Gemensam politik om olaglig invandring

1) SYFTE

Föra samman de viktigaste inslagen i en gemensam politik om olaglig invandring inom en sammanhängande ram, undersöka kommande åtgärder och former för samarbete för att införa en strukturerad politik om förebyggande och bekämpande av olaglig invandring.

2) RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet om en gemensam politik om olaglig invandring [KOM (2001) 672 slutlig - ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning].

3) SAMMANFATTNING

1. Vid Europeiska rådets möte i Tammerfors 1999 åtog sig medlemsländerna att bekämpa den olagliga invandringen vid källan och införa en mer effektiv hantering av migrationsströmmarna i nära samarbete med ursprungs- och transitländer (punkterna 22 och 23 i slutsatserna). Redan i handlingsplanen från Wien underströk man behovet av att lägga fram konkreta förslag för att effektivt bekämpa olaglig invandring.

Sedan dess har följande initiativ tagits:

2. I utformandet av en övergripande strategi påminner kommissionen om vikten av att man respekterar de förpliktelser som är förknippade med internationella rättsakter som Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter och Genèvekonventionen om flyktingstatus.

3. I diskussionen om möjligheten av och tillämpningsmetoderna för en övergripande plan för att bekämpa olaglig invandring är det flera inslag som bör beaktas, till exempel:

Viseringspolitiken

4. Viseringspolitiken är nära knuten till hanteringen av migrationsströmmarna. På området finns det två grundläggande rättsakter, en förordning som innehåller en lista över de länder utanför EU vars medborgare är skyldiga att inneha visering och en förordning om en enhetlig utformning av viseringar. I enlighet med punkt 22 i slutsatserna från mötet i Tammerfors handlar det nu om att förbättra samarbetet mellan de enheter som utfärdar och kontrollerar viseringar (informationsutbyte, ömsesidig hjälp, utbildning av personalen).

5. Med anledning av detta undersöker kommissionen om det går att upprätta

Insamling och analys av uppgifter

6. För att få en exakt bild av den olagliga invandringen till EU bör medlemsländerna göra en jämförande studie av informationen från de olika länderna. Samarbetet på detta område, som utförs inom ramen för Centrum för information, diskussion och utbyte i frågor som rör passage av gränser och invandring (es de en fr), bör förstärkas.

Kommissionen avser att lägga fram

Gränskontroll och gränshantering

7. För att förstärka de yttre gränskontrollerna föreslår kommissionen följande:

8. De anslag som beviljades för att genomföra Odysseus-programmet kommer att vara uttömda budgetåret 2001. Därför har kommissionen föreslagit att rådet ska anta ett beslut om att skapa ett nytt program (kallat Argo) som ska löpa från den 1 januari 2002 till den 31 december 2006. Programmet ska stödja det administrativa samarbetet och möjligen införandet av en "permanent byrå för tekniskt stöd" som ska säkerställa att samarbetet blir samstämmigt och effektivt. Denna byrå ska ha tre huvuduppgifter:

9. Kommissionen avser att offentliggöra ett meddelande om EU:s gränshantering, i vilket den kommer att precisera sina förslag.

En helhetssyn

10. I kampen mot olaglig invandring är det viktigt att ha en helhetssyn. Denna arbetsmetod gör det möjligt att även beakta grundläggande problem som:

Dessutom understryker kommissionen att olaglig invandring ofta är knuten till organiserade brottsligor som är verksamma på internationell nivå. I denna fråga har det visat sig vara ett mycket användbart instrument att reglerna för brottshandlingar och lämpliga påföljder närmas till varandra.

11. De ovan nämnda övervägandena är skälen till varför kommissionen anser att man måste beakta den roll som andra institutioner som Europol spelar (se även artikel 30 i EG-fördraget).

12. Kommissionen uppmanar rådet att utarbeta en handlingsplan där det framgår vilka åtgärder som bör prioriteras.

4) tillämpning

Under år 2002 kommer kommissionen att lägga fram

5) ytterligare åtgärder

Senast ändrat den 17.10.2005