26.3.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 87/10


CERERE DE PROPUNERI – EACEA/13/14

În cadrul programului Erasmus+ „Autorități naționale pentru ucenicii”

2014/C 87/07

1.   Obiective și descriere

Obiectivul cererii de propuneri este de a susține introducerea sau modernizarea uceniciilor în cadrul sistemelor EFP inițiale.

Cererea de propuneri încurajează dezvoltarea formării de înaltă calitate de tipul uceniciilor și a excelenței învățării prin muncă în EFP prin parteneriate între autoritățile naționale responsabile de educație, ocuparea forței de muncă și afaceri economice, parteneri sociali, organisme intermediare relevante (precum camere de comerț, industrie și artizanat, organizații profesionale și sectoriale), furnizori de EFP și alte părți interesate relevante.

Prezenta cerere de propuneri se adresează autorităților naționale responsabile de sistemele de ucenicie integrate în sistemele inițiale de educație și formare profesională (EFP) din fiecare țară participantă la programul Erasmus+ sau unei organizații desemnate de acestea.

Implicarea directă a autorităților naționale competente are scopul de a garanta că proiectele pot contribui efectiv la reformele naționale, prin dezvoltarea de sisteme de ucenicie de înaltă calitate, și că pot fi legate de activitatea Alianței europene pentru ucenicii și de acțiunile întreprinse în urma Comunicatului de la Bruges. Fiecare proiect va avea la bază practici din una sau mai multe țări participante la programul Erasmus+, beneficiind astfel de transferul de cunoștințe și de experiență. Implicarea activă a părților interesate la nivel național în domeniul uceniciei, precum partenerii sociali (organizațiile patronale și ale angajaților), școlile EFP, societăți comerciale individuale și organizații intermediare, vor fi un element important al calității propunerii.

Prezenta cerere de propuneri constituie una dintre acțiunile în sprijinul Alianței europene pentru ucenicii și susține eforturile de reformare a politicii statelor membre în această privință.

2.   Candidați eligibili

Prezenta cerere de propuneri se adresează autorităților naționale responsabile de sistemele de ucenicie integrate în sistemele inițiale de educație și formare profesională (EFP) și care urmăresc reformarea acestora în fiecare țară participantă la programul Erasmus+.

Cererile de finanțare trebuie depuse de minimum două entități din cel puțin două țări diferite participante la program.

Candidatul eligibil principal (coordonator) trebuie să fie o autoritate națională sau o organizație desemnată de autoritatea națională responsabilă de EFP și de definirea, monitorizarea și revizuirea potențială a cadrului legislativ pentru ucenicii și care este situată într-o țară participantă la program.

Cosolicitanți eligibili pot fi ministere și alte părți interesate, precum parteneri sociali, firme, camere de comerț, furnizori de EFP etc.

În cazul în care candidatul principal (coordonatorul) este o organizație desemnată de o autoritate națională, autoritatea națională care îl desemnează trebuie inclusă în cerere fie în calitate de cosolicitant, fie în calitate de entitate afiliată sau de partener asociat care participă la punerea în aplicare fără să antreneze costuri.

Persoanele fizice nu sunt eligibile.

Țările eligibile sunt:

cele 28 de state membre ale Uniunii Europene;

țările AELS și SEE: Islanda, Liechtenstein, Norvegia (1);

țările candidate la UE: Turcia, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei (2);

țările potențial candidate la UE: Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia (2).

3.   Activități eligibile

Activitățile puse în aplicare în cadrul proiectului trebuie să fie clar legate și bine integrate în reforme aflate în desfășurare sau planificate pentru instituirea sau consolidarea sistemelor de ucenicie. Activitățile vor implica părțile interesate relevante la nivel național și se vor baza pe consilierea și pe expertiza omologilor din una sau mai multe țări participante la programul Erasmus+ care dețin sisteme de ucenicie solide sau care trec prin procese de reformă similare.

