Vitbok: Den gemensamma transportpolitiken fram till 2010

Vitboken syftar till att förena den ekonomiska utvecklingen och samhällets höga krav i fråga om kvalitet och säkerhet i syfte att utveckla ett modernt och hållbart transportsystem fram till 2010.

RÄTTSAKT

Vitbok som kommissionen lade fram den 12 september 2001: Den gemensamma transportpolitiken fram till 2010: Vägval inför framtiden [KOM(2001) 370 slutlig - ej offentliggjort i Europeiska gemenskapernas officiella tidning].

SAMMANFATTNING

Kommissionen föreslår nästan sextio åtgärder för att utveckla ett transportsystem som innebär att balansen mellan transportsätten återställs, järnvägssektorn vitaliseras, sjötransporter och transporter på inre vattenvägar främjas och att tillväxten inom flygtrafiken kontrolleras. I det avseendet motsvarar vitboken (EN)(FR) den strategi för en hållbar utveckling som Europeiska rådet antog i Göteborg i juni 2001.

Det har varit svårt för EU att tillämpa den gemensamma transportpolitiken i enlighet med Romfördraget. Genom Maastrichtfördraget stärktes därför den politiska, institutionella och ekonomiska grunden genom idén om transeuropeiska nät (TEN).

I kommissionens första vitbok från 1992, om utvecklingen av den gemensamma transportpolitiken, ligger tyngdpunkten på avregleringen av transportmarknaden. Ungefär tio år senare har cabotageverksamheten inom vägtransportsektorn förverkligats, flygtrafiken är världens säkraste och rörligheten för personer har ökat från 17 km per dag 1970 till 35 km 1998. I det sammanhanget har man inom ramprogrammen för forskning utvecklat ny teknik för att kunna anta två mycket betydelsefulla utmaningar: det transeuropeiska snabbtågsnätet och satellitnavigationsprogrammet Galileo.

Eftersom tillämpningen av gemenskapens beslut sker olika snabbt beroende på transportsätt finns det emellertid fortfarande vissa problem, nämligen följande:

Dessa problem kan förvärras i samband med den ekonomiska utvecklingen och EU:s utvidgning.

Vägtransporter

- Syften: Att öka vägtransporternas kvalitet och bättre tillämpa nuvarande lagstiftning genom skärpta kontroller och påföljder.

- Siffror: De flesta gods- och persontransporter sker på väg och vägtransporterna svarar i dag för 44 % av alla godstransporter och 79 % av alla persontransporter. Gemenskapens bilpark tredubblades mellan 1970 och 2000, från 62,5 till nära 175 miljoner bilar. Vägtransporterna står för 84 % av transportsektorns totala koldioxidutsläpp.

- Problem: De internationella godstransporterna är en viktig sektor, eftersom de väntas öka med 50 % fram till 2010. Vissa mindre företag har svårt att bibehålla sin lönsamhet, trots att de kan transportera gods över hela EU med stor flexibilitet och till rimliga priser. Till och med på de stora vägarna ökar trafikstockningarna och vägtransporterna står för 84% av transportsektorns totala koldioxidutsläpp.

- Förslag till åtgärder: Syftet med kommissionens förslag är att

Järnvägstransporter

- Syften: Att vitalisera järnvägssektorn genom att skapa ett integrerat järnvägsområde för godstransporter inom EU, som är effektivt, konkurrenskraftigt och säkert och genom att skapa ett nätverk speciellt avsett för frakt.

- Siffror: Järnvägssektorns andel av godstransportmarknaden har minskat från 21 % år 1970 till 8,4 % år 1998, medan den fortfarande ligger på 40 % i USA. Samtidigt har persontransporterna ökat från 217 miljarder passagerarkilometer 1970 till 290 miljarder passagerarkilometer 1998. Varje år lägger man ned 600 km järnväg.

- Problem: I vitboken konstateras att det råder brist på infrastruktur som är anpassad till moderna transporter, att näten och systemen inte är driftkompatibla, att det saknas nyskapande teknik och att tjänsterna inte är tillräckligt tillförlitliga för att leva upp till allmänhetens förväntningar. Den nya snabbtågstrafiken är emellertid mycket framgångsrik, vilket har medfört en markant ökning av persontransporterna på längre sträckor.

