Fri rörlighet för arbetstagare: rättigheter

Detta meddelande syftar till att informera EU-medborgarna om deras rättigheter när de vill arbeta i ett annat land i Europeiska unionen (EU). De ska behandlas på samma sätt som nationella arbetstagare när det gäller tillgång till arbete, anställningsvillkor, beskattning och sociala förmåner.

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén av den 13 juli 2010 – Arbetskraftens fria rörlighet bekräftas: rättigheter och viktiga utvecklingar [KOM(2010) 373 slutlig - ej offentliggjort i EUT].

SAMMANFATTNING

Sedan principen om fri rörlighet för personer inom Europeiska unionen (EU) infördes har ett stort antal hinder för rörligheten avskaffats. Kommissionen presenterar därför den viktigaste utvecklingen på lagstiftningsområdet för att förbättra rättigheterna för migrerande europeiska arbetstagare. Främjande av rörligheten är dessutom ett av målen i den nya strategin Europa 2020.

Fri rörlighet för arbetstagare

Principen om fri rörlighet för personer gäller alla EU-medborgare som inte uppehåller sig i värdmedlemsstaten längre än tre månader. Efter denna tid gäller vissa villkor för den fria rörligheten. Migrerande arbetstagare åtnjuter emellertid bättre villkor än icke yrkesverksamma medborgare.

Principen om fri rörlighet för arbetstagare ger alla EU-medborgare rätt att arbeta i en annan medlemsstat (artikel 45 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget)). Vissa länder kan ställa krav på registrering av arbetstagare efter en period på tre månader, men inga andra villkor för uppehållsrätten får ställas.

För egenföretagare (artikel 49 i EUF-fördraget) och utstationerade arbetstagare som tillhandahåller tjänster gäller andra bestämmelser.

Migrerande arbetstagare måste uppfylla följande kriterier:

Andra kategorier av medborgare kan omfattas av den fria rörligheten för arbetstagare om de vistas längre än tre månader i värdmedlemsstaten:

Tillgång till arbete

Migrerande arbetstagare ska kunna utöva sin yrkesmässiga verksamhet på samma villkor som nationella arbetstagare. De får inte diskrimineras i fråga om

Arbetssökande har tillgång till offentliga arbetsmarknadstjänster och ekonomiska förmåner som ska underlätta tillgång till sysselsättning på värdmedlemsstatens arbetsmarknad.

Likvärdig behandling av arbetstagare

All diskriminering när det gäller anställning, lön och anställningsvillkor är förbjuden.

Migrerande arbetstagare är likställda med nationella arbetstagare:

Förstärka EU-medborgarnas rättigheter

Efter offentliggörandet av kommissionens meddelande antog Europaparlamentet och rådet direktiv 2014/54/EU om åtgärder som underlättar utövandet av arbetstagares rättigheter i samband med fri rörlighet för arbetstagare, i april 2014.

I stora drag är målet med direktivet att

ANKNYTANDE RÄTTSAKT

Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/54/EU av den 16 april 2014 om åtgärder som underlättar utövandet av arbetstagares rättigheter i samband med fri rörlighet för arbetstagare.

Senast ändrat den 04.06.2014