
Question referred

Under Article 5(3) of Council Regulation (EC) No 44/2001 of 22 December 2000 on jurisdiction and the recognition and 
enforcement of judgments in civil and commercial matters, (1) in non-contractual claims based on prospectus liability 
where

— the investor took his investment decision caused by the defective prospectus at the place where he is domiciled

— and, on the basis of that decision, he transferred the purchase price for the security acquired on the secondary market 
from his account held with an Austrian bank to a clearing account held with another Austrian bank, from where the 
purchase price was subsequently transferred to the seller by order of the applicant,

(a) does jurisdiction lie with the court within whose area of jurisdiction the investor is domiciled,

(b) does jurisdiction lie with the court within whose area of jurisdiction the seat/the account-keeping branch of the bank 
with which the applicant has his bank account from which he transferred the amount invested to the clearing account is 
located,

(c) does jurisdiction lie with the court within whose area of jurisdiction the seat/the account-keeping branch of the bank 
which keeps the clearing account is located,

(d) does jurisdiction lie with one of those courts at the choice of the applicant,

(e) does jurisdiction lie with none of those courts?

(1) OJ 2001 L 12, p. 1.
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Questions referred

1. Must Article 30 TFEU be interpreted as precluding a national rule such as Article 12(9) of the Nariadenie vlády 
Slovenskej republiky č. 317/2007 Z. z., ktorým sa ustanovujú pravidlá pre fungovanie trhu s elektrinou (Regulation 
No 317/2007 of the Government of the Slovak Republic laying down rules for the functioning of the market in 
electricity — ‘the regulation’) which introduces a specific pecuniary charge for the export of electricity from the territory 
of the Slovak Republic, regardless of whether that electricity is exported from Slovak territory to the Member States of 
the European Union or to third countries, in circumstances in which the electricity exporter fails to demonstrate that the 
electricity exported has been imported into the Slovak Republic, that is to say, a pecuniary charge levied solely on 
electricity generated in the Republic of Slovakia and exported from it?

2. Does a pecuniary charge, such as the charge introduced by Article 12(9) of the [regulation], namely: a charge applied 
solely to electricity generated in the Slovak Republic and at the same time exported from the territory of the Slovak 
Republic, regardless of whether it is exported to third countries or to the Member States of the European Union, also 
constitute a charge having equivalent effect to a customs duty within the meaning of Article 28(1) TFEU?

3. Is a national rule such Article 12(9) of the [regulation] compatible with the principle of free movement of goods laid 
down by Article 28 TFEU?
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