Förfarande för överlämnande mellan EU:s medlemsstater och Island och Norge

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Avtal mellan EU och Island och Norge om överlämnande mellan EU:s medlemsstater och Island och Norge

Beslut 2006/697/EG om undertecknande av avtalet mellan EU och Island och Norge om överlämnande mellan EU:s medlemsstater och Island och Norge

Beslut 2014/835/EU om ingående av avtal mellan Europeiska unionen och Republiken Island och Konungariket Norge om förfarande för överlämnande mellan Europeiska unionens medlemsstater och Island och Norge

VILKET SYFTE HAR AVTALET OCH BESLUTEN?

VIKTIGA PUNKTER

Arresteringsorder

Dubbel straffbarhet

För brott som kan leda till fängelse i minst tre år får parterna avge en förklaring om att de inte kräver dubbel straffbarhet* för 32 brottskategorier så länge brotten kan ge minst 3 års fängelse.

Dessa brott omfattar

Skäl för att inte verkställa en arresteringsorder

Tvingande skäl för vägran:

Rättsliga myndigheter ska vägra att verkställa en arresteringsorder om:

Frivilliga skäl för vägran:

Länder kan vägra att verkställa en arresteringsorder om:

Grundläggande rättigheter

I avtalet anges att det står i överensstämmelse med de grundläggande rättigheter och grundläggande rättsliga principer som fastställs i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna eller artikel 6 i fördraget om Europeiska unionen.

Den ska heller inte tolkas så att den förbjuder vägran att överlämna en person:

Undantag för politiska brott

Den verkställande staten kan inte vägra utföra en arresteringsorder på grund av att den betraktar brottet vara politiskt. Parterna kan dock begränsa detta alternativ till de brott som omfattas av direktiv (EU) 2017/541 om bekämpande av terrorism och av artiklarna 1 och 2 i 1977 års europeiska konvention om bekämpande av terrorism.

Överlämnandeförfarande

Utgifter

Alla utgifter ska betalas av den utfärdande staten, utom de som uppstår på den verkställande statens territorium i samband med verkställigheten av en arresteringsorder.

Tvister och översyn

Eventuella tvister bör hänskjutas till ett möte mellan företrädare för parternas regeringar och avgöras inom sex månader.

Parterna ska fortsätta att granska utvecklingen av rättspraxis från Europeiska unionens domstol och rättspraxis från behöriga domstolar i Island och Norge, och ska göra en översyn av avtalet senast fem år efter det att det trätt i kraft.

NÄR TRÄDDE AVTALET I KRAFT?

Avtalet trädde i kraft den 1 november 2019.

BAKGRUND

Mer information finns på följande sidor:

VIKTIGA BEGREPP

Förfarande för överlämnande: ett förfarande som gör det möjligt för ett land att överlämna en person till ett annat land med syftet att lagföra eller verkställa ett fängelsestraff eller en annan frihetsberövande åtgärd.
Dubbel straffbarhet: En princip inom lagstiftningen om utlämning/överlämnande enligt vilken länder kan vägra att utlämna/överlämna personer om den gärning som påstås vara ett brott i det land som begär utlämning/överlämnande inte skulle vara ett brott i det land som ombeds utföra utlämningen/överlämnandet.

HUVUDDOKUMENT

Avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken Island och Konungariket Norge om förfarande för överlämnande mellan Europeiska unionens medlemsstater och Island och Norge (EUT L 292, 21.10.2006, s. 2).

Rådets beslut 2006/697/EG av den 27 juni 2006 om undertecknande av avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken Island och Konungariket Norge om förfarande för överlämnande mellan Europeiska unionens medlemsstater och Island och Norge (EUT L 292, 21.10.2006, s. 1).

Rådets beslut 2014/835/EU av den 27 november 2014 om undertecknande av avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken Island och Konungariket Norge om förfarande för överlämnande mellan Europeiska unionens medlemsstater och Island och Norge (EUT L 343, 28.11.2014, s. 1).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Meddelande om ikraftträdande av överlämnandeavtalet mellan Europeiska unionen, Island och Norge (EUT L 230, 6.9.2019, s. 1).

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2017/541 av den 15 mars 2017 om bekämpande av terrorism, om ersättande av rådets rambeslut 2002/475/RIF och om ändring av rådets beslut 2005/671/RIF (EUT L 88, 31.3.2017, s. 6).

Senast ändrat 06.05.2021