EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Eurodac: Et europæisk system til sammenligning af asylansøgeres fingeraftryk

Eurodac: Et europæisk system til sammenligning af asylansøgeres fingeraftryk

 

RESUMÉ AF:

Forordning (EU) nr. 603/2013 om Eurodac, EU’s database over asylansøgeres fingeraftryk til sammenligning af deres fingeraftryk

HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?

  • Den udvider Eurodac, som er en biometrisk database for hele Den Europæiske Union (EU), der indeholder fingeraftryk af asylansøgere og statsborgere fra lande, der ikke er en del af EU eller det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS), til sammenligning mellem EU-medlemsstaterne.
  • Formålet er at:
    • gøre det nemmere for medlemsstaterne at afgøre, hvem der har ansvaret for at undersøge en asylansøgning ved at sammenligne fingertryk af asylansøgere og statsborgere fra ikke-EU/EØS-lande med en central database og
    • give retshåndhævende myndigheder mulighed for under strenge betingelser at konsultere Eurodac i forbindelse med efterforskning, opdagelse eller forebyggelse af terrorhandlinger eller andre alvorlige lovovertrædelser.

HOVEDPUNKTER

  • Hver medlemsstat skal tage fingeraftryk af alle asylansøgere og dem, der pågribes i forbindelse med forsøg på ulovlig passage af en grænse (f.eks. statsborgere fra ikke-EU/EØS-lande eller statsløse personer, der kommer ind i EU uden gyldige dokumenter), og som er over 14 år. Landene skal desuden inden for 72 timer videregive dataene til Eurodac.
  • Når en asylansøger eller statsborger fra et ikke-EU/EØS-land opholder sig ulovligt i en medlemsstat, kan den pågældende medlemsstat konsultere Eurodac for at afgøre, om personen tidligere har ansøgt om asyl i en medlemsstat, eller om vedkommende tidligere er blevet pågrebet i forbindelse med forsøg på ulovligt at komme ind i EU.
  • Fingeraftryksoplysninger skal slettes, når asylansøgere eller statsborgere fra ikke-EU/EØS-lande eller statsløse personer opnår statsborgerskab i en medlemsstat.
  • Forordningen hjælper med at anvende Dublin III-forordningen (forordning (EU) nr. 604/2013), der fastlægger reglerne for, hvordan det afgøres, hvilken medlemsstat der har ansvaret for at undersøge en asylansøgning.
  • I den oprindelige Eurodac-lovgivning (forordning (EF) nr. 2725/2000) var der ikke mulighed for, at retshåndhævende myndigheder kunne anmode om sammenligning af oplysninger. Denne forordning giver politistyrker og Den Europæiske Unions Agentur for Retshåndhævelsessamarbejde mulighed for at sammenligne fingeraftryk, der er knyttet til efterforskninger, med dem i Eurodac. På grund af den grundlæggende ret til privatlivets fred må retshåndhævende myndigheder dog kun benytte Eurodac med henblik på sammenligninger:
    • hvor der er rimelig grund til at tro, at en sammenligning vil bidrage væsentligt til at forebygge, opdage eller efterforske en terrorhandling eller andre alvorlige lovovertrædelser
    • som sidste udvej, efter at der forinden er gennemført flere andre kontroller.
  • Ingen data fra Eurodac må deles med ikke-EU-lande (bortset fra Island og Norge).
  • Nogle asylansøgere og statsborgere fra ikke-EU/EØS-lande eller statsløse personer har nægtet at samarbejde med medlemsstaternes forsøg på at tage deres fingeraftryk til Eurodac-databasen. Dette foranledigede Europa-Kommissionen til at udarbejde et dokument om mulig bedste praksis, hvad angår registrering af fingeraftryk.
  • Protokollen mellem EU, Island og Norge samt protokollen med Liechtenstein og Schweiz, der begge blev undertegnet i 2020, udvider anvendelsen af forordning (EU) nr. 603/2013 om kriterier og mekanismer til afgørelse af, hvilken stat der er ansvarlig for behandlingen af en asylansøgning vedrørende adgang til Eurodac med henblik på retshåndhævelse til Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz.

