EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019SC0351

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI care însoţeşte documentul REGULAMENTUL (UE) .../... AL COMISIEI de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile mașinilor de spălat rufe de uz casnic și mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic în temeiul Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1275/2008 al Comisiei și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1015/2010 al Comisiei și REGULAMENTUL DELEGAT (UE) .../... AL COMISIEI de completare a Regulamentului (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește etichetarea energetică a mașinilor de spălat rufe de uz casnic și a mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic și de abrogare a Regulamentului delegat (UE) nr. 1061/2010 al Comisiei și a Directivei 96/60/CE a Comisiei

SWD/2019/0351 final

Fișă rezumat

Evaluarea impactului pentru Regulamentul de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile mașinilor de spălat rufe de uz casnic și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1015/2010 și pentru Regulamentul de stabilire a etichetării energetice a mașinilor de spălat rufe de uz casnic și a mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1060/2010 și a Directivei 96/60/CE.

A. Necesitatea de a acționa

De ce? Care este problema abordată?

Mașinile de spălat rufe sunt mari consumatoare de energie electrică în gospodării și fac obiectul unor cerințe minime de eficiență energetică și de etichetare energetică. Mașinile de spălat și uscat rufe fac obiectul obligației de etichetare energetică. Ca o consecință a acestor cerințe și a progresului tehnologic, majoritatea mașinilor de spălat rufe aflate în prezent pe piață se încadrează în primele trei categorii de etichetare energetică, în timp ce majoritatea mașinilor de spălat și uscat rufe se încadrează în primele două astfel de categorii (A+ sau mai sus). Deși este vorba de o evoluție pozitivă, acest lucru înseamnă, de asemenea, că consumatorii nu sunt în măsură să distingă suficient de bine între performanțele aparatelor de pe piață. În consecință, aceștia ar putea să achiziționeze o mașină de spălat rufe sau o mașină de spălat și uscat rufe din clasa A+ fără să își dea seama că, departe de a avea cele mai bune performanțe, acestea sunt de fapt aparatele cu cele mai slabe performanțe de pe piață.

Mai mult, programele utilizate la încercarea procesului de spălare nu reflectă condițiile reale și, adesea, ele nu sunt utilizate de consumatori din cauza duratei lor lungi. În consecință, nivelul consumului de energie indicat pe etichetă nu poate fi atins de către consumatori. Actualizarea cerințelor în materie de proiectare ecologică și de etichetare energetică va permite realizarea mai multor economii de energie eficace din punctul de vedere al costurilor.

Actualele reglementări privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică nu conțin cerințe care să contribuie la realizarea obiectivelor economiei circulare, cum ar fi durabilitatea și potențialul de reparare și de reciclare, deoarece ele se axează pe eficiența energetică. Cu toate acestea, mașinile de spălat rufe și mașinile de spălat și uscat rufe, întocmai multor altor produse, pot fi îmbunătățite în mod semnificativ în ceea ce privește aspectele legate de economia circulară, cum ar fi disponibilitatea, costul și termenele de livrare ale pieselor de schimb, accesul la informații privind repararea și întreținerea și informații mai complete privind tratarea aparatelor la încheierea ciclului lor de viață: măsuri care ar putea fi realizate treptat, prin măsuri în materie de proiectare ecologică. Prin urmare, introducerea unor cerințe privind potențialul de reparare și de reciclare va contribui la inversarea tendinței de scădere a duratei medii de viață a mașinilor de spălat rufe și va contribui la realizarea obiectivelor economiei circulare.

Ce se așteaptă de la această inițiativă?

Revizuirea cerințelor existente în materie de proiectare ecologică va duce la o scădere a cheltuielilor consumatorilor cu energia, apa și cu înlocuirea aparatelor, precum și la creșterea veniturilor producătorilor, comercianților cu amănuntul și serviciilor de reparații. De asemenea, aplicarea cerințelor în cazul mașinilor de spălat și uscat rufe va aduce și alte beneficii în aceste domenii.

