EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0615

Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 615/2014 av den 6 juni 2014 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller arbetsprogram för stöd till sektorn för olivolja och bordsoliver

OJ L 168, 7.6.2014, p. 95–102 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2014/615/oj

7.6.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 168/95


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 615/2014

av den 6 juni 2014

om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller arbetsprogram för stöd till sektorn för olivolja och bordsoliver

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 av den 17 december 2013 om finansiering, förvaltning och övervakning av den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 352/78, (EG) nr 165/94, (EG) nr 2799/98, (EG) nr 814/2000, (EG) nr 1290/2005 och (EG) nr 485/2008 (1), särskilt artiklarna 57.2, 58.4, 62.2, 63.5, 64.7 och 66.4,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 av den 17 december 2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 922/72, (EEG) nr 234/79, (EG) nr 1037/2001 och (EG) nr 1234/2007 (2), särskilt artikel 31, och

av följande skäl:

(1)

I förordning (EU) nr 1308/2013 fastställs bestämmelser om stödprogram för sektorn för olivolja och bordsoliver. För att den nya rättsliga ram som upprättas genom förordningen ska fungera väl och tillämpas på ett enhetligt sätt har kommissionen fått befogenhet att anta genomförandeakter som fastställer åtgärder för förordningens tillämpning när det gäller dessa arbetsprogram. Genomförandeakterna kommer att ersätta bestämmelserna i förordning (EG) nr 867/2008, upphävd genom kommissionens delegerade förordning (EU) nr 611/2014 (3).

(2)

För att se till att producentmedlemsstaterna kan genomföra stödordningen för sektorn för olivolja och bordsoliver bör det fastställas förfaranden för arbetsprogrammen och ändringar av dessa, utbetalning av unionsstöd, inbegripet förskottsutbetalning, garantibelopp, kontroller och inspektionsrapporter samt korrigeringar och påföljder vid oegentligheter och försumlighet i samband med tillämpningen av arbetsprogrammen.

(3)

För att se till att den finansiering som står till respektive medlemsstats förfogande används på ett korrekt sätt bör det fastställas ett årligt förfarande för ändring av godkända arbetsprogram för det efterföljande året, så att hänsyn tas till eventuella väl motiverade ändringar i förhållande till de ursprungliga förutsättningarna. Dessutom bör medlemsstaterna kunna fastställa vilka villkor som måste vara uppfyllda för en ändring av ett arbetsprograms innehåll och budget utan att de årliga belopp som producentmedlemsstaterna håller inne enligt artikel 29.2 i förordning (EU) nr 1308/2013 överskrids. I samband med ändringar av arbetsprogram, och för att tillämpningen av arbetsprogrammen ska vara flexibel, bör en sista ansökningsdag fastställas.

(4)

För att kunna påbörja genomförandet av arbetsprogrammen i tid bör de stödmottagande organisationerna inom olivsektorn genom att ställa en säkerhet på de villkor som fastställs i förordning (EU) nr 1306/2013 kunna få ett förskott på högst 90 % av unionens bidrag för varje år som berörs av det godkända arbetsprogrammet. Formerna för en sådan förskottsutbetalning bör fastställas.

(5)

Det bör fastställas att en ansökan om stöd måste lämnas in av en erkänd producentorganisation, en erkänd sammanslutning av producentorganisationer eller en erkänd branschorganisation (nedan kallade stödmottagande organisationer) vid den berörda medlemsstatens utbetalningsställe enligt en exakt tidsplan. Det bör också fastställas att en sådan ansökan måste utformas enligt en förlaga som den behöriga myndigheten tillhandahåller och att den åtföljs av verifikationer avseende genomförandet av arbetsprogrammen och de faktiska utgifterna. Det bör fastställas att medlemsstatens utbetalningsställe betalar ut stödet och frisläpper säkerheten efter det att hela arbetsprogrammet har avslutats, verifikationerna granskats och kontrollerna utförts.

