Investering i forskning: en handlingsplan för Europa

Europeiska unionen måste skapa en starkare offentlig forskningsbas som drar till sig privata investeringar för att uppnå målet att öka investeringarna i forskning till 3 % av BNP från idag till 2010.

RÄTTSAKT

Kommissionens meddelande: "Investering i forskning: en handlingsplan för Europa" [KOM(2003) 226 slutlig - ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning].

SAMMANFATTNING

Vid Europeiska rådets möte i Barcelona i mars 2002 fastställdes målet att öka investeringarna i forskning och teknisk utveckling samt att minska klyftan mellan EU och dess viktigaste konkurrenter. Investeringarna i forskning borde öka från 1,9 % till 3 % av BNP fram till 2010 och företagen borde öka sin andel av dessa investeringar till två tredjedelar.

Den nuvarande situationen visar att klyftan mellan EU och USA när det gäller forskningsinvesteringar redan överstiger 130 miljarder euro per år och fortsätter att växa snabbt.

För att målet 3 % av BNP ska kunna uppnås, varav den privata sektorn ska finansiera två tredjedelar, måste de offentliga investeringarna i genomsnitt öka med 6,5 % per år och de privata med 9,5 % per år.

Detta initiativ utgör kommissionens politiska svar på målet från Europeiska rådets möte i Lissabon i mars 2000 att Europa fram till 2010 ska bli världens mest konkurrenskraftiga och dynamiska kunskapsbaserade ekonomi. Det kompletterar ett antal europeiska initiativ inom områdena näringslivs- och innovationspolitik och strukturella reformer av varu-, tjänste-, kapital- och arbetsmarknaderna.

HANDLINGSPLAN

Handlingsplanen omfattar följande fyra typer av åtgärder:

ATT SÄKERSTÄLLA SAMORDNING PÅ EUROPEISK NIVÅ

Det är viktigt med en europeisk samordningsprocess så att medlemsländerna kan dra nytta av varandras erfarenheter och se till att de åtgärder som vidtas är förenliga med varandra.

FÖRBÄTTRAT OFFENTLIGT STÖD TILL FORSKNING OCH TEKNISK INNOVATION

Handlingsplanen inriktas på behovet av att bredda och förbättra de mänskliga resurserna, stärka den offentliga forskningsbasen, och öka de olika offentliga finansieringsinstrumentens effektivitet.

DET OFFENTLIGA STÖDET RIKTAS OM MOT FORSKNING OCH INNOVATION

Dagens ekonomiska nedgång gör det än viktigare att se till att den ekonomiska politiken gynnar investeringar som leder till en högre hållbar tillväxt i framtiden.

FÖRBÄTTRADE VILLKOR FÖR PRIVATA FORSKNINGSINVESTERINGAR

Handlingsplanen syftar till att förbättra villkoren för forskning och teknisk innovation i Europa genom skydd av immateriella rättigheter, reglering av varumarknader, konkurrensregler, finansmarknader, skattevillkor och beaktande av företagens förvaltnings- och rapporteringspraxis när det gäller forskning.

RÅDANDE SITUATION

Enligt de uppgifter som Eurostat tillhandahöll i mars 2005 var forsknings- och utvecklingsinsatsen (beräknad på forskningsutgifternas andel av BNP) 1,93 % i EU 2002, jämfört med 1,82 % 1998. Forskningsutgifterna har i snitt ökat med 4 % per år mellan 1999 och 2002. I USA motsvarade däremot forskningsutgifterna 2,76 % av BNP 2003 och i Japan 3,12 % 2002. Enligt Eurostat finansierade företagssektorn 55 % av de 25 medlemsstaternas totala forskningsutgifter 2001, medan motsvarande sektor i USA och Japan stod för 74 % 2002. 2003 noterades de högsta forskningssatserna i Sverige (4,27 % av BNP 2001) och i Finland (3,51 %), följt av Danmark (2,60 %), Tyskland (2,50 %), Belgien (2,33 %), Frankrike och Österrike (2,19 % vardera).

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Kommissionens meddelande till rådet och Europaparlamentet om framläggande av ett förslag till direktiv och två förslag till rekommendationer för att underlätta tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i Europeiska gemenskapen i forskningssyfte [KOM(2004) 178 slutlig - Ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning].

Meddelande från kommissionen till europeiska rådets vårmöte - Genomförelse av Lissabonstrategin - Reformer för det utvidgade EU [KOM(2004) 29 slutlig/2 - Ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning].

Meddelande från kommissionen - Vetenskap och teknik, centrala faktorer för Europas framtida utveckling - Politiska riktlinjer för forskningsstöd i Europeiska unionen [KOM(2004) 353 slutlig -Ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning].

Senast ändrat den 30.07.2007