Handlingsplan för finansiella tjänster

Det här meddelandet gäller genomförandet av en handlingsplan för finansiella tjänster och beskriver politiska mål och åtgärder för förbättring av den inre marknaden för finansiella tjänster.

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen av den 11 maj 1999 - Att genomföra handlingsramen för finansmarknaderna: en handlingsplan [KOM(1999) 232 slutlig - Ej offentliggjort i Europeiska gemenskapernas officiella tidning].

SAMMANFATTNING

Inledning

Den här handlingsplanen är en uppföljning av meddelandet av den 28 oktober 1998 "Finansiella tjänster: Att skapa en handlingsram". Den har lagts fram på begäran av Europeiska rådet från dess möte i Wien i december 1998, där man uppmanade kommissionen att snabbt utarbeta ett handlingsprogram för att uppfylla de mål som angavs i den handlingsram som man hade kommit överens om. Handlingsplanen grundar sig också på förhandlingarna inom policygruppen för finansiella tjänster, som består av finansministrarnas och Europeiska centralbankens (ECB) personliga företrädare.

Vid sitt möte i Köln den 3-4 juni 1999 begärde Europeiska rådet att kommissionen skulle fortsätta det arbete med handlingsplanen som policygruppen för finansiella tjänster inlett. I handlingsplanen för en gemensam finansmarknad föreslogs vägledande prioriteringar och en tidsplan med specifika åtgärder. Syftet med planen är att nå de tre strategiska målen att skapa en gemensam marknad för finansiella tjänster för företag, att göra den finansiella marknaden för privatkunder tillgänglig och säker samt att förstärka tillsynsreglerna.

Den institutionella marknaden

Euron är en katalysator när det gäller att modernisera de europeiska marknaderna för överlåtbara värdepapper och finansiella derivat. Under inflytande av marknadskrafterna har organisationen av Europeiska unionens finansmarknader i viss mån utvecklats, vilket till exempel har inneburit närmare relationer mellan olika börser och förbättrade system för betalning och avveckling vid värdepapperstransaktioner. På det stora hela rör de planerade åtgärderna följande sex delar:

Privatmarknaden (den icke-institutionella marknaden)

De grundläggande förändringarna av finansmarknaderna drivs framför allt på av företagstjänsterna. Privatmarknaden håller dock även den på att genomgå betydande förändringar. Det har redan införts ett regelverk som gör det möjligt för finansiella institut att erbjuda sina tjänster samtidigt som de skyddas mot konkurser och systemrisk. Det återstår dock många rättsliga, administrativa och privaträttsliga hinder för gränsöverskridande försäljning och köp av denna typ av tjänster (enhetligt bankkonto, hypotekslån m.m.). I meddelandet anges ett antal praktiska åtgärder som kan vidtas för att eliminera dessa hinder. Dessa åtgärder bör vidtas inom följande sex centrala handlingsområden:

Förstärkta tillsynsstrukturer

EU:s lagstadgade garantier bör anpassas till nya källor för finansiella risker och innovationer inom tillsynsområdet för att begränsa systemrisker eller institutionella risker (till exempel kapitalkrav och kapitaltäckningsgrad i försäkringsföretag) och beakta marknadsutvecklingen (där instituten organiseras så att de överskrider gränser och sektorer). De föreslagna åtgärderna rör följande:

Allmänna förutsättningar

Skillnaderna mellan medlemsstaternas bestämmelser om företagsstyrning kan ge upphov till rättsliga eller administrativa hinder som kan motverka en effektiv finansmarknad i EU. Begreppet företagsstyrning omfattar ett stort antal frågor och det är oklart hur de påverkar marknaden för finansiella tjänster. Eventuella gemenskapsinitiativ bör därför först begränsas till att undersöka nationella bestämmelser om företagsstyrning för att identifiera eventuella hinder för utvecklingen av en gemensam finansmarknad i EU.