În cadrul prezentei cereri de propuneri sunt eligibile următoarele tipuri de activități:

revizuiri ale proiectelor legislative naționale, studii de fezabilitate (inclusiv pentru sectoare-pilot care urmează să fie implicate în ucenicii), analize costuri-beneficii;

planuri de acțiune detaliate pentru dezvoltarea și punerea în aplicare a reformelor în domeniul uceniciei;

evaluări ale unor sisteme-pilot și conceperea de metodologii de evaluare, inclusiv indicatori de calitate;

organizarea și/sau participarea la conferințe, seminarii și grupuri de lucru;

activități de formare, inclusiv o strategie pentru formarea de formatori în companii;

campanii de sensibilizare, acțiuni de valorificare și diseminare; activități care susțin sustenabilitatea proiectului (promovarea în rândul populației-țintă și al viitorilor parteneri potențiali);

schimburi de bune practici și/sau de practici inovatoare;

activități de cercetare;

comunități de practică.

Durata proiectelor este de 24 de luni. Candidaturile pentru proiecte care sunt programate să dureze o perioadă mai scurtă sau mai lungă decât cea specificată în prezenta cerere de propuneri nu vor fi acceptate.

4.   Criterii de atribuire

Candidaturile eligibile vor fi evaluate pe baza următoarelor criterii:

1.

relevanța proiectului (maximum 40 de puncte – prag minim: 20 de puncte);

2.

calitatea conceperii proiectului și a punerii în aplicare a proiectului (maximum 20 de puncte – prag minim: 10 puncte);

3.

calitatea consorțiului care propune proiectul și a acordurilor de cooperare (maximum 20 de puncte – prag minim: 10 puncte);

4.

impact și diseminare (maximum 20 de puncte – prag minim: 10 puncte).

5.   Buget

Bugetul total alocat pentru cofinanțarea proiectelor este estimat la maximum 4 milioane EUR.

Valoarea fiecărei finanțări va fi între 100 000 și 300 000 EUR. Agenția preconizează că va finanța aproximativ 16 propuneri.

Finanțarea UE este limitată la o rată maximă de cofinanțare de 75 % din costurile eligibile.

Agenția își rezervă dreptul de a nu distribui toate fondurile disponibile.

6.   Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor

Candidaturile trebuie depuse până la data de 26 iunie 2014, ora 12.00 la amiază (ora Bruxelles-ului).

Candidaturile trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

trebuie să fie depuse exclusiv utilizând formularul oficial de candidatură corect, disponibil online;

pot fi redactate în oricare limbă oficială a UE.

Vă rugăm să rețineți că vor fi luate în considerare doar candidaturile depuse online utilizând e-form.

Nerespectarea acestor cerințe va conduce la respingerea candidaturii.

7.   Informați detaliate

Ghidul și formularul de candidatură sunt disponibile la următoarea adresă de internet:

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus_en

Candidaturile trebuie să îndeplinească toate cerințele ghidului.


(1)  Participarea Islandei, a Liechtensteinului și a Norvegiei este condiționată de o decizie a Comitetului mixt al SEE. Dacă, la momentul adoptării deciziei de acordare a finanțării, regulamentul Erasmus+ nu a fost încorporat în Acordul privind SEE, participanții din aceste țări nu vor primi finanțare și nu vor fi luați în considerare în ceea ce privește dimensiunea minimă a consorțiilor/parteneriatelor.

(2)  Participarea Turciei, a fostei Republici iugoslave a Macedoniei, a Albaniei, a Bosniei și Herțegovinei, a Muntenegrului și a Serbiei în prezenta cerere de propuneri este condiționată de semnarea unui memorandum de înțelegere între Comisie și autoritățile competente din fiecare dintre aceste țări. Dacă, la momentul adoptării deciziei de acordare a finanțării, memorandumul de înțelegere nu a fost semnat, participanții din aceste țări nu vor primi finanțare și nu vor fi luați în considerare în ceea ce privește dimensiunea minimă a consorțiilor/parteneriatelor.