(6)

För att se till att arbetsprogrammen genomförs på ett tillfredsställande sätt bör de berörda medlemsstaterna på grundval av en riskanalys upprätta en plan för kontroller på platsen hos ett stickprov av de stödmottagande organisationerna och kontrollera att de villkor som krävs för att få stöd från unionen är uppfyllda. Det bör fastställas att det i samband med varje kontroll på platsen utfärdas en detaljerad inspektionsrapport. Dessutom bör medlemsstaterna upprätta ett lämpligt system för korrigeringar och påföljder vid oegentligheter enligt vilket alla former av felaktiga utbetalningar återkrävs, i förekommande fall jämte ränta.

(7)

För att sörja för att genomförandet av arbetsprogrammen följs upp och utvärderas under hela genomförandeperioden måste de stödmottagande organisationerna upprätta en rapport över sin verksamhet och lämna denna till de berörda medlemsstaternas nationella myndigheter. Rapporterna bör även lämnas till kommissionen.

(8)

För att öka de samlade effekterna av de arbetsprogram som genomförs inom området uppföljning och förvaltning av sektorn och marknaden för olivolja och bordsoliver bör det fastställas att de stödmottagande organisationerna och medlemsstaterna offentliggör resultaten av de vidtagna åtgärderna på sina webbplatser.

(9)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från förvaltningskommittén för den samlade marknadsordningen inom jordbruket.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Tillämpningsområde

I denna förordning fastställs tillämpningsföreskrifter för förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller genomförande av arbetsprogram inom sektorn för olivolja och bordsoliver, ändringar av dessa, utbetalning av stöd, inbegripet förskottsutbetalningar, förfaranden och det garantibelopp som ska ställas när en ansökan om godkännande av ett arbetsprogram lämnas in och när ett förskott på stöd betalas ut.

Artikel 2

Ändring av arbetsprogram

1.   En stödmottagande organisation får, enligt ett förfarande som medlemsstaten fastställer, begära ändring av sitt redan godkända arbetsprograms innehåll och budget, men utan att dessa ändringar får medföra att det belopp som fastställs för den berörda medlemsstaten i artikel 29.2 i förordning (EU) nr 1308/2013 överskrids.

2.   En begäran om ändring av ett arbetsprogram, inbegripet sammanslagning av olika arbetsprogram, ska åtföljas av verifikationer i vilka det anges skäl för ändringarna, vilken typ av ändring det rör sig om och vilka effekter ändringarna förväntas få. Den stödmottagande organisationen ska lägga fram begäran för medlemsstatens behöriga myndighet senast den 31 december året före det år då programmet genomförs.

3.   Om stödmottagande organisationer som har gått samman hade egna arbetsprogram före sammanslagningen ska de genomföra sina program parallellt och separat fram till den 1 januari året efter sammanslagningen.

Genom avvikelse från första stycket har medlemsstaterna rätt att på begäran av de stödmottagande organisationerna i vederbörligen motiverade fall tillåta att de separata arbetsprogrammen genomförs parallellt utan att de slås samman.

4.   Ändringar i ett arbetsprogram ska börja tillämpas två månader efter det att den behöriga myndigheten har mottagit begäran, utom om den behöriga myndigheten anser att ändringarna inte uppfyller de tillämpliga villkoren. I detta fall ska den informera den stödmottagande organisationen, som därefter kan lägga fram en reviderad version av sitt arbetsprogram.

5.   Om det unionsstöd som den stödmottagande organisationen har fått är lägre än beloppet i det godkända arbetsprogrammet får stödmottagaren anpassa sitt program till det erhållna stödet. Stödmottagaren ska begära godkännande av denna ändring av arbetsprogrammet hos den behöriga myndigheten.

6.   Genom avvikelse från punkterna 2 och 4 får den behöriga myndigheten under genomförandet av ett arbetsprogram godkänna ändringar av en åtgärd i arbetsprogrammet, förutsatt att

a)

den stödmottagande organisationen meddelar den behöriga myndigheten ändringen av åtgärden två månader innan åtgärden börjar genomföras,

b)

meddelandet åtföljs av verifikationer i vilka det ska anges skäl för ändringen, vilken typ av ändring det är fråga om och vilka effekter den föreslagna ändringen förväntas få, samt bevis för att ändringen inte ändrar arbetsprogrammets ursprungliga målsättning,

c)

anslaget som tilldelats för den berörda åtgärdens område förblir stabilt,

d)

fördelningen av medel till andra åtgärder inom den berörda åtgärdens område uppgår till högst 40 000 euro.

