Allmänhetens tillgång till handlingar från institutionerna

Genom denna grönbok inleds ett offentligt samråd om tillgång till institutionernas handlingar. Kommissionen utvärderar genomförandet av bestämmelserna på området. Man föreslår att de gällande reglerna ses över genom att en aktivare politik för informationsspridning antas, miljöinformation införs i det allmänna systemet för tillgång till handlingar och en lämplig balans upprättas mellan allmänhetens rättigheter och skyddet av offentliga och privata intressen.

RÄTTSAKT

Kommissionens grönbok av den 18 april 2007 "Allmänhetens tillgång till handlingar från Europeiska gemenskapens institutioner - En översyn" [KOM(2007) 185 slutlig - Ej offentliggjord i Europeiska unionens officiella tidning].

SAMMANFATTNING

Syftet med denna grönbok är att ändra förordning (EG) nr 1049/2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar. Denna förordning har gett allmänheten tillträde till ett stort antal icke-offentliggjorda handlingar. Förstainstansrättens domar, Europeiska ombudsmannens handläggning av klagomål och annan utveckling på det rättsliga området har nu gjort det nödvändigt att se över denna förordning.

Kommissionen inleder därför ett brett samråd på detta område som pågår från mitten av april till mitten av juli 2007. En rapport om resultatet av samrådet kommer att ges ut i september 2007, och i oktober 2007 lägger kommissionen fram sina förslag till ändring av förordningen om allmänhetens tillgång till handlingar från institutionerna.

Denna grönbok inleds med en genomgång av reglerna för tillgång till handlingar. Därefter föreslås förbättringar av reglerna, och samrådsdeltagarna uppmanas att granska förslagen.

Sammanfattning av bestämmelserna om allmänhetens tillgång till handlingar

Erfarenheterna bekräftar att förordningen har fungerat på ett mycket tillfredsställande sätt. Kommissionen beviljar två av tre ansökningar om tillgång. Antalet ursprungliga ansökningar till kommissionen har ökat stadigt, medan antalet bekräftande ansökningar (dvs. ansökningar om att kommissionen ska ompröva avslag att bevilja tillgång) är mer eller mindre oförändrat. Överklaganden till EG-domstolen och Europeiska ombudsmannen har skett, men motsvarar endast en liten del av det totala antalet behandlade ansökningar.

Trots ett tillfredsställande genomförande är det ändå nödvändigt att se över förordningen för att klargöra vissa bestämmelser, införliva förstainstansrättens rättspraxis på området och ta hänsyn till den senaste utvecklingen i fråga om tillgång och öppenhet.

Först och främst krävs klargöranden på vissa punkter. Rätten till tillgång till handlingar är exempelvis ibland oförenlig med skyddet av personuppgifter. Förhållandet mellan allmänhetens tillgång och den privilegierade rätten till tillgång till handlingar som inte kan lämnas ut till allmänheten bör också klargöras. Det finns slutligen utrymme för förbättringar när det gäller spridningen av information som kan lämnas ut till allmänheten, t.ex. tillämpningsområdet för registren, antalet handlingar som görs direkt tillgängliga för allmänheten och användarvänligheten i de elektroniska informationssystemen.

Kommissionen framhåller sedan att förstainstansrätten redan klargjort många bestämmelser i förordningen. Det gäller t.ex. dess allmänna huvuddrag, frågor avseende förfarandet och undantag från tillgången till handlingar. Kommissionen anser att det vore lämpligt att införliva denna rättspraxis i en ny rättsakt.

Det finns också andra orsaker till att förordningen behöver ses över, bl.a. följande:

Förslag till förbättring av reglerna om tillgång till handlingar

Mot denna bakgrund drar kommissionen slutsatsen att de gällande reglerna bör ändras för att

För att nå dessa mål inleder kommissionen samråd om flera förslag till åtgärder. Kommissionen föreslår att reglerna om tillgång till handlingar ska förbättras genom antagande av en aktivare politik för informationsspridning, införande av reglerna om tillgång till miljöinformation i det allmänna systemet för tillgång samt klargörande av de bestämmelser i förordningen som kan ge upphov till intressekonflikter.

Först och främst föreslår kommissionen att institutionernas lagstiftningsprocess görs öppnare och mer lättillgänglig för allmänheten. Därför föreslås ett klargörande av begreppet "lagstiftningshandlingar", som i princip i sin helhet bör vara direkt tillgängliga för allmänheten. Det bör också anges i vilket steg i processen de ska offentliggöras, och de bör göras mer lättillgängliga.

Vidare uppmanas samrådsdeltagarna att uttala sig över flera förslag, bl.a. följande:

Slutligen presenterar kommissionen konkreta lösningar för att åstadkomma en lämplig balans mellan vissa intressen som ibland krockar, bl.a. följande:

See also

Mer information om översynen av reglerna om tillgång till handlingar finns på webbplatsen för samråd om grönboken (DE)(EN)(FR) .

Senast ändrat den 05.10.2007