Villkor avseende ekonomisk konvergens för anslutning till euron - konvergensrapport 2014

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Konvergensrapport 2014 - COM(2014) 326 final.

SAMMANFATTNING

Kommissionen rapporterar till Europaparlamentet och rådet om de framsteg som EU-länder som ännu inte deltar i euroområdet (dvs. utnyttjar ett ”undantag”) gör när det gäller att uppfylla villkoren för att införa den gemensamma valutan. I rapporten drar kommissionen slutsatsen att Litauen uppfyller dessa villkor.

VILKET SYFTE HAR KONVERGENSRAPPORT 2014?

I rapporten bedöms hur långt man har kommit i förberedelserna att införa euron i de åtta EU-länderna Bulgarien, Tjeckien, Kroatien, Litauen, Ungern, Polen, Rumänien och Sverige. Kommissionens rapport framställdes parallellt med Europeiska centralbankens konvergensrapport, som en del av den vanliga bedömningscykeln vartannat år.

Alla EU-länder utom Storbritannien och Danmark har enligt fördraget åtagit sig att införa euron så snart de uppfyller de nödvändiga villkoren. 18 EU-länder tillhörde redan euroområdet vid tidpunkten för rapporteringen. Åtta EU-länder återstod för bedömning.

Med hjälp av konvergenskriterierna undersöker rapporten i vilken grad dessa åtta länder har uppnått en hög grad av varaktig konvergens. Dessa kriterier handlar om

prisstabilitet*,

offentliga finanser*,

växelkursstabilitet*,

konvergens för långfristiga räntenivåer*.

Under bedömningen tas även hänsyn till ytterligare faktorer (t.ex. betalningsbalans och integration av marknaderna). Dessa avgör om konvergensen i ett visst land är hållbar och om dess anslutning till euroområdet skulle gå smidigt.

I rapporten bedöms också i vilken utsträckning lagstiftningen om monetära frågor i dessa EU-länder är i enlighet med bestämmelserna i EU-fördragen om den ekonomiska och monetära unionen.

VIKTIGA PUNKTER

Följande slutsatser nås i 2014 års konvergensrapport:

Litauen uppfyller alla villkor för att införa euron. Landets ekonomi har nått en hög grad av varaktig konvergens med euroområdet, och dess lagstiftning på det monetära området är fullt förenlig med EU-lagstiftningen. Av denna anledning föreslår kommissionen att rådet fattar ett beslut som innebär att Litauen inför euron den 1 januari 2015.

De övriga sju EU-länderna, nämligen Bulgarien, Tjeckien, Kroatien, Ungern, Polen, Rumänien och Sverige, uppfyller inte alla kriterier för att införa euron. Deras fall kommer att ses över om två år.

De åtta ländernas efterlevnad av konvergenskriterierna

Inflation: Litauens genomsnittliga inflationstakt var 0,6 % under granskningsperioden på tolv månader (som slutar i april 2014), långt under referensvärdet på 1,7 %, och förväntas stanna kvar på samma nivå under de kommande månaderna. Alla de granskade länderna, med undantag för Rumänien, uppfyller prisstabilitetskriteriet.

Offentliga finanser: Litauen är inte föremål för något förfarande vid alltför stora underskott. Bulgarien, Ungern, Rumänien och Sverige uppfyller också detta kriterium. Tjeckien är på väg att uppfylla det om, vilket kommissionen föreslår, rådet beslutar att avsluta det förfarande vid alltför stora underskott som landet är föremål för. Kroatien och Polen är fortfarande föremål för förfarande vid alltför stora underskott och uppfyller därför inte detta kriterium.

Växelkursstabilitet: Endast Litauen deltar i den europeiska växelkursmekanismen (ERM II). Under referensperioden på två år höll sig litas (Litauens valuta) på centralkursen i ERM II utan att avvika eller uppleva något tryck. Inget av de andra länderna uppfyller för närvarande detta kriterium, eftersom de inte deltar i ERM II.

Långfristiga räntenivåer: under den period av ett år som avslutades i april 2014 låg den långsiktiga räntan i Litauen på 3,6 %, vilket är klart under referensvärdet på 6,2 %. De andra länderna uppfyllde också detta kriterium.

Det bör noteras att Litauen blev medlem i euroområdet den 1 januari 2015, efter att konvergensrapporten antogs, vilket innebär att antalet deltagande länder nu är 19.

BAKGRUND

Enligt artikel 140.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget), utfärdas konvergensrapporter av Europeiska kommissionen och Europeiska centralbanken vartannat år, eller oftare om ett land som vill ansluta sig till euron begär det. Dessa rapporter ligger till grund för beslutet om huruvida ett land kan ansluta sig till euron.

VIKTIGA BEGREPP

* Prisstabilitet: Landet måste visa en hållbar grad av prisstabilitet och en genomsnittlig inflationstakt som under en tid på ett år före granskningen inte är mer än 1,5 procentenheter högre än den i de tre EU-länder som presterar bäst i fråga om prisstabilitet.

* Offentliga finanser: Landet får inte bli föremål för ett beslut från rådet om att det föreligger ett alltför stort underskott i budgeten.

* Växelkursstabilitet: Landet måste respektera det normala fluktuationsutrymmet i växelkursmekanismen utan allvarligt tryck under två år före granskningen.

* Konvergens för långfristiga räntenivåer: Landet måste ha en långfristig nominell räntenivå som inte är mer än två procentenheter högre än den i de tre bäst presterande EU-länderna i fråga om prisstabilitet.

RÄTTSAKT

Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet: Konvergensrapport 2014 (utarbetad i enlighet med artikel 140.1 i EUF-fördraget) (COM(2014) 326 final av den 4 juni 2014)

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Europeiska centralbanken: Konvergensrapport juni 2014.

Rådets beslut 2014/509/EU av den 23 juli 2014 om Litauens införande av euron den 1 januari 2015 (EUT L 228, 31.7.2014, s. 29-32)

Rådets förordning (EU) nr 827/2014 av den 23 juli 2014 om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Litauen (EUT L 228, 31.7.2014, s. 3-4)

Rådets förordning (EU) nr 851/2014 av den 23 juli 2014 om ändring av förordning (EG) nr 2866/98 vad gäller omräkningskursen till euron för Litauen (EUT L 233, 6.8.2014, s. 21)

Senast ändrat 06.10.2015