Se așteaptă ca revizuirea etichetelor energetice pentru mașinile de spălat rufe și pentru mașinile de spălat și uscat rufe să permită consumatorilor să aleagă mașini de spălat mai eficiente, ceea ce ar duce la reducerea cheltuielilor cu energia și cu apa în timpul utilizării aparatelor.

Care este valoarea adăugată a acțiunii la nivelul UE?

Există o valoare adăugată clară în ceea ce privește impunerea unor niveluri minime de eficiență energetică și a unei etichete energetice la nivelul UE.

În lipsa unor cerințe armonizate la nivelul UE, există riscul ca statele membre să pună din nou în aplicare cerințe naționale minime în materie de eficiență energetică specifice fiecărui produs în cadrul politicilor lor energetice și de mediu. În consecință, acest lucru ar submina libera circulație a mărfurilor și ar spori costurile de conformitate ale întreprinderilor din UE.

B. Soluții

Ce opțiuni de politică legislative și nelegislative au fost luate în considerare? Există sau nu o opțiune preferată? De ce?

În ceea ce privește mașinile de spălat rufe și ciclul de spălare al mașinilor de spălat și uscat rufe, au fost luate în considerare următoarele opțiuni:

-POWM1: scenariu de referință, scenariu de statu-quo: nicio acțiune suplimentară, reglementările actuale rămân neschimbate;

-POWM2: combinație de cerințe în materie de proiectare ecologică și de etichetare energetică prin care temperatura minimă este stabilită la 35 de grade;

-POWM3: combinație de cerințe în materie de proiectare ecologică și de etichetare energetică prin care durata maximă a programelor de încercare pentru jumătate sau un sfert de încărcătură este stabilită la trei ore, pe eticheta energetică furnizându-se totodată informații cu privire la încărcătura completă;

-POWM4: combinație de cerințe în materie de proiectare ecologică și de etichetare energetică prin care durata maximă a programului de încercare este stabilită în funcție de capacitatea mașinii;

-POWM5: combinație de cerințe în materie de proiectare ecologică privind eficiența materialelor legate de aspectele privind sfârșitul ciclului de viață și potențialul de reparare, inclusiv disponibilitatea pieselor de schimb.

În ceea ce privește ciclul combinat de spălare și uscare al mașinilor de spălat și uscat rufe, au fost luate în considerare următoarele opțiuni:

-POWD1: scenariu de referință, scenariu de statu-quo: nicio acțiune suplimentară, directiva în vigoare rămâne neschimbată;

-POWD2: combinație de noi cerințe cu un nivel scăzut de ambiție în materie de proiectare ecologică și de actualizare a etichetării energetice;

-POWD3: combinație de noi cerințe în materie de proiectare ecologică cu un nivel moderat de ambiție și de actualizare a etichetării energetice;

-POWD4: combinație de cerințe în materie de proiectare ecologică privind eficiența materialelor identice cu opțiunea POWM5.

În toate cazurile, cu excepția scenariilor de statu-quo, eticheta energetică de la A la G are la bază noile încercări și este reclasificată.

Opțiunea preferată pentru mașinile de spălat rufe și pentru ciclul de spălare al mașinilor de spălat și uscat rufe este POWM4, cu cele două niveluri de eficiență energetică ale sale, în combinație cu cerințele privind eficiența materialelor ale POWM5. Pentru funcția combinată „spălare și uscare” a mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic, opțiunea preferată este POWD3 cu două nivele referitoare la eficiența energetică, în combinație cu POWD4. Ambele opțiuni oferă cele mai mari economii totale de energie și de resurse, asigurând totodată o contribuție substanțială, dar realistă, la obiectivele economiei circulare.

Care sunt susținătorii fiecărei opțiuni?

