Informationsstrategi för euron

1) SYFTE

Att påminna om att kommunikations- och informationsinsatser har hög prioritet för att förbereda medborgarna inför övergången till den gemensamma valutan och uppmuntra och hjälpa ekonomiska och finansiella aktörer i den offentliga och privata sektorn att förbereda och genomföra de mekanismer som krävs för övergången till euron.

2) RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen av den 6 februari 1998 om informationsstrategin för euron [KOM(1998) 39 slutlig - Ej offentliggjort i Europeiska gemenskapernas officiella tidning].

3) SAMMANFATTNING

För att övergången till den gemensamma valutan ska bli framgångsrik krävs att

Ett omfattande informationsarbete har redan inletts av nationella myndigheter och EU-organ samt av olika samhällsekonomiska aktörer.

Följande åtgärder på EU-nivå kan nämnas som exempel:

Flera medlemsländer har också genomfört omfattande informationskampanjer med TV-information och massdistribution av informationsmaterial.

De stora branschorganisationerna och många banker har likaså gått ut till sina medlemmar och kunder med mycket utförliga informationsbroschyrer om övergången till euron.

Genom denna första kommunikationsfas har följande tre målsättningar uppnåtts:

En viktig lärdom som kan dras av denna första fas är att informationsförmedlarna måste utnyttjas om en informationsinsats ska bli fullt effektiv. Tyngdpunkten ska ligga på konkret information som berör medborgarna i deras vardag.

Informationsstrategin för euron bör nu byggas upp kring tre avgörande datum:

Informationen om euron ska styras av subsidiaritetsprincipen (så att alla medborgare hittar information som berör just dem, i det egna medlemslandet) och förvaltas inom ramen för ett partnerskap:

Kommissionens åtgärder ska inriktas på följande områden:

Hittills har informationsinsatserna främst riktat sig till finansiella aktörer, stora företag och myndigheter. Alla dessa aktörer förbereder sig aktivt. Informationsarbetet måste nu riktas mot nya prioriterade målgrupper: den breda allmänheten, små och medelstora företag, regionala och lokala myndigheter och folkvalda, offentliganställda och tredjeländer.

Alla tillgängliga media måste användas aktivt:

Erfarenheten visar att det är svårt att definiera instrument och budskap om euron som kan tänkas ha samma påverkan i alla medlemsländer och för alla befolkningsgrupper. Några få övergripande principer bör vara vägledande för informationen om euron. Det gäller behovet av att lämna praktisk och konkret information, bidra till att skapa gynnsamma förutsättningar för att den breda allmänheten ska förstå och uppskatta euron, samt behovet av att utvärdera åtgärdernas opinionseffekter.

4) tillämpning

5) ytterligare åtgärder

Senast ändrat den 04.12.2002