EU:s strategiska riktlinjer för landsbygdsutvecklingen

Med dessa strategiska riktlinjer anger rådet EU:s prioriteringar när det gäller Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU). Rådet har här i synnerhet säkerställt att det finns ett samband mellan landsbygdsutvecklingspolitiken och EU:s övriga politik, särskilt miljöpolitiken och sammanhållningspolitiken, och att landsbygdsutvecklingspolitiken står i samklang med den nya gemensamma jordbrukspolitiken (GJP) och den omstrukturering som den medför.

RÄTTSAKT

Rådets beslut 2006/144/CE av den 20 februari 2006 om gemenskapens strategiska riktlinjer för landsbygdsutvecklingen (programperiod 2007-2013) [Se ändringsrättsakt(er)].

SAMMANFATTNING

Landsbygdsområdena utgör 92 % av Europeiska unionens (EU:s) yta. Dessa områden svarar för 45 % av det mervärde som produceras inom EU och 53 % av sysselsättningen. Trots mångfalden och olikheterna när det gäller landsbygdsområdena uppvisar dessa i allmänhet en genomsnittlig inkomst per invånare som är omkring en tredjedel lägre än det europeiska genomsnittet, lägre förvärvsverksamhet för kvinnor och en mindre utvecklad tjänstesektor.

Landsbygdsområdena står under de närmaste åren därför inför särskilda problem när det gäller tillväxt, arbetstillfällen och hållbarhet. Den nya programperioden erbjuder ett tillfälle att fokusera den nya fondens verksamhet på landsbygdsutveckling med mål angivna i termer av tillväxt, arbetstillfällen och hållbarhet. Det behövs sektoriella och territoriella insatser för att möta dessa utmaningar.

Utvecklingen på landsbygden och unionens allmänna mål

Landsbygdsutvecklingspolitiken är inriktad på tre huvudområden: lantbruks- och livsmedelsekonomin, miljön respektive landsbygdsbefolkningen. Strategier och program för framtiden kommer att byggas kring följande fyra axlar:

EU:s prioriteringar för landsbygdsutvecklingen för programperioden 2007-2013

Rådet har angett EU:s strategiska prioriteringar med uppgifter om nyckelåtgärder för var och en av dessa prioriteringar. EU:s prioriteringar integreras i medlemsstaternas nationella strategier och program för landsbygdsutveckling.

Prioritering nr 1: Att förbättra jord- och skogsbrukssektorernas konkurrenskraft

Målet är att dynamisera EU:s livsmedelssektor. EU avser särskilt att främja kunskapsöverföring, främja innovation och förstärka investeringarna i fysiskt och mänskligt kapital. Inom denna ram kan det ge effekt att vidta följande åtgärder:

Prioritering nr 2: Att förbättra miljön och landskapet

De resurser som avsätts för axel 2 är avsedda att användas för att skydda naturresurser och förbättra och skydda landskapet i EU:s landsbygdsområden, särskilt inom området för biodiversitet, skydd av system med stora naturliga värden, vattnet och klimatförändringarna. Unionen uppmuntrar särskilt:

Prioritering nr 3: Att förbättra livskvaliteten i landsbygdsområden och uppmuntra mångfald i landsbygdsekonomin

EU har för avsikt att främja tillväxtförhållanden på landsbygden. Åtgärder kan syfta till:

Prioritering nr 4: Att bygga lokal kapacitet för sysselsättning och diversifiering

De resurser som avsätts till Leaderaxeln ska tjäna till att förbättra styrningen och mobiliseringen av landsbygdsområdenas egen utvecklingspotential. Det handlar om ett horisontellt angreppsätt, som kombinerar de tre målen konkurrenskraft, miljö och livskvalitet/diversifiering. Åtgärderna kan syfta till:

Prioritering nr 5: Att säkerställa enhetlighet i programplaneringen

När medlemsstaterna utarbetar sina nationella strategier bör de se till att synergieffekterna mellan axlarna maximeras och att eventuella motsättningar undviks.

EU erbjuder dessutom en ram för att förbättra styrningen och verkställandet av politik, särskilt genom att skapa europeiska och nationella nätverk. Dessa nätverk främjar till exempel utbytet av bästa praxis och sakkunskap om sådant som rör utveckling och hantering av landsbygdspolitik.

Prioritering nr 6: Överensstämmelse mellan EU-instrumenten

För att garantera synergi mellan strukturpolitiken, sysselsättningspolitiken och landsbygdsutvecklingspolitiken bör medlemsstaterna sörja för konsekvens och sammanhållning mellan de åtgärder som ska finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF), Sammanhållningsfonden, Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska fiskerifonden (EFF) inom varje geografiskt område och verksamhetsområde. Demarkationslinjen mellan finansieringsinstrumenten och samordningen av olika fondernas insatser ska betonas i den nationella strategin.

Nya utmaningar att lyfta fram

Detta beslut ändrades 2009 för att integrera de nya utmaningar unionen står inför i de strategiska riktlinjerna:

Dessa mål har en tvärgående dimension och kan därför integreras bland prioriteringarna i medlemsstaternas nationella strategiska planer. Som exempel, uppmuntrar EU medlemsstaterna att:

Hänvisningar

Rättsakt

Dag för ikraftträdande

Sista dag för genomförandet i medlemsstaterna

Europeiska unionens officiella tidning

Rådets beslut 2006/144/EG

2.2.2006

-

EUT L 55, 25.2.2006

Anknytande rättsakt(er)

Dag för ikraftträdande

Sista dag för genomförandet i medlemsstaterna

Europeiska unionens officiella tidning

Rådets beslut 2009/61/EG

19.1.1009

-

EUT L, 31.1.2009

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Rådets förordning (EG) nr 1698/2005 av den 20 september 2005 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) [EUT L 277, 21.10.2005] Med denna förordning skapas ett enda instrument för finansiering av landsbygdsutvecklingspolitiken: Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU).

Senast ändrat den 30.06.2011