
Question referred

Can an E101 certificate issued under Article 11(1) of Regulation (EEC) No 574/72 (1) of the Council of 21 March 1972 
fixing the procedure for implementing Regulation (EEC) No 1408/71 on the application of social security schemes to 
employed persons, to self-employed persons and to members of their families moving within the Community, as applicable 
before its repeal by Article 96(1) of Regulation (EC) No 987/2009 (2) laying down the procedure for implementing 
Regulation (EC) No 883/2004 on the coordination of social security systems, be annulled or disregarded by a court other 
than that of the sending Member State if the facts which are submitted to its scrutiny support the conclusion that the 
certificate was obtained or invoked fraudulently? 

(1) (OJ 1972 L 74, p. 1).
(2) Regulation (EC) No 987/2009 of the European Parliament and of the Council of 16 September 2009 laying down the procedure for 

implementing Regulation (EC) No 883/2004 on the coordination of social security systems (OJ 2009 L 284, p. 1).
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Questions referred

1. Does Article 4 of Council Directive 2011/96/EU of 30 November 2011, (1) and in particular paragraph 1(a) thereof, 
preclude a levy such as that provided for in Article 235ter ZCA of the General Tax Code, which is payable on the 
distribution of profits by parent companies that are liable to corporation tax in France and is assessed on the basis of the 
sums distributed?

2. In the event that the first question is answered in the negative, is a levy such as that provided for in Article 235ter ZCA of 
the General Tax Code to be regarded as a ‘withholding tax’ from which, pursuant to Article 5 of the directive, profits 
distributed by a subsidiary must be exempt?

(1) Council Directive 2011/96/EU of 30 November 2011 on the common system of taxation applicable in the case of parent companies 
and subsidiaries of different Member States (OJ 2011 L 345, p. 8).
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