EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Pålidelig benchmarking for miljøpræstationer

Pålidelig benchmarking for miljøpræstationer

Opbygning af det indre marked for grønne produkter er et initiativ fra Europa-Kommissionen, som skal fremme brugen af grønne produkter og organisationer med to nye metoder til forbedring af måling af og oplysning om miljøpræstationer.

DOKUMENT

Meddelelse fra Europa-Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet: Opbygning af det indre marked for grønne produkter - fremme af bedre oplysning om produkters og organisationers miljøpræstationer [COM(2013) 196 endelig version - ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende]

RESUMÉ

Grønne produkter sikrer mere effektiv brug af ressourcerne og forårsager mindre skade på miljøet sammenlignet med andre lignende produkter. De gavner også samfundet ved at øge forbrugernes tilfredshed, fremme innovation og skabe bæredygtig beskæftigelse. En mere ressourcestærk EU-økonomi vil kunne generere 2,8 millioner jobs inden 2020.

På verdensplan anslås markedet for grønne produkter at ligge på 4,2 mia. EUR. Selv om EU har en femtedel af markedet, udgør grønne produkter stadig en lille del af det indre marked.

Opbygning af det indre marked for grønne produkter

Dette initiativ har som målsætning at fremme den frie bevægelighed for grønne produkter på tværs af EU ved at fjerne potentielle barrierer, særligt manglen på en fælles definition for grønne produkter og organisationer. Endnu en barriere er de høje omkostninger, virksomhederne har i forbindelse med forskellige etiketterings- og kontrolordninger.

Nu introducerer Europa-Kommissionen to metoder, som skal fjerne tvetydigheden - for ikke at nævne forbrugernes skepsis - som ofte er forbundet med såkaldte grønne produkter. Metoderne vedrørende produkters miljøaftryk (PEF) og organisationers miljøaftryk (OEF) er udviklet til at forbedre måling af og oplysning om grønne produkters miljøpræstation.

Sammenlignet med eksisterende metoder tilbyder PEF og OEF adskillige fordele. Blandt disse er den klare identifikation af potentiel påvirkning af miljøet, som kræver evaluering i en omfattende livscyklusvurdering (LCA) samt forskellige datakvalitetskrav.

Begge metoder er fulgt af kategoriregler (CR), som gør det lettere at sammenligne produkter eller sektorer, fordi man fokuserer på kun tre eller fire miljøpåvirkninger. For eksempel kan PEFCR bruges til at opstille et repræsentativt rengøringsmiddel. Producenterne ville så kunne måle miljøpræstationen for nyudviklede rengøringsmidler i forhold til dette middel.

Bedre kommunikation

Ud over disse to metoder anbefaler Kommissionen følgende principper til brug ved oplysning om produkters og organisationers miljøpræstationer:

  • gennemsigtighed
  • tilgængelighed og disponibilitet
  • troværdighed
  • fuldstændighed
  • sammenlignelighed
  • klarhed.

Kommissionen vil teste og evaluere disse to metoder over de kommende tre år, mens de udvikler miljømæssige benchmarks for hver af dem. Den vil også undersøge alternative metoder. Kommissionen vil herefter vurdere, hvor vellykket brugen af PEF og OEF samt andre benchmarks er. Målet er at udvikle miljømæssige præstationsværktøjer og -standarder.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Meddelelse fra Europa-Kommissionen af 20. september 2011 til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Køreplan til et ressourceeffektivt Europa [KOM(2011) 571 endelig - ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende]

Kommissionens henstilling 2013/179/EU om brug af fælles metoder til at måle og formidle oplysninger om produkters og organisationers miljøpræstationer over hele deres livscyklus [Den Europæiske Unions Tidende L 124 af 4.5.2013]

Seneste ajourføring: 05.02.2014

Op