Euron och den internationella ekonomin

Genom förevarande arbetsdokument önskar kommissionen lägga fram en första analys av de effekter euron troligen får på utvecklingen av den internationella ekonomin och framför allt på det internationella valutasystemet.

RÄTTSAKT

Kommissionens arbetsdokument av den 23 april 1997 om yttre aspekter på Ekonomiska och monetära unionen [SEK(97) 699 slutlig - Ej offentliggjort i Europeiska gemenskapernas officiella tidning].

SAMMANFATTNING

Med tanke på euroområdets ekonomiska betydelse kommer införandet av den gemensamma valutan att få omfattande konsekvenser, inte bara för de medlemsstater som inte deltar, utan även för tredjeländer. Denna yttre aspekt på euron diskuteras alltmer inom internationella organ som Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) och Internationella valutafonden (IMF).

Om alla 15 medlemsstater ingick i euroområdet skulle följande gälla för Ekonomiska och monetära unionen (EMU):

När EMU genomförs kommer den europeiska finansmarknaden att integreras fullständigt:

Trots öppnandet av finansmarknaderna kan man räkna med att vissa nationella särdrag på finansmarknaderna finns kvar.

Användningen av euron på de internationella marknaderna kommer sannolikt att få ett uppsving på grund av EMU:s storlek, valutastabiliteten och den stora finansmarknad EMU stöder sig på.

Som handelsvaluta kommer euron inte bara att användas i Europeiska unionens direkta affärsförbindelser, utan i viss mån även i transaktioner som inte rör EU-länderna.

Tack vare Europeiska centralbankens (ECB) oberoende och stabilitetsinriktade politik kommer euron att bli en viktig reservvaluta och spela en stor roll i globala portföljinvesteringar. Även om dessa faktorer kommer att öka privata investerares intresse för euron är det svårt att förutsäga vilken betydelse den kommer att få i sammansättningen av privata portföljer.

Euron kommer stegvis att omvandlas till en stor internationell valuta. Omvandlingen bör först märkas i länder som EU har nära ekonomiska förbindelser med.

När euron internationaliseras får ECB:s interventioner internationella effekter. I början kommer internationaliseringen att försvåra genomförandet av penningpolitiken på grund av yttre aktörers beslut som påverkar penningmängden.

Vid övergången till euron finns en risk för instabila växelkurser mellan euron och andra stora valutor under en tid. Skälen till detta är följande:

På lång sikt kommer växelkurserna i första hand att fastställas av grundläggande ekonomiska faktorer (tillväxt, inflation, produktivitetsutveckling, budgetsaldon och betalningsbalans med mera). Dessa påverkas i sin tur både av EU:s ekonomiska politik och av den ekonomiska politik EU:s samarbetsparter bedriver.

Fördragets ekonomisk-politiska ramar bör möjliggöra flexibla monetära förhållanden samtidigt som valutakursen hålls på en bra nivå. EU:s ekonomiska politik utgör alltså en relevant referenspunkt i internationella ekonomiska förbindelser.

När EMU förverkligas bör det medföra en kraftig utveckling av det internationella valutasystemet. Framför allt bör det bli mer symmetriskt, det vill säga de potentiella vinsterna av makroekonomisk samordning fördelas jämnare mellan samarbetsparterna.

Slutligen kommer EMU också att påverka arbetet inom internationella institutioner som IMF (ekonomisk övervakning m.m.). Frågor som rör EU:s representation i dessa organ måste undersökas, och de nuvarande metodernas överensstämmelse med fördragsbestämmelserna måste kontrolleras.

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Meddelande från kommissionen - Euroområdet i världsekonomin - Utvecklingen under de tre första åren [KOM(2002) 332 slutlig - Ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning].

I detta meddelande redogörs för Ekonomiska och monetära unionens (EMU) och euroområdets första tre år i världsekonomin.

Senast ändrat den 23.06.2006