7.   Om den behöriga myndigheten inte inom en månad från och med dagen då den fick meddelande om ändring av åtgärden framför motiverade invändningar avseende underlåtelse att uppfylla de villkor som avses i punkt 6 ska ändringen anses vara godkänd.

Artikel 3

Förskott

1.   En stödmottagande organisation som har ansökt om förskott i enlighet med artikel 7.3 h i den delegerade förordningen (EU) nr 611/2014 ska, på de villkor som anges i punkt 2 i den här artikeln, få ett förskott på totalt högst 90 % av unionsbidraget för varje år som omfattas av det godkända arbetsprogrammet.

2.   Före utgången av den månad som närmast följer på den månad då det godkända arbetsprogrammet börjar genomföras varje år, ska medlemsstaten göra en första utbetalning motsvarande halva det belopp som avses i punkt 1 till den berörda stödmottagande organisationen. En andra förskottsutbetalning, motsvarande återstoden av beloppet, ska göras efter den kontroll som avses i punkt 3.

3.   Innan medlemsstaten gör den andra utbetalningen ska den kontrollera att den första förskottsutbetalningen faktiskt har använts och att de åtgärder som är knutna till den har genomförts. Medlemsstaten ska göra denna kontroll på grundval av den årsrapport som avses i artikel 9 eller på grundval av den inspektionsrapport som avses i artikel 7.

Artikel 4

Ställande av säkerhet

1.   Ett villkor för de förskott som avses i artikel 3 är att den berörda stödmottagande organisationen har ställt en säkerhet i enlighet med artikel 66.1 i förordning (EU) nr 1306/2013 på ett belopp motsvarande 110 % av det förskottsbelopp som begärts.

2.   Före ett datum som medlemsstaten fastställer, dock senast den 31 mars, får de stödmottagande organisationerna ansöka om att den säkerhet som avses i punkt 1 frisläpps upp till ett belopp uppgående till de sammanlagda utgifter som med avseende på den första förskottsutbetalningen faktiskt har genomförts och kontrollerats av medlemsstaten. Medlemsstaten ska fastställa vilka verifikationer som ska åtfölja ansökan, samt kontrollera dessa, och frisläppa den säkerhet som motsvarar de berörda utgifterna senast under den andra månaden efter det att ansökan lämnades in.

Artikel 5

Utbetalning av unionsstöd

1.   När det gäller utbetalning av unionsstöd enligt artikel 29.2 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska en stödmottagande organisation före ett datum som medlemsstaten fastställer, dock senast den 30 juni året efter vart och ett av arbetsprogrammets genomförandeår, ansöka om detta hos medlemsstatens utbetalningsställe.

Medlemsstatens utbetalningsställe får till den stödmottagande organisationen betala ut unionsstöd för varje år som arbetsprogrammet genomförs efter att på grundval av den årsrapport som avses i artikel 9 eller den inspektionsrapport som avses i artikel 7 ha kontrollerat att de åtgärder som motsvarar de två förskottsutbetalningar som avses i artikel 3.3 faktiskt har genomförts.

Ansökningar om unionsstöd som lämnas in efter den 30 juni ska avslås och de belopp som eventuellt erhållits som förskott på finansieringen av arbetsprogrammet ska betalas tillbaka enligt förfarandet i artikel 8.

2.   Ansökan om unionsstöd ska göras enligt den förlaga som medlemsstatens behöriga myndighet tillhandahåller. För att ansökan ska godtas ska den åtföljas av följande:

a)

En rapport som innehåller

i)

en exakt beskrivning av de programetapper som har genomförts, uppdelad per område och åtgärd enligt artikel 3 i den delegerade förordningen (EU) nr 611/2014,

ii)

en förklaring av eventuella skillnader mellan de etapper av arbetsprogrammet som medlemsstaten godkänt och de etapper av arbetsprogrammet som faktiskt har genomförts,

iii)

en utvärdering av arbetsprogrammet på grundval av de kriterier som anges i artikel 6 i den delegerade förordningen (EU) nr 611/2014.

b)

Fakturor och bankdokument som styrker betalningen av utgifterna under arbetsprogrammets genomförandeperiod.

c)

Handlingar som styrker att de stödmottagande organisationernas och den berörda medlemsstatens finansiella bidrag faktiskt har betalats.