7. En annan viktig fråga rör undanröjandet av hinder och snedvridningar på beskattningsområdet. Det är dock politiskt komplicerat att skapa en gemensam marknad för finansiella tjänster eftersom arbetet för att samordna beskattningen på finansmarknaderna inte har fullföljts. I meddelandet uppmanas därför rådet att anta 1998 års förslag till direktiv i syfte att säkerställa en effektiv minimibeskattning av ränteinkomster från sparande inom gemenskapen. Kommissionen kommer också att fortsätta sina ansträngningar att bekämpa skattehinder för en fullt fungerande gemensam marknad för finansiella tjänster. Kommissionen planerar att lägga fram förslag om pensionsfonder och försäkringar med stöd av Skattepolitiska gruppen.

Genomförandet

I meddelandet föreslås att man ska inrätta mekanismer för att följa upp de framsteg som görs och bidra till att konkretisera olika åtgärder. Dessa mekanismer inbegriper bland annat att fortsätta arbetet inom gruppen med personliga företrädare för finansministrarna i syfte att identifiera framtida utmaningar, ta fram strategiska upplysningar och fastställa prioriteringar. Man skulle också kunna inrätta ett forum på hög nivå i syfte att sondera åsikterna hos organ som företräder de viktigaste intressegrupperna i EU, som är angelägna om att finansmarknaderna fungerar smidigt och effektivt. EU:s representativa organ bör vidare bidra till att utse marknadsexperter som kan hjälpa kommissionen att bedöma konsekvenserna av lösningar som är av mer teknisk karaktär.

Lägesutveckling och förberedelser inför framtiden

Den 27 oktober 2003 inrättade kommissionen en särskild grupp med uppgift att granska lägesutvecklingen beträffande handlingsplanen för finansiella tjänster och förbereda framtida åtgärder. Med hjälp av fyra nya grupper av marknadsexperter kommer kommissionen att genomföra en fördjupad analys av hur långt integrationen av de europeiska finansmarknaderna har nått. Denna process inleds samtidigt med att handlingsplanens femåriga lagstiftningsfas går mot sitt slut. Analysen ska vara bred, överblickbar och öppen. Bildandet av expertgrupperna, som ska bestå av specialister på hög nivå inom bank- och försäkringssektorerna samt områdena för förmögenhetsförvaltning och värdepappershandel, är den första etappen i denna process. Gruppernas uppgift blir att hjälpa kommissionen att frilägga de nyckelfrågor som ska granskas under det samråd som ska genomföras.

Mer detaljerad information om expertgruppernas analys av handlingsplanen för finansiella tjänster kan erhållas hos Generaldirektoratet för den inre marknaden (DE) (EN) (FR).

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Kommissionens arbetsdokument av den 5 januari 2006, "Single Market in Financial Services Progress Report 2004-2005" ("Inre marknaden för finansiella tjänster - lägesrapport 2004-2005"), [SEK(2006) 17 - Ej publicerat i Europeiska unionens officiella tidning].

I den här lägesrapporten granskar kommissionen de framsteg inom området finansiella tjänster som gjorts sedan mitten av 2004. Rapporten ingår som en del av de åtaganden som gjordes i kommissionens vitbok av den 1 december 2005 om politiken på området finansiella tjänster 2005-2010, som publicerades den 5 december 2005. Kommissionen konstaterar att 98 % av åtgärderna i handlingsplanen har antagits enligt tidsplan, dvs. före utgången av 2005. Arbetet med genomförandet av de antagna åtgärderna har påbörjats.

Av de mål som uppnåtts nämner rapporten antagandet av

LÄGESRAPPORTER

Tionde lägesrapporten av den 2 juni 2004: "Den svåra etappen är avklarad - förberedelse av övergången till nästa fas av integrationen av den europeiska kapitalmarknaden".

I den här rapporten konstateras att praktiskt taget alla (93 %) av de 42 lagstiftningsåtgärderna i handlingsplanen för finansiella tjänster har antagits enligt tidsplan till mitten av 2004. Sedan den nionde lägesrapporten från november 2003 har överenskommelse nåtts om

Kommissionen har också antagit

I det fortsatta lagstiftningsarbetet prioriterar kommissionen

Nionde lägesrapporten av den 24 november 2003 om genomförandet av handlingsplanen för finansiella tjänster. "Slutspurt för handlingsplanen för finansiella tjänster".

