Ramavtal om partnerskap med humanitära organisationer (2008–2012)

Detta nya ramavtal om partnerskap med humanitära organisationer är i kraft mellan den 1 januari 2008 och den 31 december 2012. Liksom de tidigare ramavtalen om partnerskap fastställer det vilken roll samt vilka rättigheter och skyldigheter en partner har och vilka rättsliga bestämmelser som tillämpas vid humanitära biståndsinsatser.

RÄTTSAKT

Ramavtal om partnerskap med humanitära organisationer (EN) (FR).

SAMMANFATTNING

Europeiska kommissionens generaldirektoratet för humanitärt bistånd (GD ECHO) ingriper inte direkt på fältet, utan dess bistånd distribueras och genomförs av dess partner. Därmed ligger ramavtalen om partnerskap till grund för dess arbete. ECHO har sedan det inrättades 1992 hela tiden använt sig av dessa avtal, och för närvarande är två typer av ramavtal i kraft: ett med internationella organisationer och ett med icke-statliga organisationer. Det finns också ett ekonomiskt och administrativt ramavtal mellan EU och FN, som reglerar humanitära insatser som finansieras av ECHO och genomförs av FN-organ med humanitära uppdrag.

Det nya ramavtalet om partnerskap med humanitära organisationer gäller mellan den 1 januari 2008 och den 31 december 2012 och kan förlängas automatiskt av kommissionen med högst ett år. Det rör sig om det fjärde ramavtalet om partnerskap i GD ECHO:s historia; övriga avtal antogs 1993, 1998 och 2003. Det nya ramavtalet syftar till att förenkla kontrakten med partnerna och göra dem mer flexibla samt till att förbättra genomförandet av det humanitära biståndet genom en mer resultatinriktad ansats. De båda huvudmålen ”kontinuitet” och ”högkvalitativt partnerskap” har därför tagits över från det tidigare partnerskapet.

Allmänna bestämmelser

EU:s humanitära biståndet tillhandahålls via program och projekt stödda av unionen, som kan finansiera inköp och anskaffande av alla produkter, all materiel och all nödvändig service för genomförandet, i enlighet med förordning (EG) nr 1257/96, som utgör rättslig grund för GD ECHO:s arbete liksom för ramavtalen om partnerskap.

I ramavtalet fastställs såväl gemensamma principer genom vilka partnerskapsförhållandet mellan ECHO och de icke-statliga organisationerna regleras som förfaranden och genomföranderegler som kan tillämpas vid humanitära insatser inom ramen för partnerskapet.

Dessutom definieras i ramavtalet om partnerskap de kriterier som tillämpas vid urvalet av partner, och det syftar på så sätt till att etablera långsiktiga samarbeten mellan ECHO och de icke-statliga organisationerna för att garantera biståndets snabbhet, effektivitet och ändamålsenlighet. Upprättandet av ett samarbetsavtal är med andra ord en förutsättning för att ekonomiska bidrag ska kunna beviljas till stöd för särskilda humanitära insatser, men ramavtalet om partnerskap är i sig inget ekonomiskt avtal.

De huvudsakliga målen med ramavtalet om partnerskap är att:

Partnerskapets kvalitet kommer konkret till uttryck när de humanitära projekten genomförs. Kvaliteten ska grunda sig på insyn, ansvarighet gentemot de berörda partnerna, utformning av strategier för ökad ändamålsenlighet för de humanitära insatserna, tillgång till rättvisa arbetsvillkor för biståndsarbetare och främjande av en kultur där lärande är kopplat till beprövade erfarenheter. Information och kommunikation partner emellan måste löpa smidigt.

Urval och bedömning av partner

Alla de icke-statliga organisationer som ansluter sig till ECHO:s värderingar, principer och mål kan väljas ut som partner när det kontrollerats att de uppfyller de i förväg fastställda villkoren. Enligt urvalskriterierna ska en organisation:

Efter en bedömning av huruvida organisationen uppfyller kriterierna bedöms också lämpligheten. Teknisk, logistisk, administrativ och ekonomisk kapacitet, erfarenhet, tidigare uppnådda resultat, genomförandekapacitet och opartiskhet tas i beaktande vid urvalet och granskas hos de nationella myndigheterna samt på plats.

Uppföljning och kontroll

För att åstadkomma en effektivare kontroll av de icke-statliga organisationernas insatser har två kontrollmekanismer upprättats i det nya ramavtalet för partnerskap:

De icke-statliga organisationer som har undertecknat ramavtalet för partnerskap ska regelbundet utvärderas av kommissionen enligt ett förfarande i två faser:

Möjlighet att tillfälligt upphäva eller tills vidare säga upp partnerskapsavtalet

Efter den årliga utvärderingen kan kommissionen antingen bekräfta sitt partnerskap med den icke-statliga organisationen, tillfälligt upphäva ramavtalet för partnerskap eller säga upp avtalet efter att ha underrättat parterna i förväg. Om kriterierna inte uppfylls kan kommissionen tillfälligt upphäva partnerskapet genom en skriftlig underrättelse 45 dagar i förväg. Vid en tillfällig upphävning kan den icke-statliga organisationen inte längre erhålla ny finansiering under upphävningsperioden, men kan åter komma i fråga om den på nytt visar sig uppfylla lämplighetskriterierna. Om det finns misstanke om att den icke-statliga organisationens överträtt avtalsskyldigheterna kan kommissionen upphäva avtalet med omedelbar verkan.

Om upphävningen varar under ett år sägs partnerskapsavtalet upp. Uppsägning kan också vara en följd av att ovan nämnda urvalskriterier inte uppfylls, att ramavtalets värderingar, principer eller mål inte följs eller att det förekommer oegentligheter som orsakar eller skulle kunna orsaka en förlust i gemenskapsbudgeten. Fristen för den skriftliga underrättelsen är också i detta fall 45 dagar.

Insatser som kan komma i fråga för gemenskapsfinansiering

Det humanitära biståndet omfattar bland annat tillhandahållande av livsmedel, vatten och rening av vatten, tillfälliga bostäder, hälsovård, insatser för återanpassning på kort sikt, återuppbyggnad, insatser för att skydda offer för konflikter och förberedande insatser inför hotande naturkatastrofer.

Insatserna ska följa de grundläggande principerna om medmänsklighet, opartiskhet, neutralitet och oberoende *. De måste inriktas på de människor som tar emot hjälpen, baseras på behoven hos de nödlidande befolkningsgrupperna och använda de beprövade erfarenheter som finns inom sektorn för humanitärt bistånd. Det är därför nödvändigt att de icke-statliga organisationerna:

Insatserna kan ske på initiativ av kommissionen eller av en icke-statlig organisation. Om initiativet godkänns kan insatsen finansieras helt eller delvis av EU.

Centrala begrepp i rättsakten

See also

Senast ändrat den 25.01.2011