Aviär influensa

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Direktiv 2005/94/EG – EU-åtgärder för att bekämpa aviär influensa

VILKET SYFTE HAR DIREKTIVET?

I direktivet fastställs åtgärder som ska vidtas för att bekämpa aviär influensa så snart det finns misstankar om att sjukdomen förekommer.

VIKTIGA PUNKTER

EU fastställer åtgärder för att bekämpa aviär influensa så snart det finns misstankar om att sjukdomen förekommer.

EU-länderna ansvarar för att

Om det finns misstanke om utbrott inleder den behöriga myndigheten omedelbart en undersökning för att bekräfta eller utesluta sjukdomen. En klinisk undersökning genomförs och prover tas för laboratorieundersökningar.

Myndigheten ställer den misstänkta anläggningen under officiell övervakning och vidtar ett antal åtgärder, såsom att

Åtgärderna upphör när misstankar om förekomsten av sjukdomen officiellt kan uteslutas.

Den behöriga myndigheten genomför även epidemiologiska undersökningar för att identifiera kontaktanläggningar och fastställa eventuell ytterligare spridning av viruset.

I direktivet fastställs särskilda åtgärder som ska vidtas beroende på vilken typ av sjukdomen det rör sig om.

Högpatogen aviär influensa (HPAI)

Om ett fall av HPAI bekräftas ser den behöriga myndigheten till att följande åtgärder vidtas:

Dessutom måste det upprättas en ”skyddszon” med minst tre kilometers radie från den smittade anläggningen och en omgivande ”övervakningszon” med minst tio kilometers radie från anläggningen. Inom dessa zoner vidtas bland annat följande åtgärder:

Åtgärderna fortsätter att vidtas fram tills den preliminära rengöringen har slutförts och i minst 21 dagar i skyddszonerna och 30 dagar i övervakningszonen.

Lågpatogen aviär influensa (LPAI)

Om ett fall av LPAI bekräftas ser den behöriga myndigheten till att ett antal åtgärder vidtas baserat på en lämplig riskbedömning. Vilka åtgärder som ska vidtas varierar beroende på ett antal fastställda kriterier, som omfattar berörda arter, antalet anläggningar i det berörda området, slakteriernas läge och åtgärder för biosäkerhet*. Följande åtgärder ska vidtas:

Dessutom ska särskilda åtgärder vidtas i den ”restriktionszon” som måste upprättas runt den smittade anläggningen inom en radie på minst en kilometer.

Inom denna zon ska bland annat följande åtgärder vidtas:

Åtgärderna fortsätter att vidtas under en tidsperiod som fastställs av den behöriga myndigheten.

Spridning till andra arter

När ett utbrott av aviär influensa har bekräftats på en anläggning utförs tester på andra däggdjur som hålls på anläggningen och som kan ha smittats, särskilt svin. Myndigheten får endast tillåta att dessa svin flyttas till andra anläggningar eller till slakterier om ytterligare testning visar att risken för att viruset sprids är försumbar.

Rengöring, desinfektion och återinsättning

EU-länderna måste försäkra sig om att allt som kan vara kontaminerat, även anläggningar, slakterier, fordon och annan utrustning, rengörs och desinficeras. Återinsättning får ske på en anläggning 21 dagar efter att den slutliga rengöringen och desinfektionen har slutförts.

Diagnostiska förfaranden

En diagnostikhandbok som antagits genom beslut 2006/437/EG fastställer skyldigheter, kriterier och förfaranden som ska tillämpas vid tester för diagnos och kliniska undersökningar efter slakt (se ”Anknytande dokument”). Förfarandena genomförs endast i godkända nationella laboratorier.

Varje EU-land utser ett referenslaboratorium på nationell nivå. Detta laboratorium samarbetar med EU:s referenslaboratorium (ett nytt laboratorium kommer att utses till den 1 januari 2019), som ansvarar för att samordna harmoniserade förfaranden för diagnos (exempelvis genom att utföra årliga försök) och ge kommissionen och EU-länderna rådgivning om aviär influensa.

Vaccination

Beroende på sjukdomssituationen och resultatet av en riskbedömning kan EU-länder besluta att införa nödvaccinering eller förebyggande vaccinering av fjäderfä och fåglar i fångenskap. Detta sker i enlighet med en vaccinationsplan, som måste godkännas av kommissionen i förväg. Gårdar som håller fåglar som vaccinerats måste övervakas noga, särskilt om nödvaccinering tillämpas. Direktivet innehåller riktlinjer för tillämpningen av dessa åtgärder och ger möjligheten att inrätta vaccinbanker.

Kommittéförfarande

Ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder hjälper kommissionen att administrera åtgärder mot aviär influensa. Den kan bland annat delta i fastställandet av förebyggande åtgärder för biosäkerhet.

Upphävande

Direktivet upphävs och ersätts av EU:s nya djurhälsolag förordning (EU) 2016/429 den 21 april 2021.

VILKEN PERIOD GÄLLER DIREKTIVET FÖR?

Direktivet har gällt sedan den 3 februari 2006 och måste bli lag i EU-länderna senast den 1 juli 2007.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Fåglar i fångenskap: fåglar som inte har fångats i vilt tillstånd utan har fötts och vuxit upp i fångenskap av föräldrar som parat sig i fångenskap eller hos vilka man på annat sätt överfört könsceller i fångenskap.
Åtgärder för biosäkerhet: en uppsättning förebyggande åtgärder som syftar till att minska risken för överföring av infektionssjukdomar hos grödor och boskap.

HUVUDDOKUMENT

Rådets direktiv 2005/94/EG av den 20 december 2005 om gemenskapsåtgärder för bekämpning av aviär influensa och om upphävande av direktiv 92/40/EEG (EUT L 10, 14.1.2006, s. 16).

Fortlöpande ändringar av direktiv 2005/94/EG har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/263 av den 14 februari 2017 om riskreducerande åtgärder, skärpta åtgärder för biosäkerhet och system för tidig upptäckt vad gäller risken för överföring av högpatogen aviär influensavirus från vilda fåglar till fjäderfä (EUT L 39, 16.2.2017, s. 6).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 av den 9 mars 2016 om överförbara djursjukdomar och om ändring och upphävande av vissa akter med avseende på djurhälsa (”djurhälsolag”) (EUT L 84, 31.3.2016, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Kommissionens beslut 2010/367/EU av den 25 juni 2010 om medlemsstaternas genomförande av övervakningsprogram avseende aviär influensa hos fjäderfä och vilda fåglar (EUT L 166, 1.7.2010, s. 22).

Kommissionens beslut 2007/118/EG av den 16 februari 2007 om detaljerade bestämmelser för alternativ identifieringsmärkning i enlighet med rådets direktiv 2002/99/EG (EUT L 51, 20.2.2007, s. 19).

Kommissionens beslut 2007/598/EG av den 28 augusti 2007 om åtgärder för att förhindra spridning av högpatogen aviär influensa till andra fåglar i fångenskap som hålls i djurparker och godkända organ, institut eller centrum i medlemsstaterna (EUT L 230, 1.9.2007, s. 20).

Kommissionens beslut 2006/415/EG av den 14 juni 2006 om vissa skyddsåtgärder i samband med högpatogen aviär influensa av subtyp H5N1 hos fjäderfä i gemenskapen och om upphävande av beslut 2006/135/EG (EUT L 164, 16.6.2006, s. 51).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 09.04.2018