26.3.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 87/10


EHDOTUSPYYNTÖ – EACEA/13/14

Erasmus+-ohjelma ”Kansalliset viranomaiset ja oppisopimuskoulutus”

2014/C 87/07

1.   Tavoitteet ja kuvaus

Ehdotuspyynnön tavoitteena on tukea oppisopimusten käyttöönottoa ja nykyaikaistamista ammatillisen peruskoulutuksen järjestelmissä.

Ehdotuspyynnöllä kannustetaan kehittämään oppisopimusten tapaista laadukasta koulutusta ja siihen liittyvää osaamista ammatilliseen koulutukseen kuuluvassa työhön perustuvassa oppimisessa koulutuksesta, työllisyydestä ja taloudesta vastaavien kansallisten viranomaisten; työmarkkinaosapuolten; välittäjäorganisaatioiden (esimerkiksi kauppa-, teollisuus- ja käsityöläiskamarit sekä ammattijärjestöt ja alakohtaiset järjestöt); ammatillisen koulutuksen tarjoajien ja muiden asiaankuuluvien sidosryhmien välisten yhteistyökumppanuuksien avulla.

Ehdotuspyyntö on tarkoitettu ammatillisen peruskoulutuksen järjestelmiin sisältyvistä oppisopimusjärjestelmistä kussakin Erasmus+-ohjelmamaassa vastaaville kansallisille viranomaisille tai näiden viranomaisten nimeämille organisaatioille.

Toimivaltaisten kansallisten viranomaisten suoralla osallistumisella pyritään varmistamaan, että hankkeilla voidaan todella edesauttaa kansallisia uudistuksia ja laadukkaiden oppisopimusjärjestelmien kehittämistä ja että hankkeet saadaan liitettyä eurooppalaisen oppisopimusyhteenliittymän yhteydessä tehtävään työhön sekä Bruggen julkilausuman jatkotoimiin. Jokaisessa hankkeessa hyödynnetään yhdessä tai useammassa muussa Erasmus+-ohjelmamaassa noudatettuja käytäntöjä osaamisen ja kokemusten vaihdon kautta. Oppisopimuskoulutuksen osapuolina olevien kansallisten sidosryhmien – esimerkiksi työmarkkinaosapuolten (työnantaja- ja työntekijäjärjestöt), ammatillista koulutusta tarjoavien oppilaitosten, yksittäisten yritysten ja välittäjäorganisaatioiden – aktiivinen osallistuminen on olennainen osa ehdotuksen laatua.

Ehdotuspyyntö on yksi toimista, joilla tuetaan eurooppalaista oppisopimusyhteenliittymää, ja sillä tuetaan jäsenvaltioiden asiaan liittyviä uudistuspyrkimyksiä.

2.   Tukikelpoiset hakijat

Ehdotuspyyntö on tarkoitettu ammatillisen peruskoulutuksen järjestelmiin sisältyvistä oppisopimusjärjestelmistä vastaaville kansallisille viranomaisille, jotka pyrkivät uudistamaan näitä järjestelmiä kussakin Erasmus+-ohjelmamaassa.

Avustushakemuksen jättäjinä on oltava vähintään kaksi toimijaa vähintään kahdesta eri ohjelmamaasta.

Tukikelpoisen päähakijan (koordinoijan) on oltava kansallinen viranomainen tai kansallisen viranomaisen nimeämä organisaatio, joka toimii jossain ohjelmamaassa ja vastaa ammatillisesta koulutuksesta sekä oppisopimuskoulutusta koskevan säädöskehyksen määrittämisestä, seuraamisesta ja mahdollisesta tarkistamisesta.

Tukikelpoiset muut hakijat voivat olla ministeriöitä ja muita sidosryhmiä, kuten työmarkkinaosapuolia, yrityksiä, kauppakamareita ja ammatillisen koulutuksen tarjoajia.

Jos päähakija (koordinoija) on kansallisen viranomaisen nimeämä organisaatio, sen nimenneen kansallisen viranomaisen on oltava mukana hakemuksessa joko muuna hakijana tai sidoksissa olevana yhteisönä taikka yhteistyökumppanina, joka osallistuu hankkeen täytäntöönpanoon ilman kustannuksia.

Luonnolliset henkilöt eivät ole tukikelpoisia.

Tukikelpoisia maita ovat

Euroopan unionin 28 jäsenvaltiota

EFTA- ja ETA-maat: Islanti, Liechtenstein ja Norja (1)

EU:n ehdokasmaat: Turkki ja entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia (2)

mahdolliset EU:n ehdokasmaat: Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro ja Serbia (2).