În timp ce părțile interesate nu au formulat observații cu privire la toate combinațiile detaliate de măsuri aferente diferitelor scenarii, ele și-au exprimat preferințele pentru anumite opțiuni.

Părțile interesate din industrie s-au declarat a nu fi în favoarea unei limite temporale pentru programul de încercare, în timp ce unele dintre acestea au preferat o cerință privind temperatura minimă. În general, statele membre s-au declarat în favoarea unei limite temporale, în timp ce asociațiile de consumatori și ONG-urile din domeniul protecției mediului și-au exprimat sprijinul pentru ambele cerințe. Au existat unele preocupări în rândul industriei și al unor state membre în ceea ce privește forța executorie a cerințelor privind eficiența materialelor, dar și sprijin pentru includerea acestora și abordarea prudentă urmată ar trebui să faciliteze punerea în aplicare.

C. Impactul opțiunii preferate

Care sunt beneficiile opțiunii preferate (sau ale opțiunilor principale, dacă nu există o opțiune preferată)?

Se preconizează că, până în 2030, opțiunile preferate pentru mașinile de spălat rufe și mașinile de spălat și uscat rufe vor duce la:

·economii de energie electrică de 2,48 TWh/an și economii de apă de 711 milioane m3/an;

·reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 0,84 milioane de tone echivalent CO2/an;

·economii anuale pentru consumatori în valoare de 7,15 miliarde EUR;

·venituri suplimentare de 1,1 miliarde EUR pe an pentru întreprinderi, creându-se 3 110 locuri de muncă suplimentare în sectorul producției din UE și 27 940 de locuri de muncă în sectorul comerțului cu amănuntul;

·menținerea competitivității industriei UE și a rolului de lider al acesteia în rândul producătorilor de produse de înaltă calitate;

·promovarea inovării în vederea eficientizării mașinilor de spălat rufe și a mașinilor de spălat și uscat rufe;

·creșterea veniturilor și a profiturilor pentru întreprinderile independente (cum ar fi IMM-urile), care își desfășoară activitatea în domeniul reparării și recondiționării produselor.

Care sunt costurile opțiunii preferate (sau ale opțiunilor principale, dacă nu există o opțiune preferată)?

Pentru furnizori, costurile se ridică la 2,7 milioane EUR pentru furnizarea a două seturi de etichete energetice (una în conformitate cu reglementările actuale și una în conformitate cu noile măsuri) pentru o perioadă de „suprapunere” de șase luni. Pentru comercianți, se presupune existența unor costuri punctuale de 0,45 milioane EUR pentru reetichetarea necesară a produselor expuse. În plus, costurile pentru baza de date sunt estimate la 0,49 milioane EUR pe an pentru furnizori, iar pentru bugetul UE la un cost punctual de 0,49 milioane EUR și la un cost anual de 49 420 EUR pentru întreținerea bazei de date.

Care va fi impactul asupra societăților, IMM-urilor și microîntreprinderilor?

A se vedea costurile și beneficiile menționate mai sus. În plus, numeroase organizații independente responsabile cu reparațiile sunt IMM-uri sau microîntreprinderi, care au de câștigat în special de pe urma cerințelor privind potențialul de reparare.

Va exista un impact semnificativ asupra bugetelor și asupra administrațiilor naționale?

Nu, costurile pentru autoritățile de supraveghere a pieței ar trebui să rămână aproximativ aceleași. Costurile de punere în aplicare a regulamentelor sunt dificil de estimat, dar se preconizează că, datorită bazei de date cu produse, sarcina administrativă va scădea.

Vor exista și alte efecte semnificative?

Da, opțiunea preferată ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra competitivității și a inovării în UE, permițând, în același timp, dezvoltarea unei piețe independente a serviciilor de reparații care să antreneze economisirea resurselor.

D. Acțiuni subsecvente

Când va fi reexaminată politica?

O reexaminare va avea loc în termen de cel mult cinci ani de la intrarea în vigoare.

Top