3.   Ansökningar om finansiering som inte uppfyller villkoren i punkterna 1 och 2 ska betraktas som icke godtagbara och ska avslås. Den berörda stödmottagande organisationen kan inge en ny ansökan om finansiering tillsammans med styrkande handlingar och saknade uppgifter inom en tidsfrist som fastställs av medlemsstaten.

4.   Ansökningar som rör utgifter för genomförda åtgärder som betalats mer än två månader efter utgången av arbetsprogrammets genomförandeperiod ska avslås.

5.   Senast tre månader efter den dag då ansökan om stöd och de styrkande handlingar som avses i punkt 2 lämnades in, och efter granskning av de styrkande handlingarna och de kontroller som avses i artikel 6, ska medlemsstaten betala ut unionsstödet och i förekommande fall frisläppa den säkerhet som avses i artikel 4. Den säkerhet som avses i artikel 7.3 g i den delegerade förordningen (EU) nr 611/2014 ska frisläppas efter det att hela arbetsprogrammet har genomförts, de styrkande handlingarna har granskats och kontrollerna enligt artikel 6 har genomförts.

Artikel 6

Kontroller på plats

1.   Medlemsstaterna ska kontrollera att villkoren för unionsstöd är uppfyllda, särskilt när det gäller

a)

iakttagande av de villkor för erkännande av stödmottagande organisationer som avses i artiklarna 152, 154, 156, 157 och 158 i förordning (EU) nr 1308/2013,

b)

genomförandet av de godkända arbetsprogrammen, däribland bestämmelserna om investeringar och tjänster,

c)

de faktiska utgifterna i förhållande till det stöd som begärts och det finansiella bidraget från de berörda aktörerna inom olivsektorn.

2.   Medlemsstatens behöriga myndigheter ska genomföra en plan för kontroller av arbetsprogrammen hos ett urval av stödmottagande organisationer som tas fram på grundval av en riskanalys och som varje år omfattar minst 30 % av de organisationer som tar emot unionsstöd enligt artikel 29 i förordning (EU) nr 1308/2013. Vid urvalet tas hänsyn till följande:

a)

Alla producentorganisationer och deras sammanslutningar ska kontrolleras på platsen åtminstone en gång under genomförandet av det godkända arbetsprogrammet efter det att förskottet betalats ut och före den sista utbetalningen av unionsstöd.

b)

Alla branschorganisationer ska kontrolleras varje år som varje godkänt arbetsprogram genomförs. Om förskott betalats ut under året ska kontrollen göras efter dagen för utbetalning av detta förskott.

Om kontrollerna visar på oegentligheter ska den behöriga myndigheten göra ytterligare kontroller under det innevarande året och öka antalet kontrollerade stödmottagande organisationer det påföljande året.

3.   Den behöriga myndigheten ska fastställa vilka stödmottagande organisationer som ska kontrolleras på grundval av en riskanalys som beaktar

a)

finansieringsbeloppet för det godkända arbetsprogrammet,

b)

typen av åtgärder som finansieras inom arbetsprogrammet,

c)

hur långt man kommit i arbetsprogrammets genomförande,

d)

resultaten av kontrollerna på platsen före, eller verifikationerna under, det erkännandeförfarande som avses i artiklarna 154.4 och 158.5 i förordning (EU) nr 1308/2013,

e)

andra riskfaktorer som medlemsstaterna fastställer.

4.   Kontroller på plats ska göras utan förvarning. För att underlätta kontrollarbetet får dock den kontrollerade stödmottagande organisationen informeras högst 48 timmar i förväg.

5.   Tiden för varje kontroll på plats ska överensstämma med hur långt det godkända programmets genomförande har kommit och med utgifterna för investeringar och tjänster.