3.   Tukikelpoiset toimet

Hankkeessa toteutettavilla toimilla on oltava selkeä yhteys tai niiden on sisällyttävä oppisopimusjärjestelmien perustamista tai vahvistamista koskeviin, meneillään oleviin tai suunniteltuihin uudistuksiin. Toimiin osallistuvat asiaankuuluvat kansalliset sidosryhmät, ja niissä on hyödynnettävä yhdestä tai useammasta sellaisesta Erasmus+-ohjelmamaasta tulevien vertaisten neuvoja ja osaamista, jossa oppisopimusjärjestelmät ovat vakiintuneita tai jossa toteutetaan parhaillaan samanlaisia uudistuksia.

Tässä ehdotuspyynnössä tukikelpoisia toimia ovat seuraavat:

kansallisten lainsäädäntöehdotusten tarkistaminen, toteutettavuustutkimukset (myös uudet alat, joille oppisopimuskoulutusta laajennetaan) ja kustannus-hyötyanalyysit

yksityiskohtaiset toimintasuunnitelmat oppisopimuskoulutuksen uudistusten kehittämiseksi ja toteuttamiseksi

kokeiluhankkeiden arvioinnit ja arviointimenetelmien suunnittelu, laatuindikaattorit mukaan luettuina

konferenssien, seminaarien ja työryhmien järjestäminen ja/tai niihin osallistuminen

koulutustoiminta, mukaan luettuna työpaikkakouluttajaksi tulemisen strategia

tiedotuskampanjat, tulosten hyödyntäminen ja levittäminen, hankkeen kestävyyttä edistävät toimet (hankkeen markkinointi kohdeyleisölle ja mahdollisille tuleville yhteistyökumppaneille)

hyvien ja/tai innovatiivisten käytäntöjen vaihto

tutkimus

käytäntöyhteisöt.

Hankkeiden kesto on 24 kuukautta. Ehdotuspyynnössä ilmoitettua kestoa lyhemmistä tai pidemmistä hankkeista tehtyjä hakemuksia ei hyväksytä.

4.   Myöntämisperusteet

Tukikelpoisten hakemusten arvioinnissa sovelletaan seuraavia perusteita:

1.

Hankkeen merkittävyys (enintään 40 pistettä – saatava vähintään 20 pistettä)

2.

Hankkeen suunnittelun ja toteutuksen laatu (enintään 20 pistettä – saatava vähintään 10 pistettä)

3.

Hankeyhteenliittymän ja yhteistyöjärjestelyjen laatu (enintään 20 pistettä – saatava vähintään 10 pistettä)

4.

Vaikutus ja levittäminen (enintään 20 pistettä – saatava vähintään 10 pistettä).

5.   Talousarvio

Hankkeiden osarahoitukseen on varattu määrärahoja kaikkiaan enintään noin 4 miljoonaa EUR.

Jokainen avustus on suuruudeltaan 100 000–300 000 EUR. Virasto odottaa myöntävänsä rahoitusta noin 16 hankkeelle.

EU:n myöntämän osarahoituksen osuus voi olla enintään 75 prosenttia tukikelpoisista kustannuksista.

Virasto pidättää oikeuden olla jakamatta kaikkia käytettävissä olevia varoja.

6.   Hakemuksen jättämisen määräaika

Hakemus on jätettävä viimeistään 26. kesäkuuta 2014 kello 12:00 (Brysselin aikaa).

Hakemuksen on täytettävä seuraavat vaatimukset:

Hakemuksen voi toimittaa vain asianmukaisella virallisella verkkohakulomakkeella.

Hakemus voidaan laatia millä tahansa EU:n virallisella kielellä.

Ainoastaan verkkolomaketta käyttäen toimitetut hakemukset otetaan huomioon.

Jos edellä esitettyjä vaatimuksia ei noudateta, hakemus hylätään.

7.   Tarkemmat tiedot

Hakuohjeet sekä hakulomake ovat saatavana internetosoitteessa

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus_en

Hakemuksessa on noudatettava kaikkia annettuja ohjeita.


(1)  Islannin, Liechtensteinin ja Norjan osallistuminen edellyttää ETA:n sekakomitean päätöstä. Jos Eramus+-asetusta ei ole sisällytetty ETA-sopimukseen tukipäätöksen tekemishetkellä, kyseisistä maista tuleville osallistujille ei myönnetä rahoitusta eikä niitä oteta huomioon yhteenliittymien tai kumppanuuksien vähimmäiskokoa tarkistettaessa.

(2)  Turkin, entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian, Albanian, Bosnia ja Hertsegovinan, Montenegron ja Serbian osallistuminen ehdotuspyyntöön edellyttää yhteistyöpöytäkirjan allekirjoittamista komission ja näiden maiden toimivaltaisten viranomaisten välillä. Jos yhteisymmärryspöytäkirjaa ei ole allekirjoitettu tukipäätöksen tekemishetkellä, kyseisistä maista tuleville osallistujille ei myönnetä rahoitusta eikä niitä oteta huomioon yhteenliittymien tai kumppanuuksien vähimmäiskokoa tarkistettaessa.