EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU:n arvojen edistäminen ja suojaaminen

EU:n arvojen edistäminen ja suojaaminen

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJOISTA:

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 2 artikla

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 7 artikla

Komission tiedonanto – Oikeusvaltioperiaatteen lujittaminen unionissa: Toimintasuunnitelma

EUROOPAN UNIONISTA TEHDYN SOPIMUKSEN 2 JA 7 ARTIKLAN SEKÄ TIEDONANNON TARKOITUS

  • Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU) 2 artiklan mukaan Euroopan unionin (EU) perustana olevat arvot ovat ihmisarvon kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo, oikeusvaltio ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vähemmistöihin kuuluvien oikeudet mukaan luettuina. Nämä ovat EU:n jäsenvaltioille yhteisiä arvoja yhteiskunnassa, jolle on ominaista moniarvoisuus, syrjimättömyys, suvaitsevaisuus, oikeudenmukaisuus, yhteisvastuu sekä naisten ja miesten tasa-arvo. SEU-sopimuksen 49 artiklassa määrätään, että sitoutuminen näiden arvojen edistämiseen on ehto sille, että mikä tahansa Euroopan valtio voi hakea EU:n jäsenyyttä, ja ennakkoedellytys kaikkien sopimuksista ja kansainvälisestä oikeudesta aiheutuvien oikeuksien ja velvollisuuksien noudattamiselle.
  • SEU-sopimuksen 7 artiklalla pyritään varmistamaan, että kaikki jäsenvaltiot noudattavat EU:n yhteisiä arvoja, muun muassa oikeusvaltioperiaatetta.
    • Siihen sisältyvän ehkäisymekanismin (SEU-sopimuksen 7 artiklan 1 kohta) avulla Euroopan unionin neuvosto voi antaa asianomaiselle jäsenvaltiolle varoituksen, ennen kuin vakava loukkaus on varsinaisesti toteutunut.
    • Siihen sisältyvän seuraamusmekanismin (SEU-sopimuksen 7 artiklan 2 kohta) avulla neuvosto voi pidättää tiettyjä EU:n perussopimuksista johtuvia asianomaiselle jäsenvaltiolle kuuluvia oikeuksia, mukaan lukien sen äänestysoikeus neuvostossa. Siinä tapauksessa vakavan rikkeen on pitänyt jatkua jo jonkin aikaa.
  • Tiedonannossa esitetään joitakin toimia oikeusvaltioperiaatteen vahvistamiseksi Euroopassa. Oikeusvaltioperiaate on ennakkoedellytys jäsenvaltioiden keskinäiselle luottamukselle ja sille, että kansalaiset voivat harjoittaa EU:n oikeuden mukaisia oikeuksiaan.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Vuoden 2019 tiedonanto

Heinäkuussa 2019 annetussa tiedonannossa määritetään Euroopan komission toimintasuunnitelma eli kolmen aihepiirin ympärille kootut konkreettiset aloitteet.

  • Oikeusvaltiokulttuurin edistäminen yhteistyön vahvistamiseksi Euroopan neuvoston, mukaan lukien Venetsian komissio ja lahjonnan vastainen valtioiden ryhmä, sekä muiden kansainvälisten järjestöjen, kuten Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ja Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön, kanssa.
  • Oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvien ongelmien ehkäiseminen ottamalla käyttöön oikeusvaltioperiaatetta koskeva tarkastelukierros, mukaan lukien vuotuinen oikeusvaltioperiaatetta koskeva kertomus, joka kattaa kaikki jäsenvaltiot (ks. jäljempänä).
  • Tehokas reagointi oikeusvaltioperiaatteen rikkomiseen käyttämällä edelleen kattavasti komission täytäntöönpanovaltuuksia perussopimusten valvojana, jotta varmistetaan oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvien EU:n oikeuden vaatimusten noudattaminen. Komissio noudattaa oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvissä rikkomusmenettelyissä strategista lähestymistapaa ja pyytää nopeutettuja menettelyjä ja välitoimia aina kun se on tarpeen Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytännössä vahvistettujen standardien edistämiseksi.