Artikel 7

Inspektionsrapporter

För varje kontroll på plats enligt artikel 6 ska en rapport göras med en noggrann redogörelse för bland annat

a)

dag och tid för kontrollen,

b)

en förteckning över närvarande personer,

c)

en förteckning över kontrollerade fakturor,

d)

referenser till de utvalda fakturorna i inköps- eller försäljningsregister och momsregister i vilka de utvalda fakturorna registrerats,

e)

bankdokument som styrker att de utvalda beloppen betalats,

f)

uppgifter om redan genomförda åtgärder som särskilt analyserats på plats,

g)

kontrollresultat.

Artikel 8

Medel som betalats ut felaktigt och påföljder

1.   I de fall där det erkännande som avses i artiklarna 154 och 158 i förordning (EU) nr 1308/2013 återkallas på grund av att den stödmottagande organisationen avsiktligt eller till följd av grov vårdslöshet inte har uppfyllt sina åtaganden ska den stödmottagande organisationen uteslutas från unionsstöd för hela arbetsprogrammet.

2.   Om en åtgärd inte genomförs i enlighet med arbetsprogrammet ska den stödmottagande organisationen uteslutas från stöd för åtgärden i fråga.

3.   Om en åtgärd som senare visar sig inte berättiga till stöd har genomförts enligt det godkända arbetsprogrammet, kan medlemsstaten besluta att betala ut stödet eller att inte återkräva redan utbetalda belopp, om ett sådant beslut är tillåtet i jämförbara fall som finansieras via den nationella budgeten och om den stödmottagande organisationen inte har handlat vårdslöst eller uppsåtligt.

4.   I fall av grov vårdslöshet eller oriktiga uppgifter ska den stödmottagande organisationen uteslutas från

a)

offentlig finansiering för hela arbetsprogrammet och

b)

unionsstöd enligt artikel 29 i förordning (EU) nr 1308/2013 under hela treårsperioden som följer på den period för vilken oegentligheten konstaterades.

5.   När finansiering är utesluten i enlighet med punkterna 1, 2 och 4 ska den behöriga myndigheten återkräva det offentliga stöd som redan har betalats ut till den stödmottagande myndigheten.

6.   Det unionsstöd som återkrävs i enlighet med punkt 5 ska i förekommande fall ökas med ränta som beräknas på grundval av

a)

den tidsperiod som löpt mellan utbetalningen och mottagarens återbetalning,

b)

den räntesats som Europeiska centralbanken tillämpar för sina huvudsakliga refinansieringstransaktioner, som offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning, C-serien, och som gällde den dag då den felaktiga utbetalningen gjordes, ökad med tre procentenheter.

7.   Belopp från unionsstödet som återkrävts enligt denna artikel ska återbetalas till utbetalningsstället och dras av från de utgifter som finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket.

Artikel 9

Rapport från de stödmottagande organisationerna

1.   De stödmottagande organisationerna ska före den 1 maj varje år för de behöriga nationella myndigheterna lägga fram en årsrapport om genomförandet av arbetsprogrammen under det föregående genomförandeåret. Rapporterna ska omfatta

a)

uppgifter om de etapper av arbetsprogrammet som genomförts eller som håller på att genomföras,

b)

uppgifter om större ändringar av arbetsprogrammet,

c)

en utvärdering av resultaten på grundval av de indikatorer som anges i artikel 7.3 f i den delegerade förordningen (EU) nr 611/2014.

För arbetsprogrammets sista genomförandeår ska en slutrapport ersätta de rapporter som föreskrivs i första stycket.

2.   Slutrapporten ska bestå av en utvärdering av arbetsprogrammet och innehålla åtminstone följande:

a)

En redogörelse på grundval av de indikatorer som anges i artikel 7.3 f i den delegerade förordningen (EU) nr 611/2014 och alla andra relevanta kriterier, som förklarar i vilken utsträckning de mål som satts upp i programmet har uppnåtts.

b)

En förklaring av de ändringar som gjorts av arbetsprogrammet.

c)

Upplysning om eventuella faktorer som bör beaktas vid utarbetandet av nästa arbetsprogram.

3.   Uppgifter som samlats in och studier som genomförts i samband med genomförandet av åtgärder enligt artikel 3.1 a i den delegerade förordningen (EU) nr 611/2014 ska offentliggöras på den stödmottagande organisationens webbplats när åtgärden i fråga har genomförts.

