Europeiska finansiella stabiliseringsmekanismen

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) nr 407/2010 om inrättandet av en europeisk finansiell stabiliseringsmekanism

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

I förordningen fastställs villkoren och förfarandena för beviljande av ekonomiskt bistånd från Europeiska unionen (EU) till en EU-medlemsstat som på grund av händelser utanför dess kontroll drabbas av eller hotas av allvarliga ekonomiska eller finansiella störningar.

VIKTIGA PUNKTER

Ekonomiskt bistånd

Biståndet beviljas i form av ett lån eller en kreditlinje* till den berörda medlemsstaten. I detta syfte får Europeiska kommissionen på EU:s vägnar uppta lån på kapitalmarknaderna eller från finansinstitut, i enlighet med ett beslut som antagits av Europeiska unionens råd med kvalificerad majoritet.

Förfarande

Tillsammans med kommissionen, och i samarbete med Europeiska centralbanken, gör den medlemsstat som vill ha stöd en bedömning av sina finansiella behov. Medlemsstaten lägger sedan fram ett utkast till program för ekonomisk och finansiell återhämtning för kommissionen.

Beslutet om att bevilja en kreditlinje innehåller följande information:

Kommissionen granskar med jämna mellanrum huruvida den mottagande medlemsstatens ekonomiska politik överensstämmer med dess saneringsprogram och med de villkor som fastställts av rådet för att fortsätta att ta emot ekonomiskt bistånd, som beviljas i omgångar.

Förenlighet med andra finansiella stödmekanismer

Den europeiska finansiella stabiliseringsmekanismen (EFSM) är förenlig med det medelfristiga systemet för ekonomiskt stöd till betalningsbalanser. Dessutom utgör den inget hinder för användningen av medel från länder utanför EU, t.ex. från Internationella valutafonden.

EFSM:s budget

EFSM finansieras av EU:s budget. Kommissionen får ta lån till totalt 60 miljarder euro på finansmarknaderna å EU:s vägnar. Lånen garanteras av EU:s budget.

EFSM togs i anspråk till förmån för Irland och Portugal till ett totalt belopp på 46,8 miljarder euro (22,5 miljarder euro för Irland och 24,3 miljarder euro för Portugal), som betalades ut under tre år (2011–2014).

I juli 2015 användes EFSM för att ge kortsiktigt bistånd (överbryggningslån) på 7,16 miljarder euro till Grekland.

Det finns särskilda arrangemang beträffande exponering av länder utanför euroområdet.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 13 maj 2010.

BAKGRUND

Den europeiska stabilitetsmekanismen (ESM) bygger på det arbete som utförts inom ramen för EFSM och den europeiska finansiella stabiliseringsfaciliteten, de två instrument som införts tillfälligt som en följd av statsskuldkrisen och med vilka den idag samexisterar.

ESM är den viktigaste stödmekanismen för euroländer med tillfälliga svårigheter att låna pengar på finansmarknaderna på grund av sina skuldnivåer. Den inledande maximala utlåningsvolymen i ESM var 500 miljarder euro grundat på ett kapital på 704,8 miljarder euro. ESM finansieras av medlemsstaterna enligt Europeiska centralbankens fördelningsnyckel*.

Lånen finansieras av ESM:s upplåning på finansmarknaderna och garanteras av aktieägarna (euroländerna). Lånen ges på grundval av strikta villkor, däribland att de offentliga finanserna återgår till hållbara nivåer.

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Kreditlinje. Ett godkännande som ges av rådet, på grundval av kommissionens förslag, att upp till ett angivet tak och för en given tidsperiod använda medel från EFSM till en medlemsstat.
Europeiska centralbankens fördelningsnyckel. Denna nyckel beräknas för att spegla respektive medlemsstats andel av EU:s totala befolkning och bruttonationalprodukt. Dessa två bestämningsfaktorer har lika stor vikt.

HUVUDDOKUMENT

Rådets förordning (EG) nr 407/2010 av den 11 maj 2010 om inrättandet av en europeisk finansiell stabiliseringsmekanism (EUT L 118, 12.5.2010, s. 1).

Fortlöpande ändringar av rådets förordning (EU) nr 407/2010 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Senast ändrat 02.06.2022