Slutsatsen i denna sista lägesrapport (PDF) (DE) (EN) (FR) från kommissionen är att handlingsplanen för finansiella tjänster som beräknas avslutas under 2005 har varit en av drivkrafterna för utvecklingen av den europeiska kapitalmarknaden. Handlingsplanen har därigenom förbättrat utsikterna till en hållbar tillväxt som drivs på av investeringar och sysselsättningsutsikter. Framsteg har gjorts i antagandet av de rättsakter som nämns i planen, vilket gäller följande:

I rapporten understryks dock att det på grund av valen till Europaparlamentet och utvidgningen av Europeiska unionen i maj och juni 2004 är av största vikt att man under de följande fyra månaderna når fram till enighet om de viktiga lagstiftningsåtgärder inom handlingsplanen som återstår att anta, nämligen direktivet om investeringstjänster, direktivet om insynskrav och direktivet om uppköpserbjudanden.Slutligen framhålls i rapporten att kommissionen har tagit initiativ för att utvärdera den aktuella situationen när det gäller integreringen av de europeiska finansmarknaderna.

Åttonde lägesrapporten av den 2 juni 2003 om genomförandet av handlingsplanen för finansiella tjänster. "Finansiella tjänster - nio månader för att anta de återstående åtgärderna i Handlingsplanen för finansiella tjänster" Enligt åttonde rapporten (PDF) (DE) (EN) (FR) medför de globala finansiella framtidsutsikterna en förstärkning av de politiska argumenten för integration av finansiella tjänster i Europeiska unionen. Integrationen som genomförs genom handlingsplanen för finansiella tjänster bör göra det möjligt att förbättra den finansiella stabiliteten och marknadens integritet och inrätta en ram för genomförandet av en gemensam europeisk lagstiftning på det finansiella området liksom tillsynsregler, och att sörja för att de nya marknader som EU kommer att inrymma efter utvidgningen integreras på ett harmoniskt sätt i unionens regelsystem. Även om ett stort antal av de lagstiftningsåtgärder som krävs för att skapa en integrerad finansmarknad redan har antagits, understryks i rapporten att det är ytterst viktigt att de återstående åtgärderna slutförs så att handlingsplanen är helt genomförd 2005. På kort sikt har kommissionen inte för avsikt att föreslå något nytt komplett åtgärdsprogram inom sektorn för finansiella tjänster utan kommer att arbeta mot två stora politiska mål vilket kräver ytterligare insatser under de kommande åren. Det gäller a) enhetligt genomförande och gemensam kontroll, bland annat genom inrättande av ett nät av kontroll- och tillsynsmyndigheter för finansiella tjänster samt b) skapande av ett globalt inslag i den europeiska finansmarknaden i synnerhet när det gäller förbindelserna med USA.

Sjunde lägesrapporten av den 2 december 2002 om genomförandet av handlingsplanen för finansiella tjänster I den sjunde lägesrapporten (PDF) (DE) (EN) (FR) noteras att påtagliga framsteg har gjorts beträffande integrationen i sektorn särskilt när det gäller investeringstjänster, kapitalkrav i banker och investeringsbolag, kompensation och ersättning, det nya förslaget om övertagandebud, prospekt, pensionsfonder, finansiella konglomerat och marknadsmissbruk. Nästan alla prioriterade åtgärder som angavs 2001 har nu antagits. I rapporten understryks dock att arbetet måste fortsätta med samma målmedvetenhet om man ska kunna hålla den tidsfrist på 2005 som angivits för handlingsplanen och lyckas göra detta trots de problem som tynger finansmarknaderna och trots investerarnas sviktande förtroende för dessa marknader. För att förbättra uppföljningen av handelsplanen kommer kommissionen att utarbeta en uppsättning indikatorer vilken kommer att underlätta en prioritering av de finanspolitiska åtgärderna. Den s.k. Lamfalussy-metoden gör det möjligt att snabbt och följsamt reagera på marknadsutvecklingen och därför bör denna metod utvidgas till att omfatta samtliga finansiella områden. Slutligen aviseras planer på att från och med 2003 utarbeta en handlingsplan för bolagsrätt inklusive företagsstyrning.

