Hållbar rörlighet: handlingsprogram 2000-2004

1) SYFTE

Att inom EU genomföra en säker, effektiv och konkurrenskraftig transportpolitik som tar sociala och miljömässiga hänsyn.

2) RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén av den 1 december 1998: Den gemensamma transportpolitiken - Hållbar rörlighet: ett framtidsperspektiv [KOM(1998) 716 slutlig - inte offentliggjort i Europeiska gemenskapernas officiella tidning].

3) SAMMANFATTNING

I detta meddelande redogör kommissionen för de prioriteringar som gjorts på transportområdet fram till 2000 på grundval av handlingsprogrammet 1995-2000 och arbetsprogrammet för 1999. Kommissionen redovisar därefter framtidsperspektiven på längre sikt för perioden 2000-2004.

Även om man gjort framsteg på transportområdet under de senaste åren är dessa fortfarande otillräckliga. Därför är de strategiska mål som föreslås i handlingsprogrammet 1995-2000 fortfarande aktuella. De europeiska transporterna måste bli effektivare och konkurrenskraftigare, även utanför EU, och transportkvaliteten måste förbättras generellt.

Effektiva transporter kommer att öka sektorns konkurrenskraft och inverka gynnsamt på tillväxt och sysselsättning. För att uppnå detta är det nödvändigt att

För att möta de europeiska medborgarnas behov bör man betona kvaliteten på transporterna. I konkreta termer handlar det först och främst om att förbättra säkerheten. Kommissionen kommer att lägga fram förslag i den riktningen för civilflyg och sjötransporter och se till att handlingsprogrammet för vägtrafiksäkerhet genomförs.

Vidare bör man vid utformningen av transporterna ta hänsyn till eventuella miljöeffekter. Kommissionen betonar därför vikten av hållbara transportsätt. I överensstämmelse med riktlinjerna från Kyotokonferensen kommer man särskilt att bemöda sig om att vidta åtgärder för att begränsa transporternas bidrag till klimatförändringar. Även problemen med buller och utsläpp från lufttransporter kommer att behandlas.

Transportpolitiken måste även ta hänsyn till konsumenternas rättigheter. Kommissionen kommer därför att inrikta sitt arbete på civilflyget, för att bland annat se över möjligheterna att förbättra informationen till konsumenterna och bonusprogram av typen "frequent flyer". Vidare kommer man att se till att kvaliteten på lokal kollektivtrafik förbättras.

Slutligen kommer Europeiska unionens femte ramprogram för forskning och teknisk utveckling (1998-2002) att gynna utvecklingen av säkra och hållbara transporter tack vare forskning som inriktas på säkerhet och på olika transportslags miljöegenskaper.

Vad beträffar EU:s transportpolitiks yttre angelägenheter påminner kommissionen om de förhandlingar som pågår med länderna i Central- och Östeuropa liksom om de initiativ som förts fram tillsammans med Schweiz, USA, Indien och Kina. Till följd av den ökande globaliseringen av ekonomin är det viktigt att EU fortsätter att föra en sammanhängande politik med tredjeländer.

På längre sikt bör de mål som angivits ovan bibehållas för perioden 2000-2004. Mot denna bakgrund har kommissionen upprättat en uttömmande förteckning över uppgifter att ta itu med. Kommissionen har bland annat för avsikt att

Senast ändrat den 23.05.2002