Artikel 10

Meddelanden från medlemsstaterna

1.   Innan ett nytt treårigt arbetsprogram inleds, dock senast den 31 januari året efter det att det föregående programmet har avslutats, ska de behöriga myndigheterna underrätta kommissionen om de nationella bestämmelser som antagits för genomförandet av denna förordning, och särskilt bestämmelser avseende

a)

de villkor för erkännande av stödmottagande organisationer som avses i artiklarna 152, 156 och 157 i förordning (EU) nr 1308/2013,

b)

de ytterligare villkor som preciserar de stödberättigande åtgärderna och som fastställts genom tillämpning av artikel 3.3 i den delegerade förordningen (EU) nr 611/2014,

c)

de inriktningar och prioriteringar för olivsektorn som avses i artikel 6.1 a i den delegerade förordningen (EU) nr 611/2014 och de kvantitativa och kvalitativa indikatorer som avses i artikel 7.1 f i den nämnda delegerade förordningen,

d)

den tidsfrist som avses i artikel 2.3,

e)

reglerna för den förskottsordning som avses i artikel 3 och, i förekommande fall, för ordningen för nationellt stöd,

f)

genomförandet av kontroller enligt artikel 6 och korrigeringar och påföljder enligt artikel 8.

2.   Senast den 1 maj varje år som de godkända arbetsprogrammen genomförs ska de behöriga myndigheterna lämna uppgifter om följande till kommissionen:

a)

Arbetsprogrammen och deras innehåll, uppdelade per typ av stödmottagande organisation, per åtgärdsområde och per regional zon.

b)

Storleken på det stöd som tilldelats varje arbetsprogram.

c)

Tidsplanen för unionsstödet per budgetår för hela arbetsprogrammets varaktighet.

3.   Senast den 20 oktober varje år som det godkända arbetsprogrammet genomförs ska de behöriga myndigheterna lämna en rapport till kommissionen om genomförandet av denna förordning, innehållande åtminstone följande:

a)

Antal arbetsprogram som finansieras, stödmottagare, arealer, kvarnar, bearbetningsfabriker samt de volymer olivolja och bordsoliver som berörs.

b)

Detaljuppgifter om de åtgärder som planeras inom vart och ett av åtgärdsområdena.

c)

Diskrepanser mellan planerade och faktiskt genomförda åtgärder och deras inverkan på utgifterna.

d)

Bedömning och utvärdering av arbetsprogrammen, bl.a. med hänsyn till den utvärdering som avses i artikel 5.2 a iii.

e)

Statistik över de kontroller och inspektionsrapporter som utförts i enlighet med artiklarna 6 och 7 och de korrigeringar eller påföljder som tillämpats enligt artikel 8.

f)

Utgifter per arbetsprogram och per åtgärdsområde och åtgärd samt finansiella bidrag från unionen, medlemsstaten och de stödmottagande organisationerna.

4.   De meddelanden som avses i denna artikel ska lämnas i enlighet med kommissionens förordning (EG) nr 792/2009 (4).

5.   De berörda medlemsstaternas behöriga myndigheter ska på sina webbplatser offentliggöra alla uppgifter som samlats in och de studier som genomförts i samband med åtgärder enligt artikel 3.1 a i den delegerade förordningen (EU) nr 611/2014 efter det att åtgärderna genomförts.

Artikel 11

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den sjunde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 6 juni 2014.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 347, 20.12.2013, s. 549.

(2)  EUT L 347, 20.12.2013, s. 671.

(3)  Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 611/2014 av den 11 mars 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller stödprogrammen för sektorn för olivolja och bordsoliver (se sidan 55 i detta nummer av EUT).

(4)  Kommissionens förordning (EG) nr 792/2009 av den 31 augusti 2009 om närmare bestämmelser för medlemsstaternas anmälningar till kommissionen av uppgifter och dokument inom ramen för genomförandet av den gemensamma organisationen av marknaderna, systemet för direktstöd, främjandet av försäljning av jordbruksprodukter och ordningarna för de yttersta randområdena och de mindre Egeiska öarna (EUT L 228, 1.9.2009, s. 3).


Top