Sjätte lägesrapporten av den 3 juni 2002 om genomförandet av handlingsplanen för finansiella tjänster [KOM(2002) 267 slutlig - ej offentliggjord i EGT]

I den senaste rapporten konstateras att påtagliga framsteg ägt rum men att de 15 medlemsstaterna ändå måste göra mer. I rapporten påminns om att åtta lagstiftningsförslag snarast måste antas. Dessa förslag gäller marknadsmissbruk, användningen av säkerheter, distansförsäljning, försäkringsförmedlare, internationella redovisningsnormer, prospekt, finansiella konglomerat, och tjänstepensionsfonder. I rapporten beklagas att man efter 12 års förhandlingar övergivit förslaget om övertagandebud och vidare konstateras att kommissionen skall lägga fram ett nytt förslag i detta ämne. I kölvattnet efter amerikanska Enron-gruppens konkurs skall ett expertteam lägga fram rekommendationer om "bästa praxis inom företagsstyrning och revisionsförfaranden". Kommissionen understryker dock att större delen av de problem som kommit i dagen genom denna affär redan omfattas av handlingsplanen. Slutligen håller nya förslag på att utarbetas när det gäller finansanalytiker och kreditvärderingsinstitut.

Femte lägesrapporten av den 30 november 2001 om genomförandet av handlingsplanen för finansiella tjänster [KOM(2001) 712 slutlig - ej offentliggjort i EGT]

I denna lägesrapport understryks att man snabbt måste integrera den finansiella sektorn i Europa. Man måste beakta de händelser som under den senaste tiden berört sektorn, såsom införandet av euron, den ekonomiska avmattningen, omskakningen av finansmarknaderna efter terrorattackerna den 11 september 2001 och kampen mot finansiering av terrorism. I rapporten noterar man med tillfredsställelse de framsteg som gjorts när det gäller antagandet av direktivet mot penningtvätt, överenskommelsen om en förordning om betalningar över nationsgränserna, antagandet av stadgan för Europabolag, den politiska överenskommelsen om direktivet om distansförsäljning och inrättandet av de värdepapperskommittéer som förespråkas i Lamfalussy-rapporten. Det är nödvändigt att snabbt anta förslagen om pensionsfonder, prospekt, finansiella konglomerat och internationella redovisningsnormer samt det nya förslaget om övertagandebud.

Fjärde lägesrapporten av den 5 juni 2001 om genomförandet av handlingsplanen för finansiella tjänster [KOM(2001) 286 slutlig - ej offentliggjord i EGT]

I rapporten bedöms lägesutvecklingen i fråga om förslag och direktiv på området. Kommissionen menar att det framöver är rådet och Europaparlamentet som måste fatta beslut. Sedan handlingsplanen antogs har i själva verket 18 åtgärder föreslagits, och även om man har kommit överens om vissa frågor utgör andra fortfarande riktiga utmaningar. Det krävs en sann politisk vilja för att genomföra hela handlingsplanen inom tidsfristerna 2003 och 2005. Detta gäller till exempel skapandet av de båda värdepapperskommittéer som efterfrågas i Lamfalussy-rapporten. Europaparlamentet är för närvarande inte särskilt villigt att ge befogenheter till ett organ som inte är folkvalt och strider med rådet i denna fråga. I rapporten anges vidare att man måste beakta de snabba förändringarna inom banksektorn, och det brådskar mer än väntat att se över lagstiftningen (om tillsyn). I texten tar man också upp gränsöverskridande samarbete mellan börser. Slutligen tar man upp de framsteg som gjorts (finansiella konglomerat, prospekt som ska offentliggöras när överlåtbara värdepapper erbjuds till allmänheten eller börsnoteras, marknadsmissbruk, risker som hänger samman med hypotek och krediter) samt de frågor som är blockerade (pensionsfonder och elektronisk handel).

Tredje lägesrapporten av den 8 november 2000 om genomförandet av handlingsplanen för finansiella tjänster [KOM(2000) 692/2 slutlig - ej offentliggjord i EGT]

På det hela taget är utvecklingen tillfredsställande även om den inte går tillräckligt snabbt för att man ska kunna respektera den ambitiösa tidsfrist för handlingsplanens genomförande som satts till 2005. Kommissionen har antagit en detaljerad tidsplan för att respektera tidsfristerna, vilket den så kallade 2005-gruppen ska övervaka. För att följa marknadsutvecklingen har EU:s verkställande organ utarbetat en förteckning över indikatorer.