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?

Den trådte i kraft den 20. juli 2015.

Protokollen med Liechtenstein og Schweiz trådte i kraft den 1. maj 2022. Protokollen med Island og Norge trådte i kraft den 1. september 2022.

BAGGRUND

Eurodac blev oprindeligt oprettet i 2000 (forordning (EF) nr. 2725/2000) og har været operativ siden 2003. Kommissionen anser den for et meget vellykket informationsteknologisk værktøj.

For yderligere oplysninger henvises til:

  • Eurodac (Det Europæiske Agentur for den Operationelle Forvaltning af Store IT-Systemer inden for Området med Frihed, Sikkerhed og Retfærdighed).

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 603/2013 af 26. juni 2013 om oprettelse af »Eurodac« til sammenligning af fingeraftryk med henblik på en effektiv anvendelse af forordning (EU) nr. 604/2013 om fastsættelse af kriterier og procedurer til afgørelse af, hvilken medlemsstat der er ansvarlig for behandlingen af en ansøgning om international beskyttelse, der er indgivet i en af medlemsstaterne af en tredjelandsstatsborger eller en statsløs og om medlemsstaternes retshåndhævende myndigheders og Europols adgang til at indgive anmodning om sammenligning med Eurodacoplysninger med henblik på retshåndhævelse og om ændring af forordning (EU) nr. 1077/2011 om oprettelse af et europæisk agentur for den operationelle forvaltning af store it-systemer inden for området med frihed, sikkerhed og retfærdighed (EUT L 180 af 29.6.2013, s. 1-30).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Meddelelse om ikrafttrædelse af protokollen mellem Den Europæiske Union, Det Schweiziske Forbund og Fyrstendømmet Liechtenstein til aftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Det Schweiziske Forbund om kriterier og procedurer for fastsættelse af, hvilken stat der er ansvarlig for behandlingen af en asylansøgning indgivet i en medlemsstat eller i Schweiz, vedrørende adgang til Eurodac med henblik på retshåndhævelse (EUT L 240 af 16.9.2022, s. 1).

Meddelelse om ikrafttrædelse af protokollen mellem Den Europæiske Union, Island og Kongeriget Norge til aftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Republikken Island og Kongeriget Norge om kriterier og procedurer for fastsættelse af, hvilken stat der er ansvarlig for behandlingen af en asylansøgning indgivet i en medlemsstat eller i Island eller Norge, vedrørende adgang til Eurodac med henblik på retshåndhævelse (EUT L 240 af 16.9.2022, s. 2).

Protokol mellem Den Europæiske Union, Island og Kongeriget Norge til aftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Republikken Island og Kongeriget Norge om kriterier og procedurer for fastsættelse af, hvilken stat der er ansvarlig for behandlingen af en asylansøgning indgivet i en medlemsstat eller i Island eller Norge, vedrørende adgang til Eurodac med henblik på retshåndhævelse (EUT L 64 af 3.3.2020, s. 3-7).

Protokol mellem Den Europæiske Union, Det Schweiziske Forbund og Fyrstendømmet Liechtenstein til aftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Det Schweiziske Forbund om kriterier og procedurer for fastsættelse af, hvilken stat der er ansvarlig for behandlingen af en asylansøgning indgivet i en medlemsstat eller i Schweiz, vedrørende adgang til eurodac med henblik på retshåndhævelse (EUT L 32 af 4.2.2020, s. 3-7).

Kommissionens arbejdsdokument om gennemførelsen af Eurodac-forordningen i forbindelse med forpligtelsen til at tage fingeraftryk (SWD(2015) 150 final af 27.5.2015).

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 604/2013 af 26. juni 2013 om fastsættelse af kriterier og procedurer til afgørelse af, hvilken medlemsstat der er ansvarlig for behandlingen af en ansøgning om international beskyttelse, der er indgivet af en tredjelandsstatsborger eller en statsløs i en af medlemsstaterne (omarbejdning) (EUT L 180 af 29.6.2013, s. 31-59).

Efterfølgende ændringer af forordning (EU) nr. 604/2013 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

seneste ajourføring 28.09.2022

Op