Tiedonanto perustuu komission vuonna 2014 hyväksymään toimintakehykseen oikeusvaltioperiaatetta kohtaavien järjestelmätahon uhkien varalta. Tämä toimintakehys täydentää rikkomusmenettelyjä, jotka käynnistetään, kun jotakin EU:n lakia on rikottu, ja SEU-sopimuksen 7 artiklassa tarkoitettuja mekanismeja, jotka vakavimmissa tapauksissa mahdollistavat äänestysoikeuden pidättämisen neuvostossa, jos jokin jäsenvaltio loukkaa jatkuvasti ja vakavasti EU:n arvoja. Siinä myös määritetään, miten komissio käy vuoropuhelua kyseisen jäsenvaltion kanssa ja estää näin oikeusvaltioperiaatteeseen kohdistuvan järjestelmätahon uhan pahenemisen. Tilannetta koskevan arviointinsa valmistelemisessa komissio voi hyötyä muiden EU:n toimielinten ja kansainvälisten järjestöjen asiantuntemuksesta.

Oikeusvaltiomekanismi

Vuonna 2019 määritetyn toimintasuunnitelman seurauksena komissio on julkaissut osana oikeusvaltioperiaatetta koskevaa vuotuista tarkastelukierrosta vuotuisen kertomuksen oikeusvaltioperiaatteesta vuosina 2020, 2021 ja 2022. Tarkastelukierroksen tarkoituksena on edistää oikeusvaltioperiaatetta kaikissa jäsenvaltioissa ja torjua haasteiden ilmaantumista tai syvenemistä. Kukin kertomus keskittyy neljään keskeiseen tekijään:

  • oikeusjärjestelmät (niiden riippumattomuus, laatu ja tehokkuus)
  • korruptiontorjuntakehys (oikeudelliset ja institutionaaliset järjestelyt, ehkäisevät toimenpiteet, rangaistustoimenpiteet)
  • tiedotusvälineiden moniarvoisuus ja vapaus (sääntelyelimet, omistajuuden avoimuus ja valtion puuttuminen, toimittajien suojelu)
  • muut hallitusjärjestelmän osien keskinäiseen valvontajärjestelmään liittyvät institutionaaliset kysymykset (lainsäädäntöprosessi, riippumattomat viranomaiset, saatavuus, laillisuusvalvonta, kansalaisyhteiskunnan järjestöt).

Kukin kertomus sisältää luvun kustakin jäsenvaltiosta. Kertomuksissa analysoidaan uutta kehitystä raportointikaudella sekä edellisessä kertomuksessa havaittujen haasteiden ja kehityksen perusteella toteutettuja jatkotoimia. Vuoden 2022 kertomuksesta alkaen komissio on sisällyttänyt kertomukseen suosituksia jäsenvaltioille.

TAUSTAA

Lisätietoja:

ASIAKIRJAT

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – I osasto – Yhteiset määräykset – 2 artikla (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 17)

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – I osasto – Yhteiset määräykset – 7 artikla (aiempi SEU-sopimuksen 7 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 19–20)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Oikeusvaltioperiaatteen lujittaminen unionissa: Toimintasuunnitelma (COM(2019) 343 final, 17.7.2019)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Oikeusvaltiokertomus 2022 – Oikeusvaltiotilanne Euroopan unionissa (COM(2022) 500 final, 13.7.2022)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Oikeusvaltiokertomus 2021 – Oikeusvaltiotilanne Euroopan unionissa (COM(2021) 700 final, 20.7.2021)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Oikeusvaltiokertomus 2020 – Oikeusvaltiotilanne Euroopan unionissa (COM(2020) 580 final, 30.9.2020)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle ja neuvostolle – Oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen lujittamisesta unionissa – Tilannekatsaus ja mahdolliset jatkotoimet (COM(2019) 163 final, 3.4.2019)

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – VI osasto – Loppumääräykset – 49 artikla (aiempi SEU-sopimuksen 49 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 43)

Neuvoston ja jäsenvaltojen päätelmät tapaamisesta neuvoston kanssa 16 päivänä joulukuuta 2014 oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen varmistamisesta.

Euroopan komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle – Uusi EU:n toimintakehys oikeusvaltioperiaatteen vahvistamiseksi (COM(2014) 158 final, 11.3.2014)

Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 7 artiklasta – Unionin perusarvojen kunnioittaminen ja edistäminen (KOM(2003) 606 lopullinen, 15.10.2003)

Viimeisin päivitys: 13.07.2022

Alkuun