- Förslag till åtgärder: Europeiska kommissionen har antagit ett andra järnvägspaket (EN) med fem åtgärder för att åstadkomma en avreglering och teknisk harmonisering av järnvägssektorn. Man vill vitalisera järnvägssektorn genom att snabbt inrätta ett integrerat europeiskt järnvägsområde. Syftet med de fem nya förslagen är att

Järnvägspaketet måste kompletteras med andra åtgärder som föreslås i vitboken. Det gäller bland annat att

Flygtrafik

- Syften: Att begränsa tillväxten inom flygtrafiken, minska överbelastningen av luftrummet och bibehålla säkerhetsnivån samtidigt som man slår vakt om skyddet av miljön.

- Siffror: Flygets andel av persontransporterna kommer sannolikt att fördubblas mellan 1990 och 2010, och öka från 4 till 8 %. Flygtrafiken svarar för 13 % av transportsektorns koldioxidutsläpp, och vid förseningar ökar bränsleförbrukningen med 6 %.

- Problem: För att det ska vara möjligt att klara av en sådan hög tillväxttakt krävs en reform av flygtrafikledningen och en ökad flygplatskapacitet inom EU. Eurocontrol (EN) (en mellanstatlig europeisk organisation för flygsäkerhet) hämmas av ett beslutssystem som bygger på enhällighet.

- Förslag till åtgärder: Att skapa ett gemensamt europeiskt luftrum är en av de nuvarande prioriteringarna tack vare följande åtgärder:

Förutom att vidta åtgärder för att omstrukturera det gemensamma luftrummet har kommissionen likaså, genom att inrätta en gemenskapslicens för flygledare, verkat för att harmonisera flygledarnas tekniska nivå.

Samtidigt som det skapas ett gemensamt luftrum krävs det också en ny rättslig ram för följande:

Transporter till sjöss och på inre vattenvägar

- Syften: Att utveckla infrastrukturen, förenkla regelverket genom ökad samordning och integrera sociala regler för att skapa verkliga "höghastighetssjövägar".

- Siffror: Jämfört med början av 1980-talet har antalet sjömän i unionen minskat med 40 %. Sjöfarten svarar för 70 % av handelsutbytet mellan EU och resten av världen. Varje år passerar ungefär 2 miljarder ton olika varor EU:s hamnar.

- Problem: Transporter till sjöss och på inre vattenvägar är verkligt konkurrenskraftiga alternativ till landtransporter. De är tillförlitliga och ekonomiska transportsätt som ger upphov till förhållandevis lite föroreningar och buller. Deras kapacitet är emellertid underutnyttjad, särskilt när det gäller transporter på inre vattenvägar som skulle kunna användas bättre. Det finns fortfarande vissa infrastrukturhinder (flaskhalsar, dålig anpassning av lastprofiler, brohöjder, funktioner hos slussar, brist på utrustning för omlastning m.m.).

- Förslag till åtgärder: Transporterna till sjöss och på inre vattenvägar är av central betydelse som tack vare intermodaliteten kommer att göra det möjligt att kringgå flaskhalsarna mellan Frankrike och Spanien (i Pyrenéerna), mellan Italien och resten av Europa (i Alperna), mellan Frankrike och Förenade kungariket, och i framtiden även mellan Tyskland och Polen.

Kommissionen har föreslagit en ny rättslig ram för hamnar för att

När det gäller transporter på inre vattenvägar är syftet att

Intermodalitet (användning av flera transportsätt)

- Syften: Att återupprätta balansen mellan olika transportsätt genom en politik som främjar intermodalitet, samt transporter på järnväg, till sjöss och på inre vattenvägar. En av de viktigaste insatserna är stödprogrammet Marco Polo, som ersätter det nuvarande programmet PACT (es de en fr) (pilotåtgärder för kombinerade transporter).

- Siffror: PACT-programmet, som inrättades 1992, har gett upphov till 167 konkreta projekt under perioden 1992-2000. Det nya programmet Marco Polo, som syftar till att främja intermodaliteten, har en budget på 115 miljoner euro under perioden 2003-2007.

