Helsingforskonventionen: förhindra föroreningar i internationella vattendrag och sjöar

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Beslut 95/308/EG om ingående av en konvention om skydd för och användning av gränsöverskridande vattendrag och internationella sjöar

Konvention om skydd för och användning av gränsöverskridande vattendrag och internationella sjöar.

VILKET SYFTE HAR BESLUTET OCH KONVENTIONEN?

Genom beslut 95/308/EG ansluter sig Europeiska gemenskapen (numera EU) till konventionen om skydd för och användning av gränsöverskridande vattendrag* och internationella sjöar (Uneces (FN:s ekonomiska kommission för Europas) vattenkonvention).

Konventionen brukar kallas för Helsingforskonventionen, eftersom den undertecknades där år 1992.

VIKTIGA PUNKTER

SEDAN NÄR GÄLLER KONVENTIONEN?

Konventionen trädde i kraft den 6 oktober 1996.

BAKGRUND

De flesta miljöproblem passerar nationsgränserna och kan till och med vara av global karaktär. Detta är anledningen till att Lissabonfördraget (närmare bestämt artikel 191 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt) ger EU i uppdrag att främja internationella åtgärder för att lösa regionala eller globala miljöproblem.

EU är behörigt att förhandla fram och underteckna internationella miljöavtal. Man har gjort detta på många områden, under överinseende av Förenta nationerna (FN) eller på regional eller subregional nivå. EU har ratificerat sex konventioner som handlar om vatten.

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Gränsöverskridande vattendrag: yt- eller grundvatten som utmärker, korsar eller är beläget nära gränser mellan två eller flera länder.

HUVUDDOKUMENT

Rådets beslut 95/308/EG av den 24 juli 1995 om ingående i gemenskapens namn av en konvention om skydd för och användning av gränsöverskridande vattendrag och internationella sjöar (EGT L 186, 5.8.1995, s. 42).

Konvention om skydd för och användning av gränsöverskridande vattendrag och internationella sjöar (EGT L 186, 5.8.1995, s. 44).

Fortlöpande ändringar av konventionen har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Senast ändrat 10.07.2020