Europeiska fiskerikontrollbyrån

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Rådets förordning (EG) nr 768/2005 om inrättande av Gemenskapens kontrollorgan för fiske

SAMMANFATTNING

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

Genom förordningen inrättas EFCA, Europeiska fiskerikontrollbyrån, som före 2012 hette Gemenskapens kontrollorgan för fiske.

EFCA syftar till att

VIKTIGA PUNKTER

EFCA:s uppdrag och uppgifter är följande:

Organisation

EFCA, som har sitt säte i Vigo i Spanien, består av

Styrelsen beställer även en oberoende extern utvärdering av EFCA:s effektivitet vart femte år.

Operativ samordning

EFCA samordnar aktiviteter både på land och i EU:s och internationella vatten. Detta görs med hjälp av planer för gemensamt utnyttjande, som utarbetas av EFCA efter samråd med EU-länderna.

Den verkställande direktören skickar utkastet till planen för gemensamt utnyttjande till det berörda EU-landet och kommissionen. Om det inte inkommit någon invändning mot planen inom 15 arbetsdagar (i sådant fall skickas planen till kommissionen för att få de nödvändiga ändringarna), antas planen.

På grundval av planerna för gemensamt utnyttjande

Varje år utvärderas varje enskild plans effektivitet.

EFCA:s samordningscentral tillhandahåller övervakning och kommunikationsverktyg.

Ytterligare viktiga punkter

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den trädde i kraft den 10 juni 2005.

BAKGRUND

Efter reformen av den gemensamma fiskeripolitiken 2002 blev harmoniserade villkor för genomförandet av bestämmelserna en viktig del av politiken. Det ansågs nödvändigt att skapa en permanent struktur för att säkerställa samordningen av inspektions- och kontrollverksamhet inom fiskesektorn. Gemenskapens kontrollorgan för fiske (senare EFCA) var resultatet av detta behov.

RÄTTSAKT

Rådets förordning (EG) nr 768/2005 av den 26 april 2005 om inrättande av Gemenskapens kontrollorgan för fiske och om ändring av förordning (EEG) nr 2847/93 om införande av ett kontrollsystem för den gemensamma fiskeripolitiken (EUT L 128, 21.5.2005, s. 1–14)

Fortlöpande ändringar av förordning (EG) nr 768/2005 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har enbart dokumentationsvärde.

Senast ändrat 14.01.2016