Nätverk för reglering av konsumenttvister utanför domstol (EEJ-nät)

1) SYFTE

Att upprätta ett nätverk av nationella instanser för snabb och effektiv utomrättslig reglering av gränsöverskridande konsumenttvister genom användning av nya kommunikationsmedel, särskilt Internet.

2) RÄTTSAKT

Rådets resolution av den 25 maj 2000 om ett gemenskapstäckande nätverk av nationella instanser för utomrättslig reglering av konsumenttvister [Europeiska unionens officiella tidning C 155 av den 6 juni 2000].

3) SAMMANFATTNING

Nätverket EEJ-net inrättades som ett ettårigt pilotprojekt den 16 oktober 2001 av kommissionsledamot David Byrne och det belgiska ordförandeskapet. Till följd av den framgång pilotprojektet haft bad Europeiska kommissionen rådet att förlänga projektet med ett år. Rådet godkände förslaget och förlängde pilotfasen till slutet av 2003.

Nätverket hjälper konsumenter att lösa gränsöverskridande tvister med företag som levererar bristfälliga varor eller tjänster, genom att det ger konsumenterna en annan möjlighet att reglera tvister (alternativ tvistlösning).

Nätverket (för de olika nationella kontaktpunkterna eller s.k. "clearinghusen") har följande uppgifter :

Nätverket omfattar för närvarande 17 nationella kontaktpunkter, d.v.s. en per medlemsland samt en för Norge och en för Island.

Sedan det skapades och fram t.o.m. den 31 mars 2003 har EEJ-net behandlat mer än 2182 klagomål från konsumenter i hela EU samt från Island och Norge. En gemensam webbplats har skapats. Den innehåller allmänna uppgifter om nätverket och en databas över de instanser för alternativ tvistlösning som uppfyller principerna i kommissionens rekommendation av den 30 mars 1998. Snart kommer det på denna webbplats också att vara möjligt för konsumenterna att lämna in klagomål online.

Grunden för rådets resolution av den 25 maj 2000

För att skapa ett nätverk av nationella instanser för utomrättslig reglering av konsumenttvister ska varje medlemsland utse en centralpunkt (clearinghus) som ska fungera som kontaktpunkt för konsumenter som vill inleda ett utomrättsligt förfarande i en annan medlemsstat. Dessa kontaktpunkter bildar tillsammans ett utomrättsligt nätverk för tvistreglering med uppgift att underlätta reglering av gränsöverskridande konsumenttvister utanför domstol.

Kommissionen ska tekniskt stödja inrättandet och driften av detta nätverk, bl.a. genom användning av ny kommunikationsteknik.

Om detta europeiska nätverk för tvistlösning ska fungera effektivt krävs samarbete mellan samtliga berörda parter (företag, branschorganisationer, ekonomiska organisationer, konsumentorganisationer, utomrättsliga organ, medlemsländerna och kommissionen).

Företag, branschorganisationer och ekonomiska organisationer som har kontakt med konsumenter i andra medlemsländer uppmuntras att ansluta sig till utomrättsliga organ i dessa medlemsländer.

Medlemsländerna kommer också att uppmana branschorganisationer, ekonomiska organisationer och konsumentorganisationer att samarbeta för att utveckla nya system för tvistreglering, t.ex. genom online-förfaranden.

Kommissionen å sin sida ska överväga sätt att uppmuntra både organ som inte är domstolar och centralpunkter att underlätta kommunikationen med konsumenter som berörs av gränsöverskridande tvister (bl.a. genom att använda skriftligt förfarande eller online-förfarande).

Resolutionen omfattar inte bara de utomrättsliga organ som föreskriver formella lösningar utan också sådana organ som försöker uppnå en samförståndslösning. Kommissionen ska i nära samarbete med medlemsländerna ta fram gemensamma kriterier för dessa organ.

Ursprunget till EEJ-net:

Kommissionens rekommendation av den 30 mars 1998 om principer som ska tillämpas på de instanser som är ansvariga för förfaranden för reglering av konsumenttvister utanför domstol [98/257/EG - Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 115 av den 17 april 1998] var det första steget mot upprättandet av de nationella organen.

4) tillämpning

5) ytterligare åtgärder

Den 10 och 11 juli 2003 hölls det i Bryssel en konferens om utvärderingen av det europeiska extrajudiciella nätverket och om de framtida möjligheterna att bättre kunna hjälpa konsumenterna i EU. Mot bakgrund av resultaten av denna konferens, vid vilken alla berörda parter deltog, kommer man att utarbeta en rapport om hur EEJ-nätverket fungerar. Rapporten kommer att läggas fram för rådet och Europaparlamentet i slutet av 2003.

Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut av den 31 januari 2002 om fastställande av en allmän ram för finansiering av gemenskapens åtgärder till stöd för konsumentpolitiken under perioden 2004-2007 [KOM(2003) 44 - Ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning].

I förslaget ingår att nätverket samfinansieras av medlemsländerna under perioden 2004-2007.

Meddelande från kommissionen av den 4 april 2001 om att öka konsumenternas tillgång till alternativa förfaranden för reglering av tvister [KOM(2001) 161 - Ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning].

YTTERLIGARE INFORMATION:

Nätverk av europeiska informationscentrum för konsumenter (ECC-Net eller "Euroguichet-kontor"):

Euroguichet-nätverket informerar och hjälper konsumenterna när de har problem i samband med gränsöverskridande transaktioner. Det fungerar också som en förbindelselänk mellan konsumenterna och Europeiska kommissionen. Nätverket genomför en rad undersökningar, t.ex. jämförelser av priser och kvaliteten på tjänsterna i de olika länderna. Nätverket omfattar för närvarande 15 Euroguichet-kontor i 13 medlemsländer. I 9 av de 15 medlemsländerna är dessa Euroguichet-kontor knutna till clearinghus eller nationella kontaktpunkter för EEJ-nätet. Kommissionen arbetar för att uppnå ett ännu tätare samarbete mellan dessa två nätverk.

See also

Ytterligare information om Euroguichet-kontoren finns på Europeiska kommissionens webbplats Konsumenter (EN).

Senast ändrat den 15.08.2003