Andra lägesrapporten av den 30 maj 2000 om genomförandet av handlingsplanen för finansiella tjänster [KOM(2000) 336 slutlig - ej offentliggjord i EGT] I rapporten påpekas att Europeiska rådet vid sitt möte i Lissabon begärde att handlingsplanen skulle vara genomförd 2005. Kommissionen konstaterar att det gjorts betydande framsteg. Inom följande områden har man dock inte gjort några framsteg: stadgan för Europabolag, bedrägerier och förfalskning i betalningssystem och genomförandet av direktivet om slutgiltig avveckling. För att respektera tidsfristen 2005 måste genomförandet av handlingsplanen påskyndas på följande fem områden: införande av ett "enda pass" för emittenter, förbättrade möjligheter att jämföra företagens årsredovisningar, undanröjande av hinder för pensionsfonders och fondföretags investeringar, bättre fungerande marknader för gränsöverskridande försäljning och återköp samt en genomgripande översyn av direktivet om investeringstjänster.

Första lägesrapporten av den 24 november 1999 om genomförandet av handlingsplanen för finansiella tjänster [KOM(1999)630 slutlig - ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning] I rapporten redovisas de framsteg som gjorts fem månader efter det att handlingsplanen antogs. Man understryker att framsteg gjorts inom flera sektorer efter att man antagit ett antal av de planerade åtgärderna. Man gör vidare en positiv övergripande bedömning av de insatser som gjorts när det gäller att göra grundarbetet för de särskilda initiativen i handlingsplanen. Vidare erkänns betydelsen av bidragen från olika marknadsaktörer såväl som från konsumenter och användare. I rapporten understryks att rådet och Europaparlamentet har fördubblat sina ansträngningar för att se till att framsteg görs när det gäller ett antal förslag, även om dessa inte alltid har burit frukt. Vidare uppmanas kommissionen att initiera en serie viktiga åtgärder i enlighet med den tidtabell som anges i handlingsplanen (pensionsfonder, investeringstjänster, modernisering av redovisningspraxis, elektronisk handel). Förutom de åtgärder som anges i handlingsplanen bör EU förfina sin strategi mot bakgrund av de pågående strukturella förändringarna på finansmarknaderna.

Kommissionens meddelande till rådet och Europaparlamentet av den21 maj 2003. "Modernisering av bolagsrätten och förbättring av företagsstyrningen i Europeiska unionen - en väg framåt" [KOM(2003) 284 - ej offentliggjort i EGT].

Kommissionen anser att den europeiska ramen för bolagsrätt och företagsstyrning bör moderniseras. Orsaker till detta är bland annat den senare tidens finansskandaler, den ökande tendensen hos de europeiska företagen att agera över gränserna inom den inre marknaden, den fortsatta integrationen av de europeiska kapitalmarknaderna, utvecklingen av ny informations- och kommunikationsteknik samt den kommande utvidgningen av Europeiska unionen med tio nya medlemsstater. Mot bakgrund av detta lägger kommissionen fram de främsta politiska målen och delar upp de olika åtgärderna på kort, medellång och lång sikt samt anger vilka olika typer av instrument som ska användas och när. De främsta mål som denna handlingsplan syftar till att nå är att stärka delägarnas rättigheter och skyddet av tredje part, samt att främja effektivitet och konkurrenskraft hos företagen. I utarbetandet av handlingsplanen tar kommissionen därutöver särskild hänsyn till behovet att sörja för att samtliga initiativ till gemenskapstillsyn som tas inom handlinsplanens ram beaktar vissa vägledande kriterier. Åtgärden ska ta hänsyn till principerna om subsidiaritet och proportionalitet, åtgärden ska tillämpas smidigt samtidigt som underliggande principer följs strikt och åtgärden ska bidra positivt till utvecklingen av tillsyn på internationell nivå. Flera initiativ som har anknytning till denna handlingsplan men samtidigt är fristående, omfattas av detta integrerade tillvägagångssätt:

Senast ändrat den 20.10.2006