- Problem: Den bristande samordningen mellan transporterna till sjöss, på inre vattenvägar och på järnväg är en av de främsta orsakerna till de nuvarande obalansen.

- Förslag till åtgärder: Marco Polo är öppet för alla genomtänkta förslag till hur man ska kunna överföra godstransporterna på väg till andra, miljövänligare transportsätt. Målsättningen är att göra intermodaliteten till en konkurrenskraftig och ekonomiskt bärkraftig realitet, bl.a. genom att främja höghastighetssjövägar.

Flaskhalsar och det transeuropeiska transportnätet

- Syften: Att uppföra den infrastruktur som anges i programmet för de transeuropeiska transportnäten (TEN) och som identifieras i riktlinjerna från 1996 samt de stora projekt som valdes ut av Europeiska rådet i Essen 1994.

- Siffror: Tre av de fjorton projekt som valdes ut i Essen är nu slutförda, och ytterligare sex som är under konstruktion, beräknas, enligt meddelandet vara slutförda senast 2005.

- Problem: Utbyggnaden av det transeuropeiska transportnätet har försenats p.g.a. finansieringsproblem. Det har varit svårt att samla det kapital som behövs för att förverkliga förbindelserna genom Alperna, där det är nödvändigt att bygga långa tunnlar. Kommissionen föreslår att man slutför snabbtågsnätet för persontrafik (snabbtågsförbindelser och system för anslutning till flygplatser) och järnvägsförbindelser med hög kapacitet genom Pyrenéerna.

- Förslag till åtgärder: Kommissionen föreslår att riktlinjerna för det transeuropeiska transportnätet ses över i två etapper. I den första etappen ska man ändra den lista över projekt som antogs i Essen i syfte att avlägsna flaskhalsarna på större trafikleder. Den andra etappen, med början 2004, ska inriktas på höghastighetssjövägar, flygplatsernas kapacitet och de paneuropeiska korridorerna i kandidatländerna. Kommissionen undersöker om det skulle vara möjligt att införa begreppet "projekt av europeiskt intresse" då anläggandet av en viss infrastruktur anses vara av strategisk betydelse för den inre marknadens funktion.

Följande projekt ska prioriteras:

När det gäller finansiering av infrastruktur och tekniska föreskrifter föreslår kommissionen följande:

Användare

- Syften: Att sätta användarna i centrum av transportpolitiken: öka trafiksäkerheten, harmonisera påföljderna och främja utveckling av säkrare och renare teknik.

- Siffror: Under år 2000 dödades mer än 40 000 personer i trafiken. Var tredje person kommer någon gång i sitt liv att skadas i en trafikolycka. Den totala kostnaden för dessa olyckor motsvarar 2 % av unionens BNP.

- Problem: Användarna oroar sig främst över den bristande trafiksäkerheten. Med tanke på hur allvarlig situationen är, är de tillgängliga budgetmedlen långt ifrån tillräckliga. Användarna rätt att veta vad de betalar för och varför. Det idealiska vore om kostnaden för utnyttjande av infrastrukturen var lika med summan av kostnaderna för drift och underhåll, och av externa kostnader såsom olyckor, föroreningar, buller och trafikstockning. Avsaknaden av en harmoniserad bränsleskatt framstår som ett hinder för en väl fungerande inre marknad.

- Förslag till åtgärder:

På trafiksäkerhetsområdet föreslår kommissionen följande:

I fråga om avgiftsbeläggning av infrastrukturanvändning har kommissionen under 2002 för avsikt att lägga fram följande förslag:

Vad gäller beskattning av bränsle föreslår kommissionen

Andra åtgärder har till syfte att förbättra driftskompatibiliteten för transporter med flera färdsätt, särskilt sådana som kombinerar järnvägs- och flygresor, genom integrerad biljettförsäljning och en förbättrad bagagehantering.

ANKNYTANDER RÄTTSAKTER

Meddelande från Kommissionen till Rådet och Europaparlamentet "Hållbara transporter för ett rörligt Europa"[KOM(2006) 314 slutlig - Ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning].

Senast ändrat den 17.10.2007