a asigura că anumite păsări nu aduc cu ele boli precum gripa aviară sau boala de Newcastle.

ASPECTE-CHEIE

Numai păsările din centrele de reproducție autorizate din țările din afara UE pot fi importate.

Păsările trebuie să fi fost crescute în captivitate, testate pentru depistarea virușilor cu una-două săptămâni înainte de expediere și să nu fi fost vaccinate împotriva gripei aviare.

Fiecare trebuie să aibă un certificat de sănătate și un număr de identificare individual marcat pe un inel montat pe picior sau inclus într-un microcip.

Fiecare țară a UE dispune de centre de carantină autorizate la care păsările sunt transportate în vehicule sigilate în nouă ore de la inspecția la care au fost supuse la frontieră.

Păsările trebuie să rămână în carantină timp de cel puțin 30 de zile și, ca precauție minimă, trebuie să fie examinate la începutul și la sfârșitul șederii lor.

În timpul carantinei, probele de la păsări sunt testate pentru depistarea gripei aviare și a bolii de Newcastle.

În cazul confirmării unei boli, toate păsările afectate sunt ucise și distruse, centrul este curățat și dezinfectat și nicio altă pasăre nu poate părăsi carantina până când rezultatele propriilor teste de depistare a virusului nu se dovedesc negative.

Dacă se constată că papagalii, perușii și papagalii cacaduu sunt infectați, aceștia pot fi tratați și trebuie să rămână în carantină cel puțin două luni de la înregistrarea ultimului caz.

Autoritățile naționale trebuie să informeze Comisia Europeană în termen de 24 de ore de la izbucnirea unui focar de gripă aviară sau de boală de Newcastle.

De asemenea, acestea trebuie să depună la Comisie rapoarte anuale privind numărul de păsări importate, rata mortalității acestora și toate cazurile de boală descoperite în carantină.

Actul legislativ nu se aplică păsărilor de curte, animalelor de companie, porumbeilor de concurs, păsărilor pentru programe de conservare, grădini zoologice, circuri, parcuri de distracție sau experimente sau celor importate din Andorra, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția sau Statul Vatican.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Regulamentul a intrat în vigoare la 12 martie 2013.

ACT

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 139/2013 al Comisiei din 7 ianuarie 2013 de stabilire a condițiilor de sănătate animală pentru importurile anumitor păsări în Uniune și a condițiilor de carantină (JO L 47, 20.2.2013, pp. 1-17)

Data ultimei actualizări: